O carte pe zi: ”Globalizare şi identitate naţională” de Nicu Gavriluţă, Ioan Holban

”Convingerea noastră este că fenomenul globalizării şi vieţuirea de tip cosmopolit au o nevoie profundă de a se întemeia pe un fond cultural comun, în primul rând, religios”, se arată în volumul ”Globalizare şi identitate naţională”, publicat la editura Junimea.

281 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Globalizare şi identitate naţională” de Nicu Gavriluţă, Ioan Holban

O carte pe zi: ”Globalizare şi identitate naţională” de Nicu Gavriluţă, Ioan Holban

”Înainte de a fi unificată de internet, cultura globală a fost unificată de simboluri, mituri şi ritualuri magico-religioase atrăvechi”, se notează în dialogurile dintre cei doi intelectuali.

Nicu Gavriluţă este pofesor universitar doctor şi a fost decan al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A publicat enorm pe temele de care se ocupă. Ioan Holban este critic şi istoric şi a publicat, de asemenea, foarte mult. Cei doi au publicat anul trecut acest volum de dialoguri culturale extrem de incitant, care are la bază o serie de emisiuni difuzate de postul de televiziune ”Apollonia TV” din Iaşi, în perioada ianuarie-iulie 2017. O parte dintre dialoguri au apărut în două reviste naţionale de cultură – ”Scriptor” şi ”Ex-Ponto”. Cartea este gândită plecând de la realiutatea europeană a globalizării. Este evident că trăim într-o lume globalizată, dar fenomenul globalizării are envoie să se întemeieze pe un fond cultural comun.

Volumul conţine cincisprezece dialoguri despre fundamentele culturale, cultura fiind înţeleasă de autori ca emblemă a supravieţuirii noastre. ”Noi credem cu tărie că adevărata integrare europeană nu o putem face la modul profund, autentic şi convingător doar în baza unor acorduri politice, diplomatice, legislative şi administrative. Ele sunt necesare, dar nu suficiente. Adevărata integrare europeană o reuşim doar atunci când ne regăsim rădăcinile culturale comune, în primul rând pe cele religioase, creştine şi chiar precreştine. Este vorba de celebrul fond spiritual (stră)vechi despre care a scris pagini minunate Mircea Eliade.”

Cei doi intelectuali ieşeni poartă dialoguri despre mitologiile şi nostalgiile regăsirii de sine, despre fricile românilor, despre ură, despre simbolistica arborilor sacri (bradul, mesteacănul, stejarul, plupul şi salcâmul), despre simbolistica animalelor sacre (lupul şi ursul, cerbul, calul, câinele, mielul şi ţapul), despre centru şi provincie, despre balcanism şi omul balcanic (”Balcanicii sunt nişte tipi care-s pus pe povestit, tot timpul să stea la taifas, la narghilea şi la un şerbet cu un pahar de apă rece, eventual, o cafea, într-o lume fanariotă din asta atemporală, cu oameni pierduţi în poveste şi care nu-s pragmatici şi care visează tot timpul”). Se atinge subiectul miturilor identitare. Volumul se încheie cu un dialog despre „casă” şi „acasă” la români, despre nostalgia sau moartea nostalgiei după locul natal.

Nicu Gavriluţă, Ioan Holban – Globalizare şi identitate naţională. Dialoguri culturale. Editura Junimea, colecţia Dialoguri XXI. 226 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici