„Ochii pe mine!” Octavian Strunilă, despre soarta artiştilor independenţi în vreme de Covid-19: „Ori se vor pune propriri, ori vor fi închişi!”. Ce spune despre noul său proiect „Complet necunoscut”

  • Octavian Strunilă: „În momentul acesta, noi am încercat să facem un proiect care să nu depindă de public şi în care actorii să existe.”
  • Octavian Strunilă: „Pe mine mă încurcă foarte tare că fix acum s-au găsit să dea drumul la toate teatrele…”
  • Octavian Strunilă, despre ecuaţia statul îţi dă, dar îţi şi cere înapoi: „Vii să le ceri 2000 pe lună, deci 24000 de lei. Toţi aceşti actori trebuie arestaţi. Nu există actor care acum să dea înapoi banii!”
416 afișări

Actorul Octavian Strunilă - prezent luni seara, în cea de-a doua parte a emisiunii „Ochii pe mine!” -  îţi povesteşte  despre noul său proiect - „Complet necunoscut”, despre metode de reinventare într-o perioadă care ne-a resetat tuturor existenţa, dar şi despre soarta artiştilor independenţi în pandemie.

Octavian Strunilă despre noul său proiect „Complet necunoscut”

„Sunteţi printre primii care aflaţi pentru că mâine dimineaţă (n.r. – 2 februarie 2021), la prima oră, o să intre un comunicat de presă în care o să se detalieze tot. În proiect este vorba că suntem străini în aceeaşi casă. Am zis să ne păstrăm, totuşi, titlul original. (…) Drepturile de autor m-au costat cam 20% din buget. Unele ţări vând cu 50.000 de euro drepturile, cu 30.000, cu 25.000, cu 40.000. Noi suntem trei producători în treaba asta. Eu mă ocup de partea de creaţie, actori, regizor, scenariu, la adaptare doar şi am grijă ca toţi aceşti oameni să fie plătiţi, să vină la repetiţii când trebuie, să ne întâlnim unde trebuie.”

Octavian Strunilă, despre reguli noi, la vremuri noi în teatru!

„Astăzi, un actor, un regizor, trebuie să îşi cam dea de muncă, trebuie să îşi caute singur nişte texte – vorbesc acum şi pe partea de independent teatru şi pe partea de independent film – să îşi caute nişte oameni care sunt dispuşi să investească în textele şi regia lor.”

Octavian Strunilă: „Pe mine mă încurcă foarte tare că fix acum s-au găsit să dea drumul la toate teatrele”

„În momentul acesta, noi am încercat să facem un proiect care să nu depindă de public şi în care actorii să existe. Pe mine mă încurcă foarte tare că fix acum s-au găsit să dea drumul la toate teatrele, toată lumea are repetiţii. Dacă făceam în decembrie cum am promis, era bine, dar o facem acum. Pe 18 februarie am căzut la o înţelegere cu un platou foarte frumos, bun din Bucureştiul ăsta cu doi oameni care m-au ajutat, cel puţin până acum, Dragoş Bucur şi Doru Boguţă. Sunt deschişi la această colaborare cu platoul lor. Filmarea în platou e filmare în platou. Degeaba găseşti o casă care arată nu ştiu cum dacă nu ai unde să te retragi cu camera”, conchide actorul.

O. Strunilă: „Sunt actori extrem de talentaţi, sunt foarte, foarte buni, dar nu au timp”

Octavian Strunilă atinge un subiect uşor sensibil şi  anume ipocrizia existentă în anumite momente şi în breasla actorilor. De ce spune invitatul lui Vlad Craioveanu acest lucru şi care consideră că este cea mai mare problemă a actorilor din zilele noastre?

„Sunt actori care joacă numai în artă, în zona asta. Iar, dacă le spui despre un serial de la televizor şi un actor care joacă într-un serial spun: “Dar cine e? Nu am auzit…” Adică serialul respectiv e pe post de 10 ani şi tu nu ştii cine e? Sunt actori care sunt extrem de talentaţi, sunt foarte, foarte buni şi nu au timp. Asta este marea problemă cu actorii: nu au timp!”

O. Strunilă: „Ori se vor pune propriri, 99% din cazuri se vor pune propriri, ori vor fi închişi!”

Ce spune Octavian Strunilă despre soarta artiştilor independenţi în pandemie care trebuie să dea înapoi statului o parte din indemnizaţia primită.

„Nu ştiu de unde toţi acei actori pe care eu îi ştiu cheltuitori rău de tot, adică i-au primit, i-au cheltuit. Adică un an, din martie până în martie, tu în martie anul viitor vii să le ceri 2000 pe lună, deci 24000 de lei. Nu o să existe. Toţi aceşti actori trebuie arestaţi. Eu vă spun din punct de vedere legal. Ori se vor pune propriri, 99% din cazuri se vor pune propriri, ori vor fi închişi, puşi la munci în folosul comunităţii. Nu există un actor care acum să dea înapoi banii (…)”, este concluzia actorului, revoltat de situaţie.

Distribuţia filmului Perfetti Sconosciuti”, varianta românească, în regia lui Octavian Strunilă

Bucureşti, 2 februarie 2021: Octavian Strunilă, regizor şi scenarist al producţiei-record Perfetti Sconosciuti”, a anunţat actorii pe care pariază pentru succesul adaptării în limba română. Anca Dumitra, Andreea Grămoşteanu, Leonid Doni, Alexandru Potocean, Ada Galeş, Gabriel Răuţă, Adrian Ştefan şi Catia M. Tănase sunt protagoniştii, cunoscuţi publicului atât pentru rolurile din teatru, cât şi din producţii TV şi seriale. 

Umorul de situaţie, element cheie în lungmetrajul „Complet Necunoscuţi”

Mi-am îndeplinit un vis prin această producţie şi mă bucur că în sfârşit pot face regie de film şi nu oricum, ci construind varianta românească a acestui film de excepţie, Perfetti Sconosciuti, care se va numi Complet Necunoscuţi”. Sunt bucuros să găsesc susţinere în Ştefan Hillerin şi-i mulţumesc că a strâns în jurul meu oameni pe care-i apreciez, Maria Duda la scenografie şi Zoran Simulov la imagine. Ei sunt pilonii principali alături de care plec la acest drum. Bineînţeles, această producţie n-ar fi fost posibilă fără Alex Baltă, care nu a stat pe gânduri nicio secundă şi s-a implicat de la început în proiect. Filmul acesta e o provocare din două motive – în primul rând, pentru că e primul meu lungmetraj ca regizor, şi în al doilea rând, pentru că lumea are aşteptări mari, luând în calcul recordurile acestei producţii la nivel mondial, re-ecranizată în peste 20 de ţări. Dar mă bazez pe actori foarte buni, cu potenţial enorm, care au demonstrat de-a lungul carierei lor cât de profesionişti sunt în ceea ce fac. Am încredere în ei, le mulţumesc că facem echipă şi îmi doresc ca împreună să producem un film despre care să se vorbească mult timp de acum încolo”, a declarat Octavian Strunilă.

Anca Dumitra, cunoscută publicului pentru rolul din Las Fierbinţi” sau din cele jucate la Teatrul de Comedie, dar şi pentru distribuţia în drama „Doing Money”, difuzată de BBC, dezvăluie primele gânduri despre acest nou proiect, unde joacă rolul Mariei: „Mă bucur să fac parte din acest proiect, cu o distribuţie dragă mie, colegi alături de care voiam să lucrez şi uite că s-a ivit această şansă acum, la început de an. Îmi doresc să avem parte de un film bine realizat care să ajungă în cinema, să cucerească publicul, cel puţin la fel de tare pe cât m-a cucerit pe mine varianta originală a lui. Personajul meu, Maria, e o provocare pentru mine şi aştept cu nerăbdare filmările”.

După ce-a făcut istorie în televiziune cu show-urile de umor şi a impresionat cu rolurile din teatru, acum, Andreea Grămoşteanu joacă personajul Dora, în Complet Necunoscuţi”: Invitaţia de a face parte din acest proiect a venit brusc, direct, în stilul lui Octavian. Cred că era o dorinţă de colaborare din ambele părţi, care acum s-a concretizat. De obicei aleg un proiect luând in considerare un singur aspect important, dar, în cazul de faţă, sunt mai multe: partitura, distribuţia şi contextul. În ceea ce priveşte sarcina mea în acest proiect, simt o mare bucurie pentru că e o provocare: o femeie fragilă, ascunsă în spatele unui umor ofensiv, o fiinţă care amână alegerile personale pentru că are alte priorităţi şi, mai mult de atât, are o datorie morală – e sufocată de viaţa pe care şi-a ales-o. Dora se află într-un punct de cotitură în viaţa ei, pe care, undeva în mintea ei, şi l-a dorit cât mai aproape de prezent, dar are o frică uriaşă de a-l recunoaşte. Este o mare bucurie pentru mine această partitură, căci ce altceva există mai bun pentru un actor decât să aibă parte de un asemenea context, creat de o mare dilemă: a alege sau a te alege?”.

Eu am mai lucrat cu Strunilă la câteva proiecte pe teatru, a fost bine. Am adunat public, am avut sălile pline, iar Perfetti Sconosciuti” e un scenariu de talie mondială unde-mi place foarte mult ce joc, e altceva decât ce joc eu în serial (Las Fierbinţi)”, a precizat Leonid Doni, care joacă personajul Marcu în „Complet Necunoscuţi”.

Cunoscut pentru rolurile din teatru, dar şi din majoritatea filmelor româneşti listate pe Netflix, cât şi pentru cele internaţionale precum „Whistleblower” sau „The Way Back”, Alexandru Potocean, Ştefan în „Complet Necunoscuţi”, declară:  Mi se pare foarte asumat şi curajos proiectul lui Octavian Strunilă de a face un film care să mobilizeze oamenii să vină la cinema. Mai ales în perioada asta. E un film cu situaţii de viaţă foarte ofertante de prospectat pentru actori, cu un scenariu riguros construit care, deşi oferă multă libertate de creaţie, nu lasă loc de derapaje penibile. Alexandru Potocean, prin personajul său, Ştefan, va exprima o mare declaraţie de iubire în acest film. Va expune un bărbat matur, aflat într-o criză a căsniciei, pe care încearcă să o gestioneze cu generozitate, cu tandreţe şi cu foarte multă iubire. E un om care realizează că singura salvare este anularea propriului ego”.

Ada Galeş, actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti, cu un premiu UNITER pentru debut câştigat în 2016, spune cât de entuziasmată e de acest proiect şi de personajul ei, Andreea: Îi admir pe colegii mei şi e minunat că se întâmplă să lucrăm împreună, într-un fel aproape, pentru că filmul presupune şi o intimitate şi o colaborare foarte mare între noi. Apreciez heirupul de care are parte filmul şi mă bucur că Strunilă are entuziasmul şi disponibilitatea necesare, şi văd asta în rândul colegilor mei. E un film pentru public, cu un super scenariu – aşa cum criza Covid ne afectează pe toţi, la scară largă, aşa ne afectează şi relaţiile pe care le avem, secretele, adevărul, subiecte care sunt în film şi care sunt un fenomen global – toţi trecem prin ele, ne identificăm cu ele! ”Şi eu, din ţara asta, trec prin aşa ceva. Povestea ta e şi a mea”. Altfel, despre personaj, nu vreau să spun foarte multe, cert este că pregătesc nişte schimbări ale aspectului fizic şi-mi place! Mă bucur când mă întâlnesc cu genul acesta de situaţii radicale”.

Gabriel Răuţă, actor al Teatrului Nottara, colaborator la Comedie, Odeon, Teatrul Dramaturgilor Români şi la ARCUB, evidenţiază cele mai importante trăsături ale personajului său, Ben, din film: Am văzut versiunea originală a filmului chiar când s-a lansat. Atunci, mi-am zis: ”Foarte tare, iată un film foarte bine jucat, un scenariu ofertant”, dar cine se gândea că o sa ia iniţiativa Octavian Strunilă să facem varianta românească. El e un erou că într-un timp atât de scurt a reuşit să aducă atâţia oameni alături de el. Sper ca acest proiect să fie ca o cale de a ieşi cu adevărat din anul 2020, cu un suflu nou şi cu energie bună. Cât despre rol, intuiam ce-o să joc, respectiv personajul Ben. Nu ştiu dacă se datorează înfăţişării fizice sau şi a unui temperament bonom pe care mi-l atribuie unii. Cred că se va vorbi mult despre Ben, pentru că e un personaj despre care ştim că părerile sunt împărţite în termeni de toleranţă şi discriminare. El poate să fie încă o tuşă a ceea ce înseamnă în societate acceptarea celuilalt. Şi empatia cred că va fi un cuvânt definitoriu pentru film, pentru că face referire la cât de mult înţelegem de fapt problemele celorlalţi şi situaţiile prin care trec”.

Am primit invitaţia lui Strunilă cu emoţii, pentru că am cam 9 ani de când nu am mai jucat în teatru sau film, concentrându-mă în acest timp pe muzică, aşa că provocarea e cu atât mai mare. Mă bucur de atmosfera de la repetiţii, de o echipă de actori dedicată şi entuziasmată de acest proiect. Cred că e un film foarte aşteptat, tocmai pentru că tratează subiecte extrem de actuale. E un joc distrugător, care te face să te gândeşti de două ori când şi cu cine e cazul să îţi împărtăşeşti din secrete. Sau e mai bine să nu le spui nimănui, niciodată?”, subliniază Adrian Ştefan, care va interpreta rolul lui Toma, în producţia regizată de Octavian Strunilă.

Catia M. Tănase, în rolul Anei din Complet Necunoscuţi”: „Eu provin din şcoala de actorie a lui Octavian Strunilă. Este primul film în care joc şi emoţiile sunt cu atât mai mari, la fel şi entuziasmul. Mă bucură şansa de a fi parte din acest proiect alături de o super distribuţie, de colegi pe care îi admir şi-i apreciez. Filmul e ca o radiografie curată a realităţii noastre, plină de secrete, dorinţe şi frustrări, iar rolul meu din film, Ana, aduce în prim-plan efervescenţa adolescenţilor din zilele noastre, cu tot cu problemele pe care le au ei. Aştept filmările şi sper să fac o figură frumoasă!”.

Lungmetrajul Complet Necunoscuţi” e realizat de către Ştefan Hillerin, producător din partea Black Maria Film, Octavian Strunilă, producător din partea Ecart Studio, şi Retina Film. Scenografia o semnează Maria Duda, iar DOP (Director of Photography) este Zoran Simulov.

La momentul actual, echipa e în etapa de pre-producţie, urmând ca după jumătatea lunii februarie să înceapă filmările.  

Amintim că, în urmă cu două săptămâni, Octavian Strunilă a anunţat că a cumpărat drepturile de autor pentru adaptarea în limba română a filmului-record Perfetti Sconosciuti” de Paolo Genovese. Producţia, regizată şi adaptată de Octavian Strunilă, va avea o durată de 1h30’.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici