O expoziţie de costume şi bijuterii purtate de Maria Callas, vernisată la New York

Expoziţia "O femeie, o voce şi o legendă", ce prezintă costume de scenă, rochii şi bijuterii care au aparţinut cântăreţei de operă Maria Callas, va putea fi vizitată de publicul larg începând de miercuri, la New York.

177 afișări
Imaginea articolului O expoziţie de costume şi bijuterii purtate de Maria Callas, vernisată la New York

O expoziţie de costume şi bijuterii purtate de Maria Callas, vernisată la New York (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizată de Institutul cultural italian în colaborare cu Consulatul general al Greciei şi cu Fundaţia Stavros Niarchos, expoziţia permite vizitatorilor să vadă o parte importantă a colecţiei create de preşedintele Asociaţiei Maria Callas, Bruno Tosi.

Pot fi admirate costume de scenă celebre, precum rochia purtată de cântăreaţa supranumită "La Divina" în opera "Tosca", pusă în scenă de Franco Zeffirelli în 1965, sau alte două costume purtate de Violetta, eroina din "La Traviata", interpretată de Maria Callas la New York în 1956 şi în 1958.

Toate costumele datează de după anul 1953 sau au fost retuşate, după ce artista, care cântărea la un moment dat 108 kilograme, a slăbit 40 de kilograme, la insistenţele regizorului de film şi de teatru Luchino Visconti.

"Avea o înălţime de 1,73 metri şi o talie de 58 de centimetri", a declarat Bruno Tosi. "Iar în 1956 a fost inclusă în topul 10 al celor mai elegante femei din lume".

Printre celelalte obiecte expuse se află o cămaşă şi o fustă neagră create de Yves Saint-Laurent, pe care Maria Callas le purta adeseori în perioada în care era directoarea prestigioasei Julliard School din New York, în perioada 1971 - 1972, dar şi coliere din cupru aurit, al căror design a fost realizat de Pier Paolo Pasolini, cu care a turnat "Medeea", singurul ei film.

De la moartea divei, în septembrie 1977, la vârsta de 53 de ani, Bruno Tosi a cumpărat la licitaţie sau de la diverşi particulari peste 60 de costume de scenă ale legendarei soprane, peste 70 de scrisori, mii de fotografii şi articole scrise despre ea şi diverse înregistrări.

Bruno Tosi a precizat cu această ocazie că întreaga colecţie va fi donată oraşului Veneţia, care va inaugura în 2012 un muzeu dedicat celebrei cântăreţe.

Maria Callas, care s-a născut la New York, în 1923, a fost una dintre cele mai celebre soprane ale lumii. Ea a murit la vârsta de 53 de ani, la Paris, după ce a trăit retrasă în ultimii ani de viaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici