O nuvelă inedită scrisă de F. Scott Fitzgerald în 1939 va fi publicată pe internet

O nuvelă inedită scrisă de romancierul F. Scott Fitzgerald în iulie 1939, care nu a fost niciodată tipărită, va fi publicată în cele din urmă pe internet, la aproape 75 de ani de la moartea cunoscutului scriitor american, informează lefigaro.fr.

306 afișări
Imaginea articolului O nuvelă inedită scrisă de F. Scott Fitzgerald în 1939 va fi publicată pe internet

O nuvelă inedită scrisă de F. Scott Fitzgerald în 1939 va fi publicată pe internet (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Încă o dată, publicaţia The Strand Magazine a făcut o descoperire inedită. După ce a descoperit manuscrisul unui roman de John Steinbeck, această publicaţie lunară britanică a găsit un text scris de F. Scott Fitzgerald, considerat pierdut de mai multe decenii. Nuvela se intitulează "Temperature", are aproximativ 8.000 de cuvinte şi a fost scrisă în iulie 1939.

Romancierul american a scris acel text cu un an înainte de a muri, într-un moment în care cariera lui literară se afla în impas. În epocă, F. Scott Fitzgerald se mutase la Hollywood pentru a se lansa în scrierea de scenarii de film, dar nu a mai trăit pentru a cunoaşte succesul în acest domeniu. Fără să mai apeleze la serviciile agentului său Harold Ober, F. Scott Fitzgerald, autorul celebrului roman "Marele Gatsby", a trimis el însuşi nuvela "Temperature" publicaţiei Saturday Evening Post, care a refuzat însă să o publice.

Andrew F. Gulli, redactorul-şef al publicaţiei The Strand Magazine, a descoperit manuscrisul la începutul anului, analizând documentele scriitorului, aflate în posesia Universităţii Princeton.

Nuvela "Temperature" prezintă povestea unui scriitor alcoolic din Los Angeles care a fost diagnosticat cu o maladie cardiacă. Textul nuvelei reaminteşte în mare măsură viaţa scriitorului F. Scott Fitzgerald: romancierul a dus la rândul său o luptă îndelungată cu dependenţa de alcool şi a murit în urma unei crize cardiace, pe 21 decembrie 1940, la vârsta de 44 de ani.

Nuvela este în prezent disponibilă spre lecturare în ediţia tipărită a publicaţiei The Strand Magazine. Potrivit site-ului Vulture.com, ea va fi publicată şi pe internet, pe site-ul revistei citate, peste trei luni.

Francis Scott Fitzgerald (1896 - 1940) s-a născut în St. Paul, Minnesota. A publicat primul roman, "This Side of Paradise" ("Dincoace de paradis", Polirom, 2005) în 1920, an în care s-a căsătorit cu scriitoarea Zelda Sayre. S-a bucurat de la bun început de o imensă popularitate, dar şi de recunoaştere critică, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai "generaţiei pierdute".

Capodopera sa, "The Great Gatsby" ("Marele Gatsby", Polirom, 2011) a apărut în anul 1925. Următorul mare roman, "Tender Is the Night" ("Blândeţea nopţii", Polirom, 2009), a fost publicat în 1934.

În 1999, suplimentul literar al ziarului The Washington Post a declarat "Marele Gatsby" drept al doilea mare roman în limba engleză al secolului XX, după "Ulise" de James Joyce.

Fitzgerald a mai scris "The Beautiful and Damned" ("Cei frumoşi şi blestemaţi", 1922, Polirom, 2008) şi "The Love of the Last Tycoon" ("Dragostea ultimului magnat", publicat postum în 1941). Este autorul mai multor volume de povestiri, printre care "Tales of the Jazz Age" ("Povestiri din epocă jazzului", 1922) şi "All the Sad Young Men" ("Toţi aceşti tineri trişti", 1926).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici