O carte pe zi: „Lady L.”, de Romain Gary

„Cu siguranţă un alt fel de Romain Gary, şi pentru cititorii lui o poveste cu arome puternice, aproape cum ar fi spus-o Maupassant, care trece cu eleganţă de la începutul său sentimental la finalul surprinzător“ - Kirkus Reviews.

257 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Lady L.”, de Romain Gary

O carte pe zi: „Lady L.”, de Romain Gary

Romanul pe care îl semnalăm astăzi a fost scris în limba engleză în 1959 şi tradus de autor în franceză, în 1963, iar doi ani mai târziu a fost ecranizat, în regia lui Peter Ustinov, cu Sophia Loren, Paul Newman şi David Niven în rolurile principale. Este o poveste de dragoste, o satiră a aristocraţiei victoriene şi un portret al anarhiştilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX..

Scriu editorii: „O bătrână doamnă, etalon al aristocraţiei victoriene, este înconjurată, la împlinirea vârstei de optzeci de ani, de întreaga familie. Una dintre marile familii ale Angliei – după cum însăşi Lady L. o spune: Guvernul de-a dreapta, Biserica la stânga, Banca Angliei şi Armata în spatele ei. Cele patru reprezentate, toate, de urmaşii acestei femei, care a dat Angliei tot ce avea mai bun. Dar nu întotdeauna trunchiul de pe care sar aşchiile este pe atât de nobil pe cât ni l-am putea imagina. Ba chiar s-ar putea dovedi că nu este nici măcar pe atât de englez pe cât s-ar cuveni. Ameninţată cu pierderea pavilionului de vară, sanctuarul ei secret, Lady L. este obligată să-şi mute lucrurile cu toată discreţia posibilă. De aceea apelează la prietenul de o viaţă Sir Percy Rodiner, poetul oficial al Curţii, care va asculta perplex incredibila istorie a femeii pe care o iubeşte de peste patruzeci de ani”.

Criticii au susţinut că eroina este o evocare a lui Lesley Blanch, femeia cu care Romain Gary a fost căsătorit de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial până în anii 1960, cu zece ani mai în vârstă, pe care o cunoscuse în Anglia, când scriitorul s-a alăturat Forţelor libere franceze.

Confidenţele de care vorbesc editorii în textul de mai sus sunt pline de surprize. Lady L. îşi povesteşte viaţa, începând cu vremurile în care se numea Annette Boudin, fiica unei spălătorese din cartierele Parisului, unde supravieţuia vânzându-şi trupul şi ajunge să-l iubească pe anarhistul Armand Denis. Recurgând la o vastă documentare, o parte menţionată la sfârşitul romanului, Romain Gary face, plecând de la povestea fictivă a lui Annette, istoria adevărată a anilor anarhişti de la sfârşitul veacului al XIX-lea, cu terorişti ruşi, răufăcători francezi şi aristocraţi britanici decăzuţi. Din idealismul anarhiştilor şi socialiştilor acelui veac avea să se nască delirul totalitar al următorului secol.

„Lady L. este povestea perfectă, în sensul cel mai clasic: personaje bine definite, aventură, un ritm alert, suspans şi o macabră întorsătură la final. Ca mai toate poveştile franceze, are spirit şi eleganţă. Ne duce cu gândul la o întâlnire între Maupassant şi Edgar Allan Poe“ — Newsweek.

„Cu siguranţă un alt fel de Romain Gary, şi pentru cititorii lui o poveste cu arome puternice, aproape cum ar fi spus-o Maupassant, care trece cu eleganţă de la începutul său sentimental la finalul surprinzător.“ - Kirkus Reviews

Romain Gary – Lady L. Traducere din franceză de Doru Mareş. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 246 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici