„Ochii pe mine!”. Apelul dr. Alina Tănase, director medical al Institutului Clinic Fundeni: „Haideţi să avem încredere în ştiinţă şi în cercetarea medicală!” / „S-ar putea să mă infectez în aceste două săptămâni cât aştept eu să se înregistreze alt vaccin”

  • Alina Tănase: „Dacă nu vom reuşi să stăpânim circulaţia virusului, 2021 va fi la fel ca 2020!”
  • Alina Tănase: „Ar trebui să ne legăm de boli şi mai puţin de categorii profesionale. Cred că cei mai în risc sunt pacienţii vârstnici, cu comorbidităţi.”
  • Alina Tănase: „Cred că disciplina din statul Israel este cea care face regula. Există disciplină şi există această gândire de supravieţuitor”
  • Alina Tănase: „Eu cred că tot ce înseamnă relaţii internaţionale si activităţi internaţionale, toate vor fi condiţionate de această adeverinţă de vaccin”
2044 afișări

„Ochii pe mine! ”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi marţi seara la Aleph News, dr. Alina Tănase, medic primar hematolog şi directorul medical al Institutului Clinic Fundeni şi comedianţii Andrei Ciobanu şi Ionuţ Rusu.

Cu dr. Alina Tănase vorbim despre ,,cartoful fierbinte” al acestor zile şi anume vaccinarea la români. Invitata lui Vlad Craioveanu nu ne vorbeşte din cărţi, deoarece Institutul Clinic Fundeni este, începând de luni, centru de vaccinare pentru personalul medical.

Aşa că, te invit să luăm împreună pulsul vaccinării şi să aflăm ce este mit şi ce este realitate în subiectul care a deschis dezbateri aprinse printre români. 

A.Tănase: „Abia după a doua doză se consideră că efectul este maximum”

Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, face parte dintre medicii care s-au vaccinat fără să statea pe gânduri.

„Da, m-am vaccinat! Nu doare deloc. Vaccinul se face în ziua unu şi 21, deci la distanţă de 3 săptămâni. Abia după a doua doză se consideră că efectul este maximum, cam la o saptămână - două săptămâni după a doua doză se consider că avem anticorpi care sa ne protejeze de boala.  (…)”

A.Tănase: „Cei care au spus ca sunt alergici li s-a pus branulă”

Dr. Alina Tănase îţi spune cum s-a simţit după vaccin şi dacă la cei aproape 500 de colegi de la Institutul Clinic Fundeni, vaccinaţi până în prezent, au existat ceva reacţii adverse.

„M-a durut mana la locul injectării seara, până a doua zi dimineaţa. Nu aş putea spune că au fost anumite efecte adverse. Noi la Institutul Clinic Fundeni, am vaccinat în două zile aproape 500 de oameni. Niciunul nu a avut efecte adverse. Cei care au spus ca sunt alergici li s-a pus branulă. Ne-am luat toate măsurile, fiindcă şi noi avem emoţii… Această campanie de vaccinare să meargă bine. Nu am avut până acum niciun fel de afect advers major de care să ne legăm.”

Dr. Alina Tănase, despre despre categoriile cu risc de vaccinare

„Vaccinul este înregistrat la persoanele peste 16 ani. Nu este recomandat la copii, nu au studii de siguranţă pe această categorie. Şi la gravide ţine de indicaţia medicului. Nu toate categoriile sunt puse în aceaste indicaţii ale vaccinului.”

A.Tănase: „La personalul mediu procentul de vaccinare este mult mai mic decât al medicilor!”

Dacă medicii vor să se vaccineze în marea lor majoritate, dr. Alina Tănase îţi spune cum stau lucrurile în ceea ce priveşte personalul mediu. ,,Mai vedem, mai aşteptăm!”, este mesajul multora dintre ei.

„Noi am devenit centru de vaccinare pentru toate spitalele din platforma Fundeni. (…) Avem arondate pentru Centrul de vaccinare multe entităţi medicale, dar pentru personal, într-adevăr. Avem un procent de aproape 80% la medici.

Medicii vor să se vaccineze în marea lor majoritate. La personalul mediu procentul este mult mai mic decât al medicilor, în ciuda faptului ca am tot discutat acest lucru şi, în ciuda faptului, că au exemplul medicilor care se vaccinează.”

Alina Tănase, despre personalul medical reticent la vaccinare

„Marea majoritate spune: haideţi să mai vedem! Efectele adverse imediate sunt minime. (…) Eu cred că tot ce înseamnă relaţii internaţionale si activităţi internaţionale, toate vor fi condiţionate de această adeverinţă de vaccin. Dar, om vedea!”

Dr. A. Tănase: „Să sperăm, că în şase săptămâni vom reuşi să vaccinăm marea majoritate a personalului din platforma Fundeni!”

Alina Tănase îţi explică cum se va desfăşura în următoarea perioadă vaccinarea la Institutul Clinic Fundeni şi care sunt previziunile pentru următoarele şase săptămâni.

„Deci noi ne propunem să terminăm vaccinarea săptămâna asta pentru tot personalul, prima doză, aşa cum spuneam… Vor urma în continuare toate persoanele angajate din celelalte structuri medicale arondate Fundeniului… Şi, să sperăm, că în şase săptămâni de acum încolo vom reuşi să vaccinăm marea majoritate a personalului din această platformă mare care se numeşte platforma Fundeni, plus tot ce înseamnă clinicile private şi farmaciile arondate.”

A. Tănase: „Toată lumea şi-a dat cu părerea despre vaccin!”

Discuţii despre vaccin sunt multe şi contradictorii în ţara noastră. Unele ajung chiar până la adevărate teorii ale  conspiraţiei. Ce spune doamna dr. Alina Tănase despre sursele de informare pe care ar trebui să le avem fiecare dintre noi?

„Media, eu zic că a văzut mult rău. În sensul că toată lumea şi-a dat cu părerea despre vaccin, despre mecanismul de acţiune al vaccinului. Marea majoritate apărute în facebook sau pe reţelele de socializare nu sunt competente. Cred că ar trebui să învăţăm cu toţii să ne alegem sursele de informare.”

Dr. Alina Tănase: „Vaccinul înseamnă de fapt profilaxie!”

„Eu cred că trebuie să avem încredere în ştiinţă! De fapt, ăsta trebuie să fie apelul nostru, al medicilor, haideţi să avem încredere în ştiinţă şi în cercetarea medicală şi în ce s-a descoperit până acum. Şi totuşi cred că ar trebui să ne schimbăm şi atitudinea şi să punem mai mare preţ de profilaxie. Vaccinul înseamnă de fapt profilaxie. Dacă am avea această cultură a profilaxiei, poate în toate felurile… (…) Profilaxia înseamnă să prevenim boala mai degrabă decât să o tratăm. Dacă putem să prevenim ceva, este mai corect să prevenim decât să tratăm!”

A. Tănase: „După personalul medical, trebuie vaccinaţi bolnavii de boli cronice şi pacienţii vârstnici”

Dr. Alina Tănase îţi devoalează cine sunt cei care ar trebui vaccinaţi, în opinia ei, imediat după personalul medical.

„Cred că ar trebui să ne legăm de boli şi mai puţin de categorii profesionale. Cred că cei mai în risc sunt pacienţii vârstnici, cu comorbidităţi. Cred că este mai puţin important ce meserie au, după ce am terminat sistemul medical de vaccinat, ci mai important este să avem grijă de pacienţii noştri cu boli cronice. Cred că acolo trebuie să ne îndreptăm a doua categorie de vaccinare şi sigur această categorie de pacienţi este pusă în pericol. Adică eu acolo aş merge repede după personalul medical.”

A.Tănase: „Trebuie să ne vaccinăm şi cu vaccinul de gripă!”

Dacă te numeri printre cei care trăiesc cu impresia că vaccinul anti-covid ţine loc şi de vaccin antigripal, dr. Alina Tănase spulberă acest mit.

„Nu are legătură vaccinul antigripal cu vaccinul anti-Covid. Trebuie să ne vaccinăm şi cu vaccinul de gripă. Eu cred că există cercetări care vor încerca să facă un vaccin cu mai multe astfel de proteine şi care să fie împotriva mai multor boli. Sunt sigur că va apărea şi un astfel de vaccin în următorii ani.”

Alina Tănase: „Pentru că nu ai cum să alegi, vaccinul existent acum în România este cea mai bună variantă!”

„Vlad Craioveanu: Să presupunem că aţi fi putut alege dintre toate vaccinurile existente pe piaţă unul cu care să vă vaccinaţi. Pe care dintre ele l-aţi fi ales? Care vă place cel mai mult?

Alina Tănase: E greu să-ţi alegi din mai multe când ai posibilitatea să faci un singur vaccin. Cred că nu e corectă întrebarea fiindcă nu poţi să visezi la şapte vaccinuri tu având posiblitatea astăzi să ai unul singur. Aşa că aş spune că cel pe care îl ai este cel mai bun.

Vlad Craioveanu: Da, dar ştiţi cum e, decât să îmi cumpăr mâine o maşină mai proastă, mai bine aştept un pic, strâng, şi îmi iau o maşină mai bună. Nu am vrut să dau mărci acum.

Alina Tănase: S-ar putea să se potrivească la maşini, nu cred că se potriveşte când vorbim de sănătatea noastră. S-ar putea să mă infectez în aceste două săptămâni cât aştept eu să se înregistreze alt vaccin sau în următoarea lună cât aştept eu să fie disponibil în România. S-ar putea să nu am acest timp. Din punctul meu de vedere, ce am acum este cea mai bună variantă!”

A.Tănase: „La noi, cea mai mare provocare este să găsim cuvintele care să aducă încrederea populaţiei!”

Lucrurile merg ca pe roate în centrele de vaccinare din Israel. Nu putem să nu ne întrebăm care este la ei reţeta succsului şi de ce noi nu putem să avem o strategie de vaccinare câştigătoare şi nu una uşor perdantă?

„Cred că disciplina din statul Israel este cea care face regula. Există disciplină şi există aceasta gândire de supravieţuitor. Dacă există ceva care să te ajute sa supravieţuieşti, cred ca statul Israel alege această cale.

La noi, cea mai mare provocare este să găsim cuvintele care să aducă încrederea populatiei sau calea sau varianta de cuvinte cu imagine care să convingă pe toată lumea că trebuie să ne vaccinăm ca să putem merge mai departe.”

Alina Tănase: „Eu sunt optimistă că o să ne ducem la bun sfârşit această misiune!”

Dr. Alina Tănase îţi vorbeşte şi despre procedura de vaccinare. Mărturiseşte că lucrurile sunt foarte stricte.

„Există o platformă oficială în care se introduc datele personajului medical înainte de vaccinare. Mergi în centrul de vaccinare cu programare. După ce te-ai vaccinat datele tale se introduc în registrul de vaccinuri. Abia după poţi scoate din sistem această adeverinţă de vaccinare. Lucrurile sunt foarte stricte. (…) Dacă luna ianuarie terminăm de vaccinat tot ce înseamnă personal medical şi începem persoanele cu risc, trebuie să ajungem şi la persoanele fără risc. Eu sunt optimistă că o să ne ducem la bun sfârşit această misiune. Cred, aşa cum spunem, că este o misiune a personalului medical de a implementa acest lucru.”

Ce aşteptări are dr. Alina Tănase de la anul 2021?

„Sper că ne vom întoarce la o oarecare normalitate la sfarsitul acestui an dacă vom reuşi să ne vaccinăm şi să oprim răspândirea virusului în rândul populaţiei. Este frustrant că medicii nu reuşesc să spună informaţia medicală, astfel încât să fie convingători. Dacă nu vom reuşi să stăpânim circulaţia virusului, 2021 va fi la fel ca 2020!”

Haz de necaz cu comedianţii Andrei Ciobanu şi Ionuţ Rusu, haz de necaz la „Ochii pe mine!”

Până când îţi vine şi ţie rândul la mult râvnitul vaccin, te invit să iei o pauză şi să te alături echipei Andrei Ciobanu şi Ionuţ Rusu, invitaţii lui Craioveanu în cea de-a doua parte a emsiunii. Este pe râs, este pe haz de necaz, este pe show, aşa cum îi stă bine lui Craioveanu la început de 2021!

Râzi, mâine va fi mai bine!

Provocări, mărturisiri, viziuni despre viaţă, dar mai ales povestea unei prieteni care demonstrează că, dincolo de glume şi de distracţie, stau respectul şi profesionalismul. Sfatul nostru? – Staţi cu ochii pe i!

„Suntem recunoscători că ne înţelegem foarte bine şi că suntem prieteni şi în afara radioului. Ne bucurăm că reuşim să facem lucruri pentru oameni şi să fie şi plăcute”, susţine Andrei Ciobanu.

Reamintim că, după succesul cărţii ,,Suge-o, Ramona!”,  bestseller-ul citit de peste un milion de oameni, Andrei Ciobanu a scris împreună cu Ionuţ Rusu cartea „Dumnezeu vs Satana - Vacanţă în România.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici