O carte pe zi: "În vâltoarea războiului. Radu R. Rosetti" de Maria Georgescu

Lucrarea de faţă încearcă să pună în lumină activitatea generalui Radu R. Rosetti, mai ales din anii Primului Război Mondial, când s-a împletit cu soarta României în drumul ei spre unitate naţională.

191 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "În vâltoarea războiului. Radu R. Rosetti" de Maria Georgescu

O carte pe zi: "În vâltoarea războiului. Radu R. Rosetti" de Maria Georgescu

Maria Georgescu, doctor în istorie, cercetător la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, profesor la Universitatea din Piteşti (2005–2012) şi din Bucureşti (2013–2015), este specialistă în istoria modernă a României, şi a armatei române şi în relaţiile politico-militare externe în secolele XIX şi XX. Autoare şi coautoare a mai multor sinteze, monografii, volume de documente, studii şi articole de istorie militară, a editat memorii şi jurnale ale unor personalităţi militare şi politice (generalii Radu R. Rosetti şi Toma Dumitrescu şi diplomatul Constantin Constante). Era firesc să apară şi o monografie precum cea de faţă, despre un general, Radu R. Rosetti (1877-1949), care a făcut parte din generaţia care a înfăptuit România Mare.

Scriu editorii: „Lucrarea de faţă încearcă să pună în lumină activitatea lui Radu R. Rosetti mai ales din anii Primului Război Mondial, ce s-a împletit cu soarta României în drumul ei spre unitate naţională

Generalul Rosetti şi-a trăit intens şi dramatic viaţa, trecând de la speranţă la deznădejde în campania anului 1916, de la umilirea adusă de încheierea păcii de la Bucureşti în primăvara anului 1918 la bucuria viselor împlinite prin hotărârile istorice de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, de la acţiunile pentru apărarea României Mari la răşluirea graniţelor în 1940, pentru întregirea cărora luptase.

Gândită ca o carte despre muncă şi seriozitate, curaj şi demnitate, dăruire şi dragoste pentru ţară, ea este închinată unui intelectual ostaş, unui boier cu vederi democratice multă vreme rămas într-un nedrept con de umbră.”

Lucrarea se bazează cu prioritate pe informaţii extras ein cele trei volume de aminitiri ale generalului, intitulate „Mărturisiri”.

Maria Georgescu - "În vâltoarea războiului. Radu R. Rosetti". Editura Litera, colecţia Kronika. 272 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici