O carte pe zi: „Marele război, 1914-1918” de Niall Ferguson

„O sinteză edificatoare a cunoştinţelor actuale despre război. Cititorul va găsi aici foarte multe informaţii inedite şi idei provocatoare legate de cele mai importante aspecte ale conflictului.” (New York Times Book Review)

105 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Marele război, 1914-1918” de Niall Ferguson

O carte pe zi: „Marele război, 1914-1918” de Niall Ferguson

Niall Ferguson este un foarte cunoscut istoric britanic, în vârstă de 57 de ani, născut la Glasgow şi stabilit în Statele Unite, profesor la mai multe universităţi, cu un număr impresionat de scrieri (autor a şaisprezece cărţi) pentru care a primit numeroase distincţii de prestigiu. Editura Polirom i-a tradus până acum, dacă nu mă înşel, alte opt cărţi remarcabile.

Cum este şi cea pe care o semnalăm astăzi. Scriu editorii: „Specialist în istorie modernă şi istorie economică, Niall Ferguson face aici istoria Primului Război Mondial, încercând să-i determine cauzele şi să-i explice întreaga desfăşurare şi consecinţele pe care le-a avut. De la factorii care au provocat prăbuşirea ordinii europene în 1914 la panorama războiului şi chiar la evoluţia pe care acesta ar fi putut-o avea dacă, de exemplu, Marea Britanie sau SUA nu ar fi intrat în război, Ferguson face o analiză detaliată pe parcursul căreia demontează mitul inevitabilităţii Primului Război Mondial. Critică atât politica Germaniei, cât şi pe cea a Marii Britanii din epocă şi ilustrează impactul funest al celei din urmă asupra istoriei europene ulterioare, punând într-o nouă lumină problema datoriilor de război.”

Prin urmare, o carte în care sunt analizate, potrivit sumarului: miturile militarismului, imperiile, antantele şi concilierea eduardiană, războiul iluziilor Marii Britanii, arme şi oameni, finanţele publice şi securitatea naţională, ultimele zile ale omenirii: 28 iunie – 4 august 1914, zilele din august: mitul entuziasmului pentru război, presa şi propaganda, pulsiunea morţii: de ce au luptat soldaţii, cum să (nu) plăteşti pentru război.

O carte alcătuită pe o cantitate enormă de documente, dar care are de la început o abordare ademenitoare pentru public, anume debutează cât se poate de uman, cu povestea bunicului care a participat la război şia fost unul dintre norocoşii care au supravieţuit, după ce a fost împuşcat în umăr şi lăsat la vatră; buncă căruia îi şi este dedicată cartea.

„Emoţionantă, pătrunzătoare, revelatoare şi bine gândită. O importantă lucrare de analiză istorică.” (Kirkus Reviews)

„Răstoarnă aproape toate ideile preconcepute pe care le avem despre Marele Război.” (Mail on Sunday)

„O carte amplă şi provocatoare, evocatoare şi sfâşietoare. Ferguson este un scriitor talentat şi un cercetător polivalent.” (Atlantic)

Niall Ferguson - Marele Război. 1914-1918. Traducere de Ioana Aneci. Editura Polirom, colecţia Historia. 515 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici