O carte pe zi: „Greyhound” de C.S. Forester

Declarat unul dintre cele mai bune romane ale anului la publicarea sa, în 1955, Greyhound este un fascinant volum în stil clasic despre războiul naval, scris de unul dintre acei maeştri ai secolului al XX-lea pasionaţi de poveştile mării.

95 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Greyhound” de C.S. Forester

O carte pe zi: „Greyhound” de C.S. Forester

Anul trecut a fost lansat un film american de război, regizat de Aaron Schneider, cu Tom Hanks în rolul principal, comandant al unui vas al Marinei SUA care trebuie să conducă un convoi aliat în timp ce este urmărit de un grup de submarine germane.

Pentru filmările la Greyhound, regizorul a construit un decor realizat pe USS Kidd, singurul distrugător american din Al Doilea Război Mondial, care şi-a păstrat configuraţia originală. Pentru mai multă autenticitate, anumite scene de interior au fost filmate la bordul navei de război, care a rezistat unui atac kamikaze în 1945 şi care se află acum în Louisiana, unde are statut de muzeu.

Din nefericire, din cauza pandemiei, filmul nu va fi lansat în sălile de cinema.

La baza scenariul a stat un roman celebru apărut în anul 1955, cel pe care îl semnalăm acum

Scriu editorii: „Romanul Greyhound, un thriller care ne poartă într-o <<aventură incredibilă, extrem de captivantă>> (The New York Times), are ca subiect luptele navale din cel de-al Doilea Război Mondial.

Misiunea comandantului George Krause, ofiţer în Marina Militară a Statelor Unite, este aceea de a proteja un convoi de treizeci şi şapte de nave comerciale care se deplasează pe apele îngheţate ale Atlanticului de Nord, din America înspre Anglia. Acolo vor descărca provizii de care oamenii au disperată nevoie, dar numai dacă vor putea să treacă de „haita de lupi”, aşa cum sunt numite submarinele germane care îi aşteaptă, copleşindu-i numeric, în apele periculoase.

Timp de patruzeci şi opt de ore, Krause va încerca să iasă învingător din acest joc de-a şoarecele şi pisica, luptându-se cu epuizarea, cu foamea şi cu setea, pentru a proteja mărfurile în valoare de cincizeci de milioane de dolari şi viaţa a trei mii de oameni.

Declarat unul dintre cele mai bune romane ale anului la publicarea sa, în 1955, Greyhound este un fascinant volum în stil clasic despre războiul naval, scris de unul dintre acei maeştri ai secolului al XX-lea pasionaţi de poveştile mării.

Actorul, scenaristul, regizorul şi producătorul Tom Hanks este cunoscut pentru rolurile sale în filme istorice, în care personajele interpretate de el explorează adeseori ce înseamnă eroismul şi patriotismul. Nu este de mirare, aşadar, că a ales să-şi facă debutul ca scenarist cu filmul Greyhound. Lansat în 2020, filmul are la bază romanul lui C.S. Forester, apărut prima oară în 1955, cu titlul Păstorul cel bun, şi reeditat în 2018, cu titlul Greyhound. Hanks interpretează rolul principal, al comandantului de navă Krause, un bărbat singuratic şi bântuit de propriii demoni, a cărui misiune este să aducă cele treizeci şi şapte de nave comerciale, în siguranţă, din America în Anglia. Însă el nu trebuie să se lupte doar cu submarinele nemţeşti, ci şi cu îndoielile şi neputinţele personale. Criticii au apreciat personajul construit de Tom Hanks, considerându-l un adevărat studiu de caracter.”

„Forester este deschizător de drumuri. Un scriitor neegalat.” The New York Times

„C.S. Forester este cel mai bun autor care scrie despre mare.” Time

C.S. Forester – Greyhound. Roman publicat iniţial cu titlul „Păstorul cel bun”. Traducere din limba engleză de Roxana Olteanu. Editura Corint. 302 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici