O carte pe zi: „Serenadă pentru Nadia” de Zülfü Livaneli

Un roman despre ororile săvârşite de oameni, despre cruzime şi necruţare, dar şi despre compasiune şi îndurare, care învăluie nu doar trecutul, ci şi prezentul într-o nespusă şi apăsătoare melancolie.

215 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Serenadă pentru Nadia” de Zülfü Livaneli

O carte pe zi: „Serenadă pentru Nadia” de Zülfü Livaneli

„Doar oameni ale căror poveşti sunt împărtăşite continuă să existe cu adevărat” scrie în ultima frază a romanului pe care îl semnalăm astăzi. De la început trebuie să spunem că vă semnalăm o carte de excepţie, un roman admirabil, al unei scriitoare din Turcia, Zülfü Livaneli, despre care premaitul Nobel Orhan Pamuk spune că „este o forţă fundamentală pentru scena muzicală, culturală şi politică a Turciei.“ O carte despre dragoste şi vinovăţie, dar şi despre geografie ca destin.

Născută în 1946, Zülfü Livaneli s-a remarcat prin multiplele sale disponibilităţi artistice, în calitate de scriitor, compozitor, cantautor, regizor şi scenarist, dar şi prin militantismul şi implicarea sa civică. Acestea din urmă i-au adus, după puciul din 1971 şi, apoi, după cel din 1980, mai multe condamnări la închisoare, ameninţări cu moartea, linşaje mediatice şi un exil de unsprezece ani, petrecut la Stockholm, Paris, Atena şi New York. A fost o vreme „ambasador al bunăvoinţei“ pentru ONU. În 2014 este decorat de statul francez cu Legiunea de Onoare. Cărţile sale, care au fost răsplătite cu mai multe premii pe plan intern şi internaţional şi sunt traduse în patruzeci de limbi. Romanele lui Livaneli au stat la baza unor scenarii de film şi a unor piese de teatru, precum şi a unor librete de operă.

Scriu editorii: „Istanbul, 2001. Maya Duran lucrează pentru universitate, e divorţată şi îşi creşte singură fiul adolescent. Monitorizează imaginea publică a rectorului şi a instituţiei, întâmpină delegaţiile ce vin şi pleacă, le este ghid invitaţilor, totul petrecându-se într-un ritm alert şi haotic, dictat de oraşul pe care îl străbate fără oprire. Când îl aşteaptă la aeroport pe enigmaticul Maximilian Wagner, un profesor de drept de la Harvard de origine germană, nimic nu anunţă o vizită care să iasă din tiparul obişnuit. Dar ea se va dovedi a fi o întâlnire crucială, care o va marca pe tânăra Maya. Nu doar că va descoperi secretele propriei familii, şi odată cu acestea istoria trecută sub tăcere, periculoasă, a Turciei bunicilor ei, dar va ajunge să păşească pe urmele profesorului Wagner pentru a-i afla tragica poveste de iubire şi a-i aduce o alinare în ultimele luni de viaţă. Serenadă pentru Nadia este un exerciţiu de iubire de o tulburătoare şi dureroasă actualitate.”

„Livaneli pendulează cu uşurinţă între 2001 şi 1938–1942, scoţând la lumină puternicele tensiuni culturale, politice, etnice şi religioase ale Turciei. Portretele pe care le face personajelor sale – un bărbat care încearcă să se împace cu propriul trecut şi o femeie care încearcă să se împace cu moştenirea sa turcă – sunt o pledoarie puternică pentru deschidere şi toleranţă.“ — Publishers Weekly

„Serenadă pentru Nadia este deopotrivă o poveste de război şi de iubire (două poveşti de dragoste, de fapt: una romantică, cealaltă platonică), un mistery literar, o explorare interculturală şi o meditaţie profundă cu privire la natura pierderii.“— Washington Independent Review of Books

Un roman în care este implicată şi România, nu numai prin câteva personaje, ci şi prin fapte de istorie cumplite, cum ar fi tragedia scufundării vasului „Struma”, la bord cu aproape opt sute de evrei care voiau să scape de teroare nazistă şi să ajungă în Palestina, dar au fost împiedicaţi de acţiunea mai multor state: Germania, Marea Britanie, Rusia, Turcia şi România.
 

Zülfü Livaneli – Serenadă pentru Nadia. Traducere şi note de Luminiţa Munteanu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 475 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici