O carte pe zi "Să-i reparăm pe cei vii", de Maylis de Kerangal

Titlul romanului e luat dintr-o replică din celebra piesă "Platonov" la care se gândeşte unul dintre medici: "Ce-i de făcut, Nikolai ? Să-i îngropăm pe cei morţi şi să-i reparăm pe cei vii".

264 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi "Să-i reparăm pe cei vii", de Maylis de Kerangal

O carte pe zi "Să-i reparăm pe cei vii", de Maylis de Kerangal

Maylis de Kerangal este o scriitoare franceză născută în 1967 într-o familie a nobilimii din Bretagne, a studiat la Rouen şi Paris (istoria, filosofia şi etnologia), a început să lucreze la Gallimard şi şi-a publicat primul roman în anul 2000. Primul premiu, Medicis, îl obţine în 2010, urmează altele, nu mai puţin prestigioase. În 2014, a fost prima laureată a premiului France Culture-Telerama, pentru romanul pe care îl semnalăm acum, roman care a mai obţinut alte nouă premii - Grand prix RTL-Lire, Prix Pierre-Espil, Prix Paris Diderot - Esprits libres, Prix Orange du Livre, Prix littéraire Charles-Brisset, Prix du meilleur roman français du magazine Lire 2014, Prix des lecteurs L'Express – BFMTV, Prix Agrippa-d'Aubigné, Prix Relay des Voyageurs.

De la primele cărţi, Maylis de Kerangal a surprins prin stilul cu totul aparte: o frază amplă, în care abundă justapunerile, sugerând un flux dinamic, oralitate, vivacitate, ritm, care dau, cum au spus criticii, "o sublimare poetică". Un stil în care stau în echilibru emfaza lirică şi precizia tehnică. Din acest motiv, sugerăm eventualilor cititori să aibă răbdare şi să nu abandoneze cartea după primele pagini.

Subiectul e absolut surprinzător: 24 de ore din periplul inimii tânărului Simon, aflat în moarte cerebrală, până tranplantul respectivului organ într-un alt trup.

Simon Limbres are 19 ani şi, într-o dimineaţă de duminică, foarte devreme, pleacă cu alţi doi prieteni să facă surf. Pe drumul de întoarcere, e victima unui accident de circulaţie şi, nepurtând centură, suferă un foarte grav traumatism cranian şi intră în comă. I se declară moartea ceberală, sunt anunţaţi părinţii şi întrebaţi dacă acceptă donarea organelor interne. Dosarul său medical este cristal. Părinţii acceptă. Din patru colţuri ale Franţei vin echipe să preleveze plămânii, ficatul, rinichii şi inima. Inima va ajunge la Claire Méjan, 51 de ani, atinsă de miocardită şi cu o necroză a inimii, de mai mulţi ani aflată pe listele de aşteptare a unui donator. Romanul surprinde orele acelei duminici, cât se decid şi fac transplanturile, până în dimineaţa de luni, cu aplecare amănunţită asupra acţiunilor şi gândurilor tututor celor implicaţi: părinţii tânărului, iubita lui, medicii spitalelor, fiecare cu lumea şi problemele lui desfăşurate în spirale care copleşesc cititorul.

Un subiect care a urmărit-o mulţi ani pe Maylis de Kerangal: în 2007 a publicat o nuvelă inspirată de un reportaj televizat al unui transplant cardiac; reia subiectul după un şir de doliuri personale; discută îndelung cu medici specializaţi în transplant şi se informează de la Agenţia de biomedicină care se ocupă în Franţa cu transplanturile.

Romanul, fascinant, a fost foarte bine primit de cititori şi de cea mai mare parte a criticii (dovadă premiile amintite anteiror), adaptat pentru cinema în 2016 (Réparer les vivants, film de Katell Quillévéré) şi teatru, în 2016 şi 2017.

Multe referiri culturale, în special muzică, film şi teatru. De pildă, titlul romanului e luat dintr-o replică din celebra piesă "Platonov" la care se gândeşte unul dintre medici: "Ce-i de făcut, Nikolai ? Să-i îngropăm pe cei morţi şi să-i reparăm pe cei vii".

Maylis de Kerangal - "Să-i reparăm pe cei vii". Traducere din limba franceză şi note de Laurenţiu Malomfălean. Editura Litera, colecţia Clasici contemporani. 271 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici