O carte pe zi: "Esenţa răului", de Luca D'Andrea

Luca D'Andrea spune povestea unui om copleşit de obsesia sa, pentru care e gata să sacrifice tot ce are mai de preţ.

234 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Esenţa răului", de Luca D'Andrea

O carte pe zi: "Esenţa răului", de Luca D'Andrea

E bine ca iubitorii de literatură poliţistă să ştie că romanul acesta nu are nicio legătură cu un altul cu un titlu identic, semnat de Greg Iles şi apărut în 2009 la Editura Tritonic. Şi că despre autorul lui, Luca D'Andrea, presa italiană a scris că poate fi comparat cu Stephen King şi Jo Nesbø. O asemenea comparaţie nu poate decât incita şi invita la lectură. Cartea, apărută în 2016 în original, a fost sau este în curs de publicare în peste 30 de ţări, în Italia a intrat în top 10 pe lista de bestselleruri şi în opt luni a ajuns la a şasea ediţie, iar în Germania, în a doua săptămână de la publicare, a urcat pe locul doi în topul Der Spiegel.

În 1985, în munţii neprietenoşi din Tirolul de Sud, trei tineri sunt găsiţi morţi în pădurea Bletterbach, după o furtună cumplită, cu corpurile atât de mutilate încât poliţia n-a putut stabili dacă masacrul era opera unor fiinţe umane ori a unor animale. Defileul Bletterbach este un punct străvechi al planetei, care ar putea fi adăpostul unei creaturi periculoase şi înspăimântătoare, trezită acum la viaţă. Pădurea era, din vremuri străvechi, locul în care se desfăşurau isprăvi îngrozitoare, transmire din generaţie în generaţie. Crima veche învăluie zona într-o atmosferă misterioasă.

Treizeci de ani mai târziu, Jeremiah Salinger, un scenarist american care realiza documentare de televiziune, descoperă regiunea, graţie soţiei sale Annelise, originară dintr-un sătuc din regiunea muntoasă în care s-au instalat împreună cu fiica lor. Jeremiah Salinger pregăteşte un documentar despre salvarea montană în munţii Dolomiţi, împreună cu un asociat. În timpul unei filmări pe vreme foarte nefavorabilă, elicopterul echipei se sfărâmă într-o crevasă, echipajul moare, în afara lui Salinger, rănit şi izolat. Care, în timpul avalanşei, aude strigătul Bestiei. Traumatizat, va încerca să lămurească enigma din urmă cu treizeci de ani, tulburând aranjamente şi mentalităţi locale care îi vor distruge până la urmă familia şi-l vor distruge pe el însuşi.

O intrigă solidă, care cucereşte cititorul, o atmosferă obsedantă, personaje cu caractere puternice într-o comunitate sudată şi închisă, legende transmise din generaţie în generaţie – pe scurt, un roman echilibrat. Romanul unei obsesii, dificil de rezumat. O anchetă în care, de la un moment dat încolo, toată lumea e suspectă.

"Suntem alcătuiţi dintr o mulţime de experienţe. Trecutul ne urmăreşte şi ne modelează vieţile. De aceea am avut nevoie de figura străinului, care nu ştie nimic despre ceea ce s-a întâmplat în acea comunitate în ultimii treizeci de ani", spune autorul.

Luca D'Andrea - "Esenţa răului". Editura Trei. Colecţia Fiction Connection. Traducere din italiană de Oana Sălişteanu. 511 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici