O nouă televiziune de business, Money News, se va lansa în România. CNA i-a acordat licenţe de emisie

Omul de afaceri Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, a primit, marţi, aprobarea CNA pentru a lansa televiziunea de business Money News, la care va lucra o parte din echipa postului The Money Channel, care s-a închis pe 25 aprilie.

5200 afișări
Imaginea articolului O nouă televiziune de business, Money News, se va lansa în România. CNA i-a acordat licenţe de emisie

O nouă televiziune de business, Money News, se va lansa în România. CNA i-a acordat licenţe de emisie (Imagine: Shutterstock)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, o solicitare a societăţii M&M Channel SRL din Bucureşti de acordare a unor licenţe pentru difuzarea prin satelit şi prin reţele de comunicaţii electronice a televiziunii Money News.

În urma analizării proiectului, CNA a decis cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa de marţi (Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu) să acorde licenţele pentru televiziunea Money News.

Asociaţii societăţii M&M Channel SRL sunt Triumf Construct SA (90%) şi Mihaela-Anca Basarab (10%). Mihaela-Anca Basarab este şi administrator al societăţii M&M Channel SRL. Totodată, acţionarii Triumf Construct SA sunt Mohammad Murad (99,987%) şi Elena Păun (0,013%), potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi a CNA.

Televiziunea Money News va avea un profil tematic (business-economic) şi va difuza programe de informare (57,6%), dar şi programe educative şi culturale (21,4%), programe de divertisment (1%), publicitate (18%) şi teleshopping (2%).

Printre emisiunile care vor fi difuzate de Money News se numără "Early News", "Early Business", "Money News", "Business Break", "Cont Curent", "Economia Altfel", "Înţelege piaţa", "Europa", "Întreprinzător", "Ora de business", "Cafeneaua politică", "90 de minute", "Pentru weekend", conform dosarului depus la CNA.

Studiourile televiziunii Money News vor fi într-un imobil din Calea Floreasca din Bucureşti.

Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa de marţi a CNA, investiţia iniţială în proiect este de circa 5 milioane de euro. Investiţia aparţine finanţatorului (Mohammad Murad), care va pune la dispoziţia Money News dotările tehnice necesare transmisiei acestei televiziuni.

La şedinţa CNA de marţi a fost prezentă o delegaţie din partea societăţii M&M Channel SRL, formată din Daniel Apostol, coordonatorul proiectului Money News, Horia Alexandrescu, Mihaela Basarab, Loredana Popescu, Vladimir Bogdănescu şi Constantin Rudniţchi.

"Ne-a propus să continuăm un demers în care credem şi anume o televiziune care să contribuie la sporirea gradului de educaţie economică şi financiară", a spus Daniel Apostol, precizând că o parte din echipa care a lucrat la The Money Channel va lucra la noua televiziune Money News.

Daniel Apostol a spus, însă, că grila de programe a Money News va fi una nouă şi diferită de cea a The Money Channel.

Acesta a mai spus că "filosofia de la care a plecat scrierea proiectului Money News s-a exprimat în trei cuvinte - «informaţie pentru educaţie»". "Ne-am propus să ne ducem către instituţiile şi autorităţile statului care au un astfel de rol, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară, n.r.), BNR (Banca Naţională a României, n.r.) (...) Am purtat discuţii şi cu asociaţii patronale, forumuri şi organisme implicate în viaţa economică a ţării", a mai spus Apostol.

El a spus, însă, că Money News nu îşi propune să fie "o teleşcoală". "Nu veţi vedea pe cineva în calitate de profesor, cu o tablă în spate, care predă un curs de economie (...) Vrem să creştem calitatea informării în zona informaţiilor economice", a spus Apostol.

"Încercăm să promovăm acest mecanism pentru care am militat, pentru care am propus o serie întreagă de idei şi de teme. Zona economică este esenţială în dezvoltarea României", a spus şi Horia Alexandrescu.

Răspunzând unor întrebări privind sustenabilitatea proiectului Money News, Daniel Apostol a spus că echipa televiziunii a avut o discuţie cu finanţatorul şi are un termen de trei ani pentru realizarea acestui proiect.

De asemenea, potrivit Mihaelei Basarab, există intenţia ca persoanele care au realizat proiectul Money News să deţină şi acţiuni la această televiziune. "Este vorba despre implicarea activă a întregii echipe şi pe parcursul desfăşurării lucrurilor, asta se doreşte, ca implicarea să fie inclusiv în partea de acţionariat", a explicat Mihaela Basarab.

Membrul CNA Gabriel Tufeanu a spus că Money News este "practic un nou The Money Channel, care a eşuat". El a întrebat echipa Money News dacă acesta este "un proiect viabil", în condiţiile în care The Money Channel a eşuat din punct de vedere financiar.

"Dacă nu aş crede că este viabil, nu aş fi aici. Avem o capacitate de a intra în emisie într-un interval de timp foarte prompt, pentru că avem la dispoziţie o bază de emisie de la care plecăm. Suntem pregătiţi pentru proiectul acesta", i-a răspuns Daniel Apostol.

Totodată, Daniel Apostol a spus că Money News va emite în câteva săptămâni. Acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, după primirea licenţei, că echipa televiziunii urmează să demareze discuţiile cu marii operatori de cablu pentru retransmiterea noii televiziuni Money News. În acest sens, la CNA a fost depus un acord de principiu pentru retransmisia Money News pe reţeaua Ines Group şi pe reţele ale Telekom România.

Echipa televiziunii ar urma să fie formată din aproximativ 30 de jurnalişti, după cum a explicat Daniel Apostol pentru MEDIAFAX.

Alături de Daniel Apostol, în echipa Money News se vor regăsi, printre alţii, Loredana Popescu, Horia Alexandrescu, Constantin Rudniţchi, Liviu Moldovan, Alexandra Stănescu şi Constantin Opriş.

Pe de altă parte, în şedinţa din 23 aprilie, CNA nu a prelungit licenţa audiovizuală a televiziunii The Money Channel, deţinută de Realitatea Media SA, care a expirat pe 25 aprilie, după ce a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru prelungire. Neprelungirea unei licenţe a unei televiziuni este echivalentă cu faptul că respectivul post TV nu mai poate emite.

Aflată în insolvenţă din septembrie 2011, societatea Realitatea Media SA este controlată de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru (aflat în prezent în arest, după ce, în noiembrie 2014, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare într-un dosar privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro).

În ultimii ani, televiziunea The Money Channel a funcţionat în baza unui parteneriat pe care Realitatea Media SA l-a avut cu omul de afaceri Mohammad Murad.

Pe 30 aprilie 2013, odată cu structura de programe a The Money Channel, Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat şi funcţionarea televiziunii din noile sale studiouri din Bucureşti. Imobilul în care au fost amenajate noile studiouri ale The Money Channel este deţinut de Mohammad Murad, cel care finanţa televiziunea în noua formulă, după cum au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din Realitatea Media.

Pe de altă parte, la începutul anului 2014, Mohammad Murad a încercat, fără succes, să obţină o licenţă de la CNA pentru a-şi lansa propria televiziune de business şi lifestyle, cu denumirea TV Life.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici