O carte pe zi: Madame Claude. O lume secretă a plăcerii, privilegiilor şi puterii de William Stadiem

„O revelatoare biografie a «elegantei regine franceze a sexului»… Este interesant de văzut ce diavol zăcea în unii dintre eroii lumii noastre politice şi culturale”, Kirkus Reviews.

305 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: Madame Claude. O lume secretă a plăcerii, privilegiilor şi puterii de William Stadiem

O carte pe zi: Madame Claude. O lume secretă a plăcerii, privilegiilor şi puterii de William Stadiem

„Oamenii vor plăti mereu pentru două lucruri: mâncare şi sex. Eu n-am fost bună deloc la bucătărie”. Sunt vorbele celebre ale unei franţuzoaice şi ea celebră, Fernande Grudet, cunoscută drept Madame Claude, patroană de bordel ajunsă în anii 60 ai secolului trecut şefa unei reţele de call-girls pentru demnitari. Bordelul ei se afla în cel mai scump arondisment al Parisului, 16. Se spune că în cartea sa de adrese se aflau numele şafului Iranului, al preşedintelui John F. Kennedy, al patronului uzinelor Fiat. A trăit enorm, s-a născut în 1923, a murit la 92 de ani, în 2015. În 1976, un judecător pe nume Jean-Louis Bruguiere a început să dezmembreze reţeaua. Ca să nu plătească taxe, s-a mutat la Los Angeles, dar a revenit în Franţa în 1986, petrecând patru luni în închisoare; după alţi câţiva ani, a fost din nou închisă. Despre viaţa ei aventuroasă s-a realizat un film, intitulat chiar „Madame Claude”, în 1977, cu Françoise Fabian.

Cartea pe care o semnalăm astăzi a apărut în 2018.

Scriu editorii: „După al Doilea Război Mondial, cea cunoscută drept Madame Claude a condus, la Paris, în apropiere de Champs-Élysées, una dintre casele de toleranţă cele mai exclusiviste de la acea vreme, ajungând să aibă la un moment dat o reţea alcătuită din peste 500 de femei şi câţiva bărbaţi, precum şi o agendă care, susţinea ea, cuprindea nume celebre precum cel al preşedintelui SUA, John F. Kennedy, cel al şahului Iranului şi cel al patronului concernului Fiat, Giovanni Agnelli. În anii 1960, era cea mai bogată şi cea mai celebră femeie realizată prin forţe proprii din Europa – o adevărată legendă de talia lui Coco Chanel. Fernande Grudet, viitoarea Madame Claude, s-a născut într-o familie evreiască săracă din oraşul Angers şi, potrivit propriilor spuse, a dus o viaţă extrem de aventuroasă – a luptat în Rezistenţa franceză, a supravieţuit internării într-un lagăr nazist de concentrare, s-a iubit cu membri ai Mafiei corsicane şi a făcut trotuarul înainte de a deschide un bordel pentru cei bogaţi şi faimoşi. Apelând în mod inedit la tehnologia telefonului, a creat conceptul de call-girl. Madame Claude nu a vândut însă pur şi simplu sex, ci a fost o adevărată peţitoare a elitei puterii.

Pornind de la discuţiile purtate chiar cu protagonista acestei cărţi şi de la interviurile luate celor care au ajutat-o să-şi construiască imperiul, biograful şi specialistul în istorie socială William Stadiem destramă vălul care ascundea secretele lui Claude, pătrunzând în lumea interzisă a plăcerii şi a privilegiilor”.

„O revelatoare biografie a «elegantei regine franceze a sexului»… Este interesant de văzut ce diavol zăcea în unii dintre eroii lumii noastre politice şi culturale”., Kirkus Reviews.

William Stadiem - Madame Claude. O lume secretă a plăcerii, privilegiilor şi puterii. Traducere de Claudia Roxana Olteanu. Editura Corint. 362 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici