O carte pe zi: ”Ruleta rusească” de Michael Isikoff şi David Corn

„Incredibila, cumplita descriere a atacului Moscovei asupra democraţiei americane, ca parte a unei operaţiuni secrete de influenţare a alegerilor din SUA şi de sprijinire a lui Donald Trump în câştigarea cursei pentru Casa Albă”, scrie The New York Times.

148 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Ruleta rusească” de Michael Isikoff şi David Corn

O carte pe zi: ”Ruleta rusească” de Michael Isikoff şi David Corn

Încă un volum excelent, surprinzător şi terifiant despre povestea scandalului politic fără precedent care a răvăşit America în ultimii doi ani: amestecul Rusiei în procesul electoral american. Volumul prezintă povestea şocantă a relaţiei dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, surprinzând toate aspectele esenţiale cuprinse între momentul iunie 2013, când magnatul american îşi exprima pe Twitter dorinţa de a deveni „noul cel mai bun prieten” al preşedintelui rus, şi felicitările pe care omul forte de la Kremlin i le-a transmis lui Trump, în noiembrie 2016, ca urmare a câştigării alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii. Autorii susţin că această carte este un prim pas în atingerea obiectivului, anume de a afla ce s-a întâmplat şi a preveni repetarea evenimentelor.

Cartea începe cu un moment culminat: în după-amiaza zilei de 6 ianuarie 2017, într-o sală de conferinţe a clădirii Trump Tower, preşedintele ales i-a ascultat timp de două ore pe liderii Comunităţii naţionale de informaţii a Statelor Unite ale Americii, care îi prezentaseră pe scurt un document extraordinar: un raport elaborat de agenţiile lor care concluziona faptul că guvernul rus iniţiase o masivă campanie de influenţă sub acoperire, vizând subminarea sistemului politic al ţării şi alegerea sa ca preşedinte al Statelor Unite. Trump îşi controlase furia în timpul acestei întâlniri - punând din când în când întrebări, exprimându-şi îndoiala şi agăţându-se de ideea că totul ar fi putut fi o minciună, o parte dintr-un complot a1 Statului Paralel, care să arunce o urmă de îndoială asupra victoriei sale în faţa lui Hillary Clinton din luna noiembrie a anului anterior şi care să-i submineze autoritatea ca preşedinte. Când şefii agenţiilor de spionaj - James Clapper, directorul Serviciului Naţional de Informaţii, John Brennan, directorul CIA, şi amiralul Michael Rogers, directorul Agenţiei Naţionale de Securitate - au părăsit încăperea, unul dintre aceştia a rămas la urmă. Şi atunci, directorul FBI, James Comey, i-a înmânat lui Trump altceva. Era un rezumat de două pagini al rapoartelor în-tocmite de un fost spion britanic, care susţinea că Trump şi orga-nizatorii campaniei sale colaboraseră intens cu Moscova. Conform însemnărilor acestuia, serviciile de informaţii ruseşti adunaseră materiale compromiţătoare despre Trump, care puteau fi folosite pentru a-1 şantaja, inclusiv o înregistrare a sa în timp ce făcea nişte comentarii sordide în compania unor prostituate, într-o cameră de hotel din Moscova. FBI-ul nu îi dădea această informaţie pentru că ar fi dat crezare acelor rapoarte, i-a explicat Comey lui Trump. De fapt, Biroul nu confirmase niciunul dintre acele oribile detalii - iar Comey i-a spus noului preşedinte că el personal nu făcea obiectul unei anchete. Dar materialul a ajuns la presă şi putea deveni public. Din spusele lui Comey, comunitatea de informaţii dorea doar să-l avertizeze.

Furia lui Trump din ziua aceea a dat tonul uneia dintre cele mai tumultuoase preşedinţii din istoria Americii. Primul lui an în funcţie avea să fie plin de accese de furie îndreptate împotriva duşmanilor săi politici, postări bizare pe Twitter şi denunţări repetate ale furnizorilor de „fake news“ care îi provocau onestitatea, competenţa şi chiar stabilitatea mentală. O mare parte din această harababură era legată de investigaţiile neobosite ale atacului Rusiei asupra alegerilor din 2016 - un subiect care îl înfuria pe Trump mai mult decât orice altceva. Rusia devenise o adevărată obsesie pentru torţionarii săi - păcatul originar al preşedinţiei sale, un scandal care ridicase întrebări legate atât de legitimitatea sa, cât şi de vulnerabilitatea naţiunii la războiul informaţional sub acoperire. Şi totuşi, Trump a refuzat dispreţuitor să recunoască amploarea asaltului extins al Rusiei ca fiind un eveniment real şi semnificativ. în mintea lui, orice investigare a acestei probleme nu era nimic altceva decât un efort de a-1 distruge.

Cartea lui Michael Isikoff, David Corn e un documentar excelent al unui scandal care a zguduit lumea în ultimii ani. Multe din elementele acestui scandal, relatate copios de media, n-au mai apărut până la această carte. Autorii au intervievat peste o sută de oficiali ai Administraţiilor Obama şi Trump, foşti şi actuali membri ai comunităţii de informaţii din Statele Unite, parteneri de afaceri ai lui Trump, experţi în securitate cibernetică şi mulţi alţii.

Michael Isikoff, David Corn – ”Ruleta rusească. Povestea secretă a războiului lui Putin contra Americii şi pentru alegerea mlui Donald Trump”. Traducere de Monica-Laura Cibotariu. Editura RAO. 431 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici