O continuare a cărţii "De veghe în lanul de secară", de J.D. Salinger, interzisă în SUA

Disputa dintre administratorii averii lui J.D. Salinger şi autorul suedez Fredrik Colting, care a scris o continuare a cărţii "De veghe în lanul de secară", s-a încheiat printr-un acord potrivit căruia cartea nu va fi publicată în SUA şi Canada, potrivit bbc.co.uk.

858 afișări

Totodată, Colting nu îşi mai poate numi în continuare opera "60 Years Later: Coming Through the Rye" (De veghe în lanul de secară, după 60 de ani).

Sub pseudonimul John David California, suedezul Fredrik Colting a scris un fel de continuare a romanului lui Salinger, în care adolescentul Holden Caulfield din romanul original apare ca un bărbat în vârstă de 76 de ani. Cartea a fost publicată în iunie 2009 în Marea Britanie.

J.D. Salinger l-a dat în judecată pe Colting şi a obţinut suspendarea publicării în SUA a romanului acestuia, calificat de avocaţii scriitorului american drept "un furt intelectual pur şi simplu".

"Cartea «De veghe în lanul de secară, după 60 de ani» nu este despre ce i s-a întâmplat lui Holden Caulfield, ci despre relaţia dintre autor şi personajul Holden Caulfield", a spus în schimb avocatul scriitorului suedez în timpul procesului.

Acordul încheiat între Fredrik Colting şi administratorii averii lui Salinger, care a murit pe 27 ianuarie 2010, mai prevede că scriitorul suedez şi orice editură care îi va publica volumul nu pot face vreo referire la romanul "De veghe în lanul de secară" sau la J.D. Salinger.

Romanul "De veghe în lanul de secară" i-a adus lui Salinger impunerea definitivă în lumea literară, cartea fiind vândută anual în 250.000 de exemplare. Textul spune povestea lui Holden Caulfield, un adolescent în vârstă de 16 ani, exmatriculat de la liceu cu numai câteva zile înainte de vacanţa de iarnă. Stilul exploziv, care recurge şi la expresii argotice şi cu tentă sexuală, au făcut ca această carte să fie interzisă în unele ţări.

În 1965, după alte câteva cărţi publicate, printre care "Franny şi Zooey", Salinger a dispărut de pe scena literară americană şi nu a acordat niciun interviu presei în ultimii 28 de ani de viaţă. Scriitorul s-a refugiat în satul Cornish, din New Hampshire (SUA), unde a şi murit la începutul anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici