O carte pe zi: „Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticităţii", de dr. Norman Doidge

Milioane de pacienţi din întreaga lume au demonstrat deja că suferinţele cauzate de afecţiuni grave - scleroza în plăci, Parkinson, atacurile cerebrale, tulburările din spectrul abilităţilor cognitive, pot fi înlăturate sau ţinute sub control fără intervenţii chirurgicale sau tratament medicamentos.

1331 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticităţii", de dr. Norman Doidge

O carte pe zi: "Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticităţii", de dr. Norman Doidge

Dr. Norman Doidge este psihiatru, psihanalist şi cercetător în cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universităţii din Toronto şi al Universităţii Columbia din New York, unul dintre liderii mo ndiali ai neuroplasticităţii. A publicat o primă carte, "Creierul se transformă. Experienţele neuroplasticităţii", apărută şi ea la Editura Paralela 45, în anul 2017. Cea de faţă o continuă, în ea dezvăluind cum funcţionează incredibilul fenomen al neuroplasticităţii. Neuroplasticitatea este acea proprietate a creierului care îi permite să-şi schimbe structura şi funcţionalitatea ca reacţie la o activitate fizică şi o experienţă mentală.

Creierul a fost perceput ca o maşină compusă din mai multe piese, cu propriile funcţii bine stabilite, situate în zone precise şi care, odată afectate, nu mai puteau fi reparate. Neuroplasticienii au dovedit, însă, că nu este un simplu mecanism supus uzurii iremediabile. Demonstrarea faptului că numărul conexiunilor dintre neuroni creşte în cursul procesului de învăţare a fost recompensată cu Premiul Nobel în anul 2000. Au urmat sute de studii care au dovedit puterea creierului de a învinge, prin exploatarea incredibilelor capacităţi vindecătoare ale acestuia, afecţiuni neurologice considerate până de curând incurabile sau ireversibile.

"Cartea de faţă, scrie Doidge în prefaţă, prezintă o descoperire fundamentală: capacitatea unică a creierului uman de a se vindeca. Odată înţeleasă această capacitate, multe afceţiuni neuroplogice considerate incurabile sau ireversibile se pot ameliora, adesea radical, iar în unele cazui, după cum vom vedea, chiar vindeca.

Iată un fragment despre o întâmplare petrecută cu Michael Moskowitz, doctor în medicină şi psihiatru devenit specialist în durere: "În 26 iunie 1999, la 49 de ani, Moskowitz s-a strecurat împreună cu un prieten în cimitirul de maşini din San Rafael. Auzise că sunt ţinute acolo tancuri şi alte vehicule blindate ale armatei care urmau să participe la defilarea din 4 Iulie. Nu a rezistat impulsului copilăresc de a se căţăra pe turela tancului. Când a sărit jos, şi-a agăţat reiaţii într-un cârlig metalic pentru prinderea canistrelor cu benzină. Un picior i-a rămas suspendat la înălţimea de 1,5 m şi a auzit trei pârâituri: femurul lui, cel mai lung os al scheletului, se rupsese. S-a uitat la picior şi a văzut că era mult spre stânga, formând un unghi de nouăzeci de grade cu celălalt picior. Ca doctor specializat în durere, a profitat de situaţie pentru a observa un fenomen pe care îl preda studenţilor, dar pe care nu-l trăise niciodată. Acesta avea să devină centrul cercetărilor lui despre neuroplasticitate.

Imediat după cădere, durerea lui era maximă, de 10/10, potrivit scării de măsură folosite de specialişti. Această scară e de la 0/10 la 10/10 (10 corespunde imersiunii în ulei fierbinte). Nu crezuse că e în stare să suporte o durere de 10/10. Şi-a dat seama că este.

Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost: <<Cum mă duc eu luni la serviciu?>> Apoi, în timp ce stăteam nemişcat pe sol în aşteptarea ambulanţei, mi-am dat seama că, dacă încetez să mă mişc, încetează şi durerea.

Mi-am zis: <<Aha, chiar merge!>> Creierul meu pur şi simplu a blocat durerea – fenomen pe care îl predam studenţilor de ani de zile. Trăiam o experienţă personală care demonstra că creierul poate elimina de unul singur durerea, aşa cum eu, un specialist convenţional al durerii, încercasem să fac pentru pacienţii mei cu ajutorul medicamentelor, al injecţiilor sau al stimulărilor electrice. Dacă nu mă mişcam, durerea ajungea la zero după două minute."

Dr Norman Doidge susţine că milioane de pacienţi din întreaga lume au demonstrat deja că suferinţele cauzate de afecţiuni grave, cum ar fi scleroza în plăci, boala Parkinson, atacurile cerebrale sau tulburările din spectrul abilităţilor cognitive, pot fi înlăturate sau ţinute sub control fără intervenţii chirurgicale sau tratament medicamentos. Creierul poate depăşi aceste neajunsuri, dacă ştim să-i exploatăm uluitoarele capacităţi vindecătoare.

Fascinant!

Dr. Norman Doidge - "Creierul vindecător. Miracolul neuroplasticităţii". Editura Paralela 45. Traducere din limba engleză de Liviu Mateescu. 446.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici