O carte pe zi: „La limită” de Virginia Feito

„Ultimele pagini sunt un adevărat şoc. În asemenea măsură, că cititorul este imediat tentat să revină la începutul cărţii pentru a înţelege cum autoarea a reuşit atât de strălucit în acest roman de debut.” - The New York Times.

62 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „La limită” de Virginia Feito

Scriu editorii: „Cel mai recent roman al lui George March are un succes extraordinar şi nimeni nu se poate mândri mai tare decât soţia lui. Devotată regulilor şi aparenţelor, doamna March duce o existenţă pedantă şi privilegiată în lumea bună a New Yorkului, până într-o dimineaţă când patroana patiseriei preferate sugerează că protagonista romanului scris de soţul ei – un personaj detestabil pe nume Johanna – este inspirată de însăşi doamna March. Şocată şi umilită, doamna March, care nu ştie mai mult de atât pentru că nu a citit cartea, îşi abandonează comanda şi fuge în grabă din magazin. Dar lucrurile nu se opresc aici. Pornind de la un articol decupat dintr-un ziar pe care îl găseşte în biroul lui George, doamna March este convinsă că soţul ei a comis o crimă. În timp ce naraţiunea ne conduce, pas cu pas, prin delirul şi psihozele doamnei March, implicaţiile ei se ramifică şi pătrund în zonele cele mai sensibile şi mai intime ale vieţii. Imaginea publică ia locul adevăratei identităţi a persoanei. Scenariile care se dezvoltă independent în imaginaţia noastră devin realitate. În romanul său de debut, Virginia Feito reuşeşte să comprime o multitudine de idei şi emoţii într-o naraţiune alertă şi plină de tensiune.”

Mrs March îşi pune nenumărate întrebări: i-a servit ea de model personajului atât de detestat (o târfă cu care nimeni nu vrea să se culce) a ultimului roman al soţului ei? Îşi cunoaşte într-atât de bine soţul încât să poate susţine că ar fi imposobil ca el să facă aşa ceva? N-a fost orbită atâţia ani cât i-a fost alături? Faptul că e pasionat de dispariţia stranie a unei tinere femei e simplă muncă de documentare de romancier sau ascunde alticeva? O dau peste cap articolele linguşitoare din presă, care elogiază personajul căruia i-ar fi fost inspiraţie, „nu suficient de inteligentă ca să fie un demon, nu îndeajuns de şic ca să distragă atenţia de la multele ei imperfecţiuni fizice, dar delicios de repugnantă, în o sută de mici feluri dezgustătoare”.

Cu portretul acestei femei în jurul căreia lumea se prăbuşeşte, Virginia Feito reuşeşte un roman de o tensiune extremă.

„Cartea m-a captivat într-atât, încât am vrut să o adaptez şi să joc personajul Mrs March, a declarat actriţa Elsabeth Moss. E un personaj fascinat, complez, profund uman.” Elisabeth Moss va juca intr-un nou thriller psihologic produs de Blumhouse. Printre producatorii executivi ai filmului se numara Moss si Lindsey McManus prin compania lor de productie Love and Squalor Pictures, alaturi de Carla Hacken, Bea Sequeira si Jason Blum.

O femeie fără chip – poate fi oricine –, practic fără nume (e numită Mrs March chiar şi în flashbackuri), care alunecă treptat în paranoia, iar cititorul e martorul căderii sale şi a deciziiilor ei din ce în ce mai proaste.

„O lectură esenţială în era reţelelor de socializare… Un roman de debut excepţional… o contribuţie excelentă la literatura din valul horror cu influenţe feministe… Paranoia tulburătoare a doamnei March, credinţa că toată lumea o judecă, perspectiva înspăimântătoare că este văzută nu aşa cum este, ci aşa cum a fost portretizată de altcineva – toate acestea constituie coşmarul obişnuit al unei persoane disperate după un anumit statut în galeria de oglinzi din social media…“ -The Guardian

„Un thriller pervers, superb… Puţin din Hitchcock, puţin din Patricia Highsmith… Este o nelinişte în cartea aceasta, o teamă chinuitoare care se instalează de la început şi de care nu mai scapi. Şi nici nu-ţi doreşti să scapi dintre frazele perfect şlefuite şi straniile incursiuni psihologice.“ Vox

Virginia Feito este o scriitoare spaniolă în vârstă de 34 de ani, iar romanul semnalat astăzi este cartea ei de debut.

 

Virginia Feito – La limită. Traducere din limba engleză şi note de Iolanda Prodan. Editura Litera, colecţia Buzz books. 319 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
virginia feito,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici