O carte pe zi: "S-a sfârşit oare secolul american? ", de Joseph S. Nye, Jr.

Nimeni nu contestă că, de mai bine de un secol, SUA sunt cel mai puternic stat al lumii. În ultimii ani, mai mulţi analişti prezic că poziţia aceasta va fi ocupată de China, alţii susţin chiar că fenomenul se întâmplă în zilele noastre. Eseul analistului american Joseph S. Nye, Jr. aduce un răspuns.

171 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "S-a sfârşit oare secolul american? ", de Joseph S. Nye, Jr.

O carte pe zi: "S-a sfârşit oare secolul american? ", de Joseph S. Nye, Jr.

Joseph S. Nye, Jr a fost decan al John F. Kennedy School of Government de la Harvard University, iar, în prezent, este profesor emerit la aceeaşi universitate. Autor a numeroase studii şi cărţi de analiză politică, Joseph S. Nye, Jr se bucură de un mare prestigiu pentru consideraţiile lucide în legătură cu problemele lumii în care trăim, iar, în cazul cărţii de faţă, în legătură cu locul pe care îl mai ocupă America în lume. Mai ales pentru că profesorul american reuşeşte să echilibreze abordările pesimiste.

"Meritul esenţial al lucrării - scrie şi profesorul Paul Dobrescu în prefaţa sa - este că aşază discuţia despre secolul pe care l-am început de curând într-o perspectivă mai largă, înlătură analizele simpliste ale acestei problematici extrem de complexe, cele care întâmpină competiţia «la vârf» pentru supremaţie mondială cu o abordare inspirată mai curând de o întrecere sportivă, de o cursă cu ştafetă. Se urmăresc atuurile unui competitor, se face o sumă a avantajelor şi dezavantajelor şi se declară că «secolul american» se încheie şi va fi înlocuit de «un secol chinez» sau de unul «asiatic». Gideon Rachman avea dreptate să remarce, referindu-se direct la analiza complet diferită propusă de Joseph Nye, Jr: «Lucrarea lui este străbătută de un ton de calmă autoritate şi de capacitatea de a lămuri problemele demontându-le în părţile lor constitutive» Titlul lucrării - sub formă de interogaţie - lasă răspunsul deschis şi parcă sugerează cititorului că poate avea propria opţiune, propriul răspuns la o întrebare care, prin consecinţe, ne priveşte pe toţi".

Joseph S. Nye, Jr. - "S-a sfârşit oare secolul american?" Editura Comunicare.ro. Traducere din limba engleză de Ondine Critsina Dăscăliţa. Introducere de Paul Dobrescu. 158 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici