O carte pe zi. Un roman fascinant: „Tărâmul morţilor”, de Jean-Christophe Grangé

Un roman cu personaje diabolic de captivante.

190 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. Un roman fascinant: „Tărâmul morţilor”, de Jean-Christophe Grangé

O carte pe zi: „Tărâmul morţilor” de Jean-Christophe Grangé

Născut în 1961 la Paris, Jean-Christophe Grangé este jurnalist, scriitor, scenarist şi creator de benzi desenate. A debutat ca scriitor de romane poliţiste în 1994, a publicat mai multe romane, pentru unele obţinând premii, a fost tradus în mai multe limbi şi este un autor de mare succes. (Primul său roman a apărut în româneşte în 1999 sub titlul „Diamante mortale”, la editura Nemira). Cartea de faţă este prima care i se traduce (excelent) la Editura Crime Scene Press.

În lumea întunecată a sadomasochismului se petrec două crime una după alta, două dansatoare de striptease sunt asasinate într-un mod oribil, cu mâinile şi picioarele legate la un loc cu propriii chiloţi, sugrumate cu sutienele, cu gura şi obrajii secţionaţi până la urechi şi cu câte o piatră înfundată în gât, pentru a le menţine maxilarele deschise într-un urlet. Criminalul „trebuia să le tortureze, să le ucidă, să le distrugă, transformându-le în opere de artă de coşmar, dar cu o putere de atracţie reală. Gurile lărgite, căscându-se şi dezvăluind piatra înfundată pe gât, aveau puterea de a atyrage privirile tuturor şi, poate, de a absorbi sufletele. (…) Pentru a se decompensa, individul le ucidea în cel mai opribil mod cu putinţă, făcându-le astfel să plătească nu doar pentru propriile greşeli, ci şi pentru vina pe care şi-o atribuia sieţi, aceea de a iubi aceste femei, de a fi exitat de ele.”

Comandantul Stéphane Corso este chemat să ancheteze cazurile şi să dezlege misterul. Poliţistul pătrunde într-un vârtej al violenţei şi depravării. Criminalul pare să fie un un fost condamnat pentru omor, care petrecuse 17 ani în închisoare, unde se educase, obţinuse diplome, învăţase să picteze şi ajunsese să fie foarte cunoscut şi căutat ca pictor. Poziţia lui de acum din societate, una privilegiată, nu-l împiedică pe poliţist să-l aresteze. Dar lucrurile se complică, Grangé e un maestru al loviturilor de teatru. Avocata spulberă toate dovezile strânse de poliţie, totul pare să fi fost o înscenare a celui sau celor care îl invidiau pe pictorul asasin, dar pistele se înfundă din nou, asasinul condamnat din nou se sinucide şi crimele continuă, e ucisă chiar avocata celebră care-l apărase. În spatele a tot ce aflase până acum cititorul se găsea o realitate complet diferită.

Un roman fascinant.

„Grangé are întotdeauna o slăbiciune pentru intrigile complexe, personajele cu două feţe, capitolele scurte, un număr mare al locurilor în care e desfăşoară acţiunea… Scriitorul ştie să construiască eroi negativi şi să îşi tulbure cititorul prin multiplicarea perspectivelor.” – „L’Express”

Jean-Christophe Grangé – Tărâmul morţilor. Crime Scene Press. Traducere din franceză de Horia Nicola Ursu. 574 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici