O carte pe zi: „Văduve” de Lynda La Plante

„O carte pur şi simplu uimitoare. Nu e nimeni ca Dolly Rawlins. De citit neapărat”, consideră publicaţia Northern Crime.

302 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Văduve” de Lynda La Plante

O carte pe zi: „Văduve” de Lynda La Plante

Din toamna anului trecut, poate fi văzut şi pe ecranele noastre filmul american al lui Steve McQueen ”Văduve”, cu Elizabeth Debicki, Carrie Coon, Michelle Rodriguez, Viola Davis. Acţiunea filmului se desfăşoară în oraşul Chicago: atunci când patru tâlhari înarmaţi sunt ucişi într-un jaf, văduvele lor, având în comun datoriile rămase în urma activităţilor criminale ale soţilor morţi, îşi iau soarta în propriile mâini pentru a putea crea un viitor în condiţiile impuse de ele. Foarte puţini ştiu că filmul se bazează pe mini-seria de televiziune „Văduve”, produsă în Marea Britanie în 1983 şi că această serie a fost debutul în arte (cinema şi literatură) al Lyndei La Plante.

Lynda la Plante e o veterană a literatură britanice, are 76 de ani, s-a născut în martie 1943, la Liverpool, a ajuns actriţă de televiziune şi scenaristă şi şi-a început activitatea în 1983, când a creat seria de şase episoade ”Văduve” pentru Thames Television. Au urmat romanul de debut ”The Legacy”, în 1987, de mare succes, apoi altele care au făcut-o cunoscută pe plan internaţional; şi un mare număr de seriale. A câştigat mai multe premii în Marea Britanie şi Statele Unite, a fost numită Comandor al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse literaturii, iar apoi a fost inclusă în Crime Thriller Awards Hall of Fame.

Mai este numită şi ”regina romanului poliţist”. Surprinzător, romanul de faţă este primul din mulţimea scrise de ea care a fost tradus în româneşte.

”Văduve” e un thriller excepţional. Într-un jaf asupra unui furgon bancar mor într-o explozie trei dintre participanţi, al patrulea, a cărui prezenţă nici nu e bănuită, dispare. Văduvele celor trei decid să continue activitatea soţilor lor, urmând îndeaproape indicaţiile lăsate de şeful bandei într-un caiet depus în seiful unei bănci. În afara personajului principal, Dolly Rawlins, o femeie foarte puternică, care a suferit enorm când i-a murit copilul la naştere şi care consideră că în viaţă nimic nu rămâne neplătit, celelalte văduve, Linda Perelli şi Shirley Miller, sunt femei simple, firi schimbătoare, temperamente oscilante şi e surprinzător că pot face faţă unei misiuni atât de complicate. Celor trei, li se alătură o negresă prostituată, Bella O Reilly, caracter puternic. În nenumărate răsturnări de situaţie, cele patru reuşesc să îndeplinească jaful pus la cale de foştii lor soţi, în ciuda piedicilor şi urmăririlor asociaţilor foştilor soţi sau ale poliţiei.

„O carte de o rară autenticitate.“ - Sunday Telegraph. ”O carte pur şi simplu uimitoare. Nu e nimeni ca Dolly Rawlins. De citit neapărat.“ - Northern Crime.

Lynda La Plante – Văduve. Traucere din limba engleză şi note de Andreea Năstase. Editura Litera, colecţia Buzz books. 456 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici