O carte pe zi: „Sânge pe zăpadă” de Jo Nesbø

Un roman poliţist foarte scurt, admirabil scris, admirabil tradus.

159 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Sânge pe zăpadă” de Jo Nesbø

O carte pe zi: "Sânge pe zăpadă" de Jo Nesbø

În mod cert nu este o exagerare să spun că Jo Nesbø este unul dintre cei mai fascinanţi scriitori. Care, pe deasupra, are o biografie de asemenea fascinantă. Născut în 1960, a jucat fotbal în echipa Molde, în Liga întâi a Norvegiei, a fost membru fondator al trupei Di Derre şi analist financiar. Când un editor i-a propus să scrie un volum de memorii despre formaţie, Nesbø i-a înaintat spre publicare manuscrisul primului său roman din seria care îl are drept protagonist pe detectivul Harry Hole ("Liliacul", 1997). Seria a continuat cu alte zece romane (multe dintre ele traduse deja în româneşte). A îmbogăţit genul crime, adăugându-i noi dimensiuni stilistice şi psihologice. Romanele lui au fost traduse în 50 de limbi, s-au vândut în 40 de milioane de exemplare şi au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale, printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award. Seria Harry Hole nu este singura. Cartea pe care o prezentăm astăzi deschide o nouă serie Olav Johansen.

Eroul, aflăm din propria mărturie, nu este un bun hoţ de bancă, nu e bun nici ca proxenet, nici ca şofer când se doreşte o evadare, dar e grozav de bun când elimină oameni la ordinul şefului său.

Scriu editorii: „Olav Johansen este ucigaş plătit şi lucrează pentru unul dintre capii lumii interlope din Oslo-ul anilor 1970, eliminându-i cu sânge rece pe toţi cei desemnaţi de şeful său. Şi totuşi, Olav e un om mult mai complicat decât pare la prima vedere. Puterea lui de a iubi este la fel de mare precum talentul său pentru crimă. Da, este înclinat în mod natural spre subordonare, dar în sânge poartă şi virusul răzvrătirii, născut din puterea pe care o are asupra vieţii şi morţii. Ultima misiune care îi este încredinţată îl pune într-o situaţie foarte periculoasă, ajutându-l să înţeleagă un lucru esenţial despre meseria lui: cu cât afli mai multe despre afacerile şefului, cu atât e mai probabil să devii chiar tu una dintre ţintele lui".

Cum s-a spus de nenumărate ori, Jo Nesbø e un povestitor desăvârşit. Un roman foarte scurt, admirabil scris, admirabil tradus.

Jo Nesbø - „Sânge pe zăpadă". Primul volum din seria „Olav Johansen". Editura Trei, coelcţia Fiction Connection. Traducere de Bogdan Perdivară. 175 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici