O carte pe zi: ”Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie? ”

Cartea ”Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie?”, care îi are ca editori pe Olivia Toderean, Sergiu Celac şi George Scutaru, cuprinde 37 de eseuri semnate de 43 de autori români şi străini despre transformările cărora trebuie să le facem faţă după pandemie.

508 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie? ”

O carte pe zi: ”Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie? ”

O analiză la cald, o colecţie de 37 de eseuri (Prefaţa şi Postfaţa incluse), grupate în cinci mari părţi, semnate de 43 de autori români şi străini, cu profesii şi expertize diversificate: politologi, economişti, sociologi, psihologi, ingineri, nume reputate fiecare în domeniul abordat în carte. Între autori, 16 sunt reprezentanţi ai mediilor academice şi de think tank din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Norvegia, Ucraina, Turcia, R. Moldova.

Pentru a asigura o abordare analitic-critică şi inovatoare, nu au fost invitaţi în proiect actuali înalţi responsabili ai statului român. Un număr important dintre contributori au însă îndeplinite mandate de decizie şi reprezentare importante în România şi în foruri internaţionale (între aceştia, ambasadorii foşti miniştri Sergiu Celac, Lazăr Comănescu, Cristian Diaconescu, Mihnea Motoc, ambasadorul Sorin Ducaru, profesorul Daniel Dăianu şi profesorul Vasile Dâncu, dar şi generalii în rezervă James Everard sau Viktor Hvozd).

Volumul Lumea de mâine continuă seria de publicaţii rezultate din parteneriatul dintre New Strategy Center şi editura Curtea Veche, lansat în 2019 prin publicarea cărţii Lumea în pericol a ambasadorului Wolfgang Ischinger, prima traducere a acesteia într-o limbă străină.

Prin apariţia acestei noi cărţi, New Strategy Center doreşte să marcheze şi aniversarea a cinci ani de activitate ca think tank de politică externă, securitate şi apărare, transpartinic, echidistant, în serviciul eşalonului de analiză şi decizie strategică al statului român, dar şi al consolidării gândirii strategice româneşti în cercuri cât mai largi şi al promovării acesteia în mediile internaţionale de interes prioritar pentru România.

Echipa editorială s-a format ad hoc prin colaboarea dintre Olivia Toderean, diplomat cu activitate academică şi fost universitar, ambasadorul Sergiu Celac, preşedintele de onoare al NSC, şi George Scutaru, director general al NSC şi fost consilier prezidenţial.

Preluăm din sublinierile editurii: Cartea are ca obiectiv central prezentarea unei suite de reflecţii personale, timpurii în raport cu desfăşurarea crizei cauzate de pandemie, cu privire la consecinţele acesteia pe termen scurt şi mediu, dar şi cu tentative asumat riscante de anticipări pe termen mai lung. Domeniile abordate pentru identificarea şi evaluarea principalelor consecinţe reflectă expertiza autorilor, a cărei diversitate a fost căutată intenţionat de editori: relaţii internaţionale, politică externă, securitate globală, politică de apărare, economie, energie, protecţia infrastructurilor critice, mecanismele de gestionare a crizei, impact social şi psihologic, consecinţe tehnologice şi educaţionale, consecinţe politice în plan intern, efecte asupra pieţei, tiparelor de consum şi a stilului de viaţă.

A ieşit o carte în care autorii „îşi pun întrebări, elaborează strategii, caută soluţii, formulează ipoteze şi au, uneori, certitudinei.” (Prof dr acad Ioan Aurel Pop)

Publicul-ţintă vizat prin această carte include profesioniştii implicaţi în domeniile menţionate, fie din postura de decidenţi sau înalţi responsabili guvernamentali sau din mediile economice private, fie din postura de experţi şi responsabili la nivel de lucru, analişti, cercetători, universitari şi studenţi de profil şi chiar segmente ale publicului mai larg interesat de reflecţii multi-disciplinare asupra crizei. Cartea a fost alcătuită însă şi cu un gând special către cei care decid modalităţile prin care România (sau alţi actori internaţionali) gestionează criza şi consecinţele ei şi, prin aceasta, decid viitorul naţional sau internaţional.

Proiectul a fost decis şi lansat într-un timp record: 48 de ore de la enunţarea ideii la formarea echipei şi finalizarea conceptului în limba română, alte 48 de ore pentru transpunerea lor în limba engleză. La 19 martie au fost lansate primele invitaţii scrise pentru contributorii români, la 20 mai se primeau ultimele contribuţii în limba română şi fuseseră deja traduse toate contribuţiile primite din străinătate. Faţă de numărul de invitaţii lansate de New Strategy Center, rata de răspuns, calitatea şi rapiditatea transmiterii eseurilor, au fost peste aşteptări şi explică numărul important de eseuri incluse în volum.

Toate contribuţiile au fost scrise integral în perioada stării de urgenţă din România şi de lockdown în exterior. Însăşi maniera de lucru a echipei editoriale s-a pliat integral pe restricţiile perioadei: echipa editorială nu s-a întâlnit niciodată pe viu, în niciun moment al parcursului de la idee, la manuscrisul final. Niciun editor nu s-a întâlnit cu niciun autor. Întreaga colaborare s-a desfăşurat graţie tehnologiilor de comunicaţii, in regim online.

O carte curajoasă din multiple puncte de vedere. „Este o dovadă de curaj să scrii atât de cuprinzător pe o temă care este încă, în mare măsură, o «ţintă mişcătoare». De aceea, iniţiativa este cu atât mai valoroasă cu cât le oferă decidenţilor diferite unghiuri de abordare, avertizări timpurii şi recomandări de acţiune politică“ (Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei în SUA şi preşedinte al Conferinţei de Securitate de la München.)

Câteva idei:

- „Şocul sau şocurile pandemiei nu fac decât să amplifice, să accelereze şi, eventual, să ajusteze direcţiile şi efectele acestor mega-tendinţe şi să ne activeze reflexele de adaptare şi supravieţuire“ (Sorin Ducaru).

- „pandemia va reaprinde unele dezbateri politico-militare cheie” (Sir James Everard)

-„Toate scenariile pe termen scurt depind de maniera în care scăderea economică va fi gestionată de statele lumii.” (Antonia Colibăşeanu)

- „Ca şi pandemia, infodemia este, în egală măsură, o ameninţare directă la adresa siguranţei şi intereselor României.” (Cristian Diaconescu)

- „Poate un nou Plan Marshall va aduce o altă filosofie în funcţionarea UE. România trebuie să fie parte din acest plan, care nu trebuie aplicat numai la zona euro.” (Daniel Dăianu)

- „Fiind de acord că lumea de după pandemie nu va mai fi – cel puţin pentru o vreme – aceeaşi cu cea de dinainte, sunt de acord că avem, ca intelectuali, o mare responsabilitate: să nu permitem ca schimbările să altereze lumea, s-o împingă spre criză perpetuă şi suferinţă, ci să lucrăm cu toţii ca să fie o lume mai bună.” (Ion Aurel Pop)

Olivia Toderean, Sergiu Celac, George Scutaru, editori – Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie? Reflecţii şi proiecţii. Prefaţă de Wolfgang Ischinger, Postafţă de Ioan Aurel Pop. Editura Curtea veche. 545 pag.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici