O carte pe zi: "Jind", de Böszörményi Zoltán

"Jind" este povestea unei fetiţe rămase "a nimănui", după plecarea mamei la muncă în Italia.

116 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Jind", de Böszörményi Zoltán

O carte pe zi: "Jind", de Böszörményi Zoltán

Romanul unei realităţi dramatice din România de astăzi, pentru a cărei îndreptare statul încă nu a găsit leac. Cartea a apărut la editura timişoreană Brumar în traducerea excelentă a doamnei Ildiko Gabos-Foarţă.

Böszörményi Zoltán este un român de naţionalitate maghiară. S-a născut la Arad, în 1951, a studiat la Arad şi Cluj. A lucrat în construcţii, pe şantier, a fost pedagog la Cluj, între 1975-1983 a fost corector la ziarul Drapelul Roşu (Vörös Lobogó) din Arad. După apariţia primelor două volume de versuri a intrat în vizorul Securităţii. Ca să scape de ameninţări şi persecuţii a fugit prin Iugoslavia în Austria, de unde a emigrat în Canada. A urmat cursurile superioare de filosofie la Universitatea York din Toronto, obţinând licenţa în filosofie, după care ani de zile a umblat prin lume ca om de afaceri. În luna iulie 1993 la Bucureşti a fondat firma Luxten Lighting, la care a renunţat în decembrie 2003. S-a întors la Arad în 1991, a cumpărat ziarul local şi a fondat primul cotidian regional pentru zona de Vest a ţării, ziarul Nyugati Jelen. În anul 2001 începe editarea unei reviste literare lunare, iar în 2003 înfiinţează prima editură de limbă maghiară de după 1989, din Vestul ţării. A publicat, la aceeaşi editură Brumar, mai multe volume apreciate de proză.

"Jind" este povestea unei fetiţe rămase "a nimănui", după plecarea mamei la muncă în Italia. Pe tată nu l-a cunoscut niciodată, iar bunica maternă (Buni), în grija căreia a lăsat-o mama la început, este incapabilă să suplinească absenţa iubirii materne. "…de ce m-ai pricopsit, Doamne, cu piatra asta de gât? N-am eu destule pe cap, cum să mă ocup şi de neisprăvita asta care nu-i bună de nimic?", se plânge Buni mereu.

Cum e firesc, mama este centrul universului bietei copile. În absenţa Mamei nimic nu poate exista, nimic nu are rost, nici măcar viaţa. "Numai de-aş putea-o îmbrăţişa pe Mama".

"Ne aflăm la secţia de terapie intesivă a Spitalului Judeţean de Copii. Această fetiţă de unsprezece ani a fost internată aici acum jumătate de an. După părerea medicilor şi a asistentelor medicale , fetiţa s-a âmbolnăvit din dor d emama ei. Numele bolii este anorexia nervosa, o tulburare emoţională caracterizată prin respingerea hranei. Micuţa pacientă refuză hrana şi apa necesare supravieţuirii, pe această cale vrând să atragă atenţia familiei, dar mai ales a mamei, că are nvoie de dragostea, de îngrijirea şi, înainte de toate, de prezenţa ei." \

Locurile nu sunt precizate. Se poate întâmpla, se întâmplă oriunde.

Böszörmeny Zoltán - "Jind". Editura Brumar. Traducere din limba maghiară de Ildikó Gábos- Foarţă. 109 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici