„Ochii pe mine!” Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford: „Când se va întâlni cu virusul adevărat, individul care a primit vaccinul, are deja o memorie imunitară.”/ Vlad Dumitrescu, ilustrator: “Desenul cu creionul este de bază, dacă nu aveţi baza nu contează pe ce desenaţi. ”

  • Ştefan Dascălu: „În România, aproape 1 din 3 români, din câte am citit, ar refuza cu totul un vaccin anti-COVID.”
  • Ştefan Dascălu: „Vaccinul, produs de cercetătorii de la Oxford, este în ultimul stadiu de cercetare, e testat pe un număr foarte mare de oameni.”
  • Vlad Dumitrescu: „Dacă vrei să treci la nivelul următor în ilustraţie, trebuie să investeşti în tine.”
  • Vlad Dumitrescu: „Inspiraţia vine treptat, pentru fiecare proiect îmi place să am abordare de reasearch, să construiesc, să am o bază de inspiraţie.”
790 afișări
Imaginea articolului „Ochii pe mine!” Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford: „Când se va întâlni cu virusul adevărat, individul care a primit vaccinul, are deja o memorie imunitară.”/ Vlad Dumitrescu, ilustrator: “Desenul cu creionul este de bază, dacă nu aveţi baza nu contează pe ce desenaţi. ”

„Ochii pe mine!” cu invitaţii Ştefan Dascălu şi Vlad Dumitrescu

Invitaţii lui Vlad Craioveanu, marţi seară, la Aleph News, Ştefan Dascălu, doctorand la Universitatea Oxford şi Vlad Dumitrescu, ilustrator. 
 
În contextul în care numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a depăşit 1,2 milioane, tot mai multe companii alături de universităţi de prestigiu au intrat în cursa pentru descoperirea unui vaccin. 

Ştefan Dascălu: Vaccinul va produce o memorie imunitară

 
La Universitatea Oxford, unde urmează studiile de doctorat şi Ştefan Dascălu, este în ultima fază a testelor un vaccin anti-COVID, bazat pe imunizare. Potrivit acestuia, vaccinul foloseşte un alt tip de virus pentru a genera o infecţie falsă. Ştefan Dascălu îţi explică cum îţi oferă imunitate virusul produs în laboratoarele de la Oxford: „când se va întâlni cu virusul adevărat, individul care a primit vaccinul, are deja o memorie imunitară. Iar vaccinul, în momentul de faţă, este în ultimul stadiu de cercetare, e testat pe un număr foarte mare de oameni. A fost dezvoltat în stadiile iniţiale care au fost pe un număr mai mic de oameni şi s-a demonstrat că sunt sigure”.
 
Cercetătorul român îţi dă asigurări că se va vaccina anti-COVID, doar dacă vaccinul va fi rezultatul unor cercetări corecte şi eficiente. Însă nu are avea încredere într-unul dintre vaccinurile făcute în Rusia, ci ar merge pe varianta de imunizare propusă de colegii săi de la universitate, pentru că:  “Studiul de la Oxford a durat luni de zile. A început şi se bazează pe o cercetare care durează de ani buni de zile, în sensul că acel virusul modificat, de care vă spuneam, care este folosit în vaccin, a mai fost testat înainte. Ţinând cont de treaba aceasta, prin comparaţie vaccinul rusesc, din câte ştiu, a fost testat sub 30 de oameni, într-un interval foarte scurt de timp. Testele arată că şi-au dezvoltat imunitate reactivă la virusul SARS-COV-2, doar că nu ştim sigur, una la mână, cât durează imunitatea respectivă, doi la mână, dacă nu cauzează alte efecte indivizilor respectivi şi, trei la mână, dacă poate fi administrat, în primul şi în primul rând, oamenilor vulnerabili.”
 

Ştefan Dascălu: E îngrijorător că atât de mulţi români ar refuza vaccinul

 
Ştefan Dascălu îţi spune că sfârşitul pandemiei va veni odată cu infectarea tuturor sau prin vaccinare. Totuşi este de părere că vaccinul nu este o soluţie magică, pentru că s-ar putea să existe doze, dar să nu existe doritori. Doctorandul de la Oxford susţine că:  „Percepţia la nivel mondial este destul de îngrijorătoare ţinând cont de efectele devastatoare pe care le-a avut pandemia. Dar în comparaţie cu ce se întâmplă la nivel global,  Anglia stă ok. Ideea este că în România, de exemplu, foarte mulţi oameni, aproape 1 din 3 români, din câte am citit într-un studiu publicat recent, ar refuza cu totul un vaccin anti-COVID dacă el ar apărea pe piaţă. Ori acesta este un lucru foarte îngrijorător, ţinând cont de tot ce v-am spus înainte despre siguranţa unui vaccin, despre eforturile care se fac pentru a demonstra că vaccinul nu este doar sigur pentru a fi administrat, dar este şi eficient. E îngrijorător că atât de mulţi oameni au aceste preconcepţii”. 
 

Ştefan Dascălu: Suferinţa celor dragi te motivează

 
Ştefan Dascălu ţi-a povestit şi de ce s-a implicat de bunăvoie în cerceterea problemelor epidemiologice şi de sănătate publică ale pandemiei, pentru că şi părinţii săi au fost infectaţi cu acest virus şi, din păcate, chiar bunicul său a decedat ca urmare a infectării cu COVID-19. Cercetătorul român îţi spune cum i-a venit această idee: „Eforturile mele au fost din propria iniţiativă, având în vedere evenimentele din România, riscurile de la începutul pandemiei de care nu am scăpat. Iar acest interes m-a motivat în a aplica cunoştinţele pe care le aveam. Fiind licenţiat în epidemilogie, acum îmi dau doctoratul pe partea de vaccin, m-am gândit că e bine să mă ocup de partea de cercetare de la noi”. 
 
De la pasiunea pentru cercetarea în imunologie trecem la pasiunea pentru ilustraţie. Vlad Dumitrescu a renunţat la baschetul profesionist pe care îl practica de 18 ani şi a ajuns să facă ilustraţie. Iar, după doar câţiva ani de muncă în acest domeniu, a ajuns să fie cunoscut drept Ilustrescu şi nu după numele său din buletin. 
 

Vlad Dumitrescu a renunţat la baschet pentru a face ilustraţie

 
Vlad Dumitrescu îţi povesteşte despre pasiunea sa pentru desen: „Ideea o aveam implantată de mic în cap, îmi plăcea să desenez, am luat de la tata acest talent. Desenam natură, aşa mă relaxam. Odată cu baschetul am spus că trebuie să îmi dezvolt un skil, pentru că aveam timp. După care am încercat să lucrez pe nişte paltforme de freelancing. O oportunitate super tare”.
 

Cum să câştigi bani din desen 

 
La început banii, însă, au venit mai greu. Prima ilustraţie făcută şi vândută a fost o hartă a Cubei, pe care a luat 25 de dolari şi a lucrat 4 ore. Ilustrescu îţi spune ce a trebuit să facă pentru a ajunge la nivelul la care este. 
 
 
Vlad Dumitrescu: Practic, am fost autodidact. Mi-a plăcut să desenez, mi-am dat seama că greşesc nişte chestii şi că nu fac nişte chestii bine, că nu îmi plac cum arată şi pur şi simplu am plecat pe partea aceasta, de YouTube. Am căutat informaţii acolo, am învăţat singur, am încercat să exersez, m-am uitat la alţi artişti, am urmărit alţi artişti şi tot aşa până când am ajuns să plătesc pentru tutoriale, pentru cursuri şi aşa mai departe.
 
Vlad C.: Know how-ul costă. 
Vlad D.: Exact, dacă vrei să treci la nivelul următor trebuie să mai investeşti şi în tine.
 

Vlad Dumitrescu (Ilustrescu) are peste 100.000 de fani pe TikTok

 
Vlad Dumitrescu este de părere că participarea la evenimente te face cunoscut, dar şi reţelele sociale, este activ pe Facebook, TikTok şi are tutoriale pe YouTube. Cu peste 100.000 de urmăritori pe platforma TikTok, Ilustrescu îţi spune cât de important este să îţi expui talentul, munca, creaţiile chiar şi mediul virtual: 
 
 
“Când a apărut Instagram-ul, eu am spus, ce să intru eu aici, nu este pentru mine să pozez mâncare. Şi mi-am dat seama că şi noi artiştii avem toate tool-urile acestea la îndemână şi trebuie să le testăm, să învăţăm să vedem ce putem face cu ele. Şi am spus, hai să încerc TikTok şi am spus ce să fac eu pe TikTok că doar nu mă filmez când dansez, nu prea merge la mine, sunt înalt. Şi am spus hai să încerc să învăţ lumea cum să deseneze. Şi apoi m-am gândit puţin, ce lume e pe TikTok sunt copiii de 10-12-14-16 ani, nu pot să îi învăţ să deseneze Monalise, în primul rând, pentru că nu am timp şi, în al doilea rând, pentru că nu ştiu dacă pot să îi atrag aşa.”
 

Primii paşi pentru a deveni ilustrator 

 
Vlad Dumitrescu a terminat Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică din Ploieşti şi susţine că, pentru un ilustrator, desenul cu creionul este de baza, iar inspiraţia este esenţială. Ilustrescu îţi povesteşte cum îşi găseşte inspiraţia: “Inspiraţia vine treptat, pentru fiecare proiect îmi place să am abordare de reasearch, să construiesc, să am o bază de inspiraţie. Apoi gândesc conceptul, fac lucrul acesta constant. Consider că şi dacă mergi afară, te poate inspira.”
 
Dar indiferent de proiect, are şi câteva tabieturi, lucreză mereu la biroul său şi după un program clar, chiar şi în pandemie. “Acum e o perioadă destul de aglomerată, de la 8 dimineţa la 8 seara. Înainte lucram destul de mult, acum în decursul zilei încerc să programez totul, pentru a fi eficient,”, susţine Vlad Dumitrscu. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici