O carte pe zi: „Oxen. Prima victimă” de Jens Henrik Jensen

Veteran de război, ultramedaliat, acuzat de mai multe ori de violenţă, cu cinci decizii judecătoreşti de condamnare, cu suspendare, Niels Oxen este atins de sindromul postraumatic care-i bântuie pe mulţi foşti combatanţi după un război şi victimă sigură pentru a i se pune în cârcă un număr de crime

164 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Oxen. Prima victimă” de Jens Henrik Jensen

O carte pe zi: „Oxen. Prima victimă” de Jens Henrik Jensen

Danezul Jens Henrik Jensen a intrat în lumea literară în 1997, cu romanul ”Ringul vienez”. A publicat apoi mai multe trilogii: Kazanski, Portland şi Oxen. Romanul pe care-l semnalăm astăzi este primul din trilogia Oxen.

Scriu editorii: „Apărut în anul 2012, «Prima victimă» spune povestea unui fost soldat de elită din armata daneză, Niels Oxen, care se retrage într-o pădure din Iutlanda pentru a scăpa de demonii săi interiori. După o vizită la Castelul Nørlund, Oxen devine principalul suspect de uciderea proprietarului acestuia, influentul Hans-Otto Corfitzen, şi singura sa şansă de a scăpa de acuzaţii este să se implice în găsirea vinovaţilor.” O face cu un succes uimitor, date fiind condiţiile în care lucrează.

Veteran de război, ultramedaliat, acuzat de mai multe ori de violenţă, cu cinci decizii judecătoreşti de condamnare, cu suspendare, Niels Oxen este atins de sindromul postraumatic care-i bântuie pe mulţi foşti combatanţi pe fronturile dure de război. Prin urmare o victimă aparent sigură, în spatele căreia poţi pune orice crimă. Ceea ce încearcă să facă un grup de poliţişti şi politicieni, pentru a-şi salva şeful, pe însuşi ministrul Justiţiei, de acuzaţia că a ucis o prostituată de lux în timpul unei partide sexuale. Oxen fusese detaşat în Bosnia, cu trupele ONU, unde îşi văzuse camarazi murind şi în egală măsură îi salvase pe alţii de la moarte; dar asistase şi la crime atroce comise de croaţi. După care luptase în Afganistan, unde ororile întâlnite fuseseră la fel de mari. Divorţat, trăia singur şi se refugiase într-o pădure, departe de lume.

Ce descoperă el, când se implică în aflarea adevărului despre crima petrecută la Castelul Nørlund, este nu numai oribil, dar şi foarte credibil: un grup de oameni de frunte, politicieni, miniştri, directori de concerne, oameni de afaceri plini de bani se asociaseră într-o grupare care să impună o anumită ordine în Danemarca, chiar prin violenţă. Se organizaseră într-o asemenea structură, încât eşecul era de neînchipuit, iar orice îndepărtare de planul stabilit urma să fie eliminată de oameni bine pregătiţi, ca şi cum n-ar fi existat. Niels Oxen descoperă cu mari eforuri adevărul, în timp ce-şi pune de mai multe ori viaţa în pericol, dar înţelege că sunt atât de multe forţe im plicate, încât niciodată n-o să reuşească să schimbe ceva. „Cât de înspăimântător era faptul că cineva putea să aibă aşa de multă putere, încât să şteargă, pur şi simplu, realitatea cu buretele. Şi în afară de asta, cât era de grotesc că ministrul Justiţiei scăpa nevătămat!”. De urmărit celelate volume ale trilogiei, aflate în curs de traducere.

Jens Henrik Jensen – Oxen. Prima victimă. Editura RAO. 448 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici