O carte pe zi: "Istoria albinelor" de Maja Lunde

Schimbările climatice au făcut lumea un loc tot mai puţin primitor. Creşterea nivelului mărilor au obligat populaţiile să se refugieze. Penuria alimentară s-a acutizat. Au izbucnit războaie pentru hrană. Şi totul pentru că au dispărut albinele.

576 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Istoria albinelor" de Maja Lunde

O carte pe zi: "Istoria albinelor" de Maja Lunde

Prezentăm astăzi o carte extraordinară, o carte fenomen, neliniştitoare şi obsedantă, despre care Kirkus Reviews scria că „ţinteşte să transmită un mesaj convingător, un roman plasat într-un trecut sumbru, o modernitate deja condamnată şi un viitor distopic.“

Curiozitatea ne-a îndemnat să aflăm că: este un bestseller internaţional publicat în treizeci şi cinci de ţări; peste un milion şi jumătate de exemplare vândute în toată lumea; Premiul librarilor norvegieni în 2015; cea mai bine vândută carte în Norvegia în 2015; cea mai bine vândută carte în Germania în 2017; doi ani consecutiv în topul Der Spiegel; selectată în cadrul programului Books at Berlinale în 2017; una dintre cele mai vândute zece cărţi în traducere din Marea Britanie în 2018; roman în curs de ecranizare.

E suficient să vă stârnim curiozitatea?

Maja Lunde, născută în 1975 la Oslo, este una dintre cele mai importante voci ale literaturii norvegiene actuale. A studiat literatura şi psihologia, din 2009 s-a dedicat exclusiv scrisului, concentrându-se pe scenarii de film şi pentru televiziunea norvegiană, care s-au bucurat de succes. Din 2012 până în prezent i-au apărut zece cărţi pentru copii şi adolescenţi. Romanul de faţă este primul său roman pentru adulţi, a fost publciat în 2015 şi este primul dintr-o tetralogie.

Este în mare parte o distopie care uneşte trei voci distincte din trei epoci diferite (Anglia - 1852, America - 2007, China - 2098), toate vorbind despre suprevieţuirea speciei umane.

Ceva – mai multe cauze – duce la disparţia albinelor; fără albine, „miile de hectare de pământ cultivate au cedat. Câmpuri întregi de plante şi de copaci înfloriţi nu mai făceau fructe de niciun fel. Dintr-odată, produsele agricole care înainte făceau parte din alimentaţia cotidiană se găseau tot mai rar.” Concomitent, a scăzut producţia de carne, oamenii a fost nevoiţi să se descurce fără lapte şi brânză. Iar producţia de resurse alternative de combustibil, ca floarea soarelui, pe care se pusese accent ca substitut al petrolului, a devenit de neconceput. Concomitent, creşterea demografică a stagnat, apoi a început descreşterea. Specia umană a intrat în declin. S-a întâmplat în a doua parte a secolului XXI. „La o sută de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Pământul, aşa cum îl cunoştea omul modern, nu mai era în măsură să adăpostească miliarde de oameni. În 2045, nu se mai găsea nicio albină pe planetă.”

Dar există, la capătul acestui secol şi o speranţă. Descopriţi-o!

Un roman foarte bine tradus de Sanda Tomescu Baciu. (Sanda Tomescu Baciu a înfiinţat şi dezvoltat secţia de limbă şi literatură norvegiană - 1991, Biblioteca de Studii Nordice - 1997 şi Departamentul de limbi şi literaturi scandinave - 2001 la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. În anul 2003 i s-a decernat Ordinul Norvegian Regal de Merit în grad de Cavaler, clasa I.)

Maja Lunde – Istoria albinelor. Traducere din norvegiană de Sanda Tomescu Baciu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 380 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici