O carte pe zi: "Umbre", de Andrei Ruşeţ

Andrei Ruşeţ s-a născut în 1989, este inginer, iar cartea de faţă este debutul său literar. Science fiction cât încape.

239 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Umbre", de Andrei Ruşeţ

O carte pe zi: "Umbre", de Andrei Ruşeţ

De la început trebuie să spunem că este vorba de o ficţiune SF, pe care nu mai e nevoie s-o prezentăm iubitorilor genului, pentru că aceştia au citit înaintea apariţiei romanului pe hârtie postările online despre care autorul susţine că ar fi cumulat peste 1,9 milioane de vizualizări (!). (Autorul are un blog, intitulat Ikira vids, pe care continuă să posteze alte "legende urbane" foarte căutate). Dar pe cei care nu sunt fani ai genului SF îi putem ademeni, eventual, cu postarea autorului pe YouTube, ca prezentare a romanului :

Ai devenit invizibil pentru oamenii de rând. La început te-ai simţit abandonat. După câteva zile, tristeţea ta a dispărut. În această lume nouă, a umbrelor, întâlneşti o persoană care te înţelege. Eşti cu adevărat liber. Nu ai bani, dar nu contează, poţi lua ce vrei, de unde vrei, pentru că eşti invizibil. Vei călători prin întuneric cu noua ta prietenă până în Franţa pentru a vizita un castel. Dar eşti încolţit brusc de o altă umbră care-ţi vrea răul, ai fost avertizat. Ai de luat cea mai grea decizie din viaţa ta: ai de gând să fugi şi să abandonezi noua viaţă sau vei lupta?

Fireşte, eroii sunt adolescenţi, pentru că "adolescenţa e caracterizată de aspiraţii, vise, imaginaţie şi, cel mai important, de libertate. Toate acestea ne sunt oferite nouă, umbrelor, de către Lună. Avem avantajul de a ne putea folosi de influenţa Lunii pentru a ne deplasa mai rapid ca iepurii, cerbii şi vulturii, a spus omul privind cerul. Pe timp de Lună plină putem intra, ca printr-o oglindă, în întunericul obiectelor şi putem călători la viteze incredibile. De aici ne-am şi hotărât să ne numim Umbre. Efectul timpului asupra noastră, mai degrabă lipsa lui, este un alt atu comun al membrilor acesie lumi".

Dacă cititorul a acceptat convenţia, nu va mai fi surprins de nimic din ce se întâmplă. Doar că, din păcate, întâmplările sunt minore şi nu-l mişcă sau tulbură pe cititorul care nu e fan SF, gata să accepte orice. Noroc că e o carte bine scrisă. Editorul e foarte generos afirmând: "Dacă mă gândesc mai bine, peripeţia terifiantă a lui Mihnea & Co. prin lumea de fractali a
Umbrelor are ceva din raptul şi călătoria lui Dorothy în ţara dominată de Oz, unde spaime pândesc la tot pasul, dar ai vrea să poposeşti ca prieten invizibil al eroilor pentru a te hrăni live cu minunatele băsmuiri plăsmuite de scriitor".

Andrei Ruşeţ s-a născut în 1989, este inginer, iar cartea de faţă este debutul său literar.

Andrei Ruşeţ - "Umbre". Editura Datagroup. 231 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici