O carte pe zi: „Pierduţi în Cartierul Spaniol”, de Heddi Goodrich

Napoli văzut prin ochii unei străine, ca un oraş fermecător şi enigmatic, loc ideal pentru o poveste de dragoste intensă, dar tristă.

302 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Pierduţi în Cartierul Spaniol”, de Heddi Goodrich

O carte pe zi: „Pierduţi în Cartierul Spaniol”, de Heddi Goodrich

Pentru mulţi, Cartierul Spaniol este inima oraşului Napoli. Familiaritatea locuitorilor, străzile înguste şi dezordonate, mizerie. A inspirat mulţi artişti plastici şi scriitori. Printre cei din urmă s-a afalt şi Heddi Goodrich, scriitoare, profesoară de engleză, trdaucătoare, născută la Washington. Ajunge să studieze la Napoli, unde rămâne vreme de zece ani. Astăzi trăieşte în Noua Zeelandă. Cartea de faţă este primul ei roman şi a fost publicat anul trecut.

Un roman romance, în parte autobiografic, foarte bine scris, adesea cu fraze şi paragrafe încântătoare şi poetice de-a dreptul, care descrie, cum rar se întâmplă în cărţile traduse în româneşte, atmosfera unuia dintre cele mai pitoreşti oraşe italiene – aproape o declaraţie de iubire pentru oraş. „În acest roman, Napoli este încântător, hipnotic, decsris cu iubire şi nostalgie. Uitaţi de Elena Ferrante!” scrie „Il Messaggero”. Eroii sunt şi ei captivanţi. Heddi, o americancă de şaisprezece ani, studiază la Napoli şi locuieşte împreună cu alţi studenţi italieni într-un imobil vechi. Se îndrăgosteşte de un localnic şi el student şi pătrunde în viaţa familei acestuia, destul de conservatoare, care nu acceptă o „străină” în sânul familiei.

Scriu editorii: „Heddi studiază la Facultatea de Litere a Universităţii Orientale. Este americancă. Pietro studiază geografia. Este italian. Ea este săracă şi nomadă. El este bogat şi tradiţionalist. Amândoi sunt străini într-un oraş dens, plin de istorie şi de viaţă: Napoli! Este dragoste la prima vedere. O dragoste complicată şi profundă, care îi pune la încercare în toate modurile pe tinerii boemi. În adâncul galeriilor de sub oraş, dar şi pe culmile Vezuviului. Cartierul Spaniol este deopotrivă un labirint atragator şi un păpuşar care conduce o scenă de iubire. Heddi Goodrich are curajul să povestească o parte din propria dragoste studenţească, pe care mulţi dintre cititori au trăit-o.”

Fireşte, nu pot rămâne împreună. La sfârşitul studiilor, Heddi lucrează într-un bar, aşteptându-l pe Pietro să-şi termine stagiul militar, dar la întoarcere acesta e schimbat, nu are curajul să rupă legăturile cu familia, caz în care i-ar fi fost oprite veniturile, suferă o operaţie, urmată de o lungă convalescenţă alături de părinţi şi nu mai revine la Napoli, oraş pe care-l consideră odios. Heddi se întoarce în Statele Unite, apoi ajunge în Noua Zeelandă. După mulţi ani, primeşte o scrisoare de la Pietro, în care acesta admite că a greşit. Începe un schimb de scrisori, între ele Heddi amintindu-şi de vremurile minunate ale studenţiei la Napoli. Atunci începe schimbul de scrisori. Dar ea înţelege că nimic nu mai poate fi refăcut şi, pe punctul de a se căsători, îi scrie: „M-ai făcut să cunosc o dragoste pe care puţine persoane pe lumea asta au privilegiul să o cunoască şi pentru asta îţi voi fi mereu recunoscătoare”. Şi altădată: „Cred că iubirea noastră chiar este un roman.”

Cel pe care cititorul tocmai l-a citit.

Heddi Goodrich - "Pierduţi în Cartierul Spaniol". Editura RAO. Traducere din italiană de Elena Bănică. 432 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
heddi goodrich,
rao,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici