Oficial al poliţiei: Exista o cultură a plăţilor ilegale la tabloidul The Sun

Un oficial al poliţiei a declarat luni în faţa comisiei britanice de anchetă că la tabloidul The Sun exista o "cultură" înrădăcinată de a plăti poliţişti, militari sau funcţionari în schimbul informaţiilor.

82 afișări
Imaginea articolului Oficial al poliţiei: Exista o cultură a plăţilor ilegale la tabloidul The Sun

Oficial al poliţiei: Exista o cultură a plăţilor ilegale la tabloidul The Sun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Se pare că exista o cultură la The Sun privind plăţi ilegale. Au fost introduse câteva sisteme pentru a facilita aceste plăţi păstrând secretă identitatea funcţionarilor care le primeau", a declarat Sue Akers, comisar adjunct la Scotland Yard, în faţa comisiei Leveson care anchetează practicile media.

Începând cu luna noiembrie, poliţiştii au arestat zece jurnalişti care lucrau sau au lucrat pentru The Sun, deţinut de magnatul Rupert Murdoch. Tabloidul News of the World al lui Murdoch a fost închis în iulie în urma unui scandal despre interceptări telefonice ilegale.

Anchetatorii au reţinut şi un poliţist, un angajat al Ministerului Apărării şi un ofiţer de armată.

Sue Akers a susţinut că jurnaliştii dispuneau de "o reţea de funcţionari corupţi" care le oferea informaţii în schimbul unor sume mari de bani.

"Unul dintre jurnaliştii arestaţi a primit, timp de mai mulţi ani, peste 150.000 de lire sterline (aproximativ 175.000 de euro) pentru a-şi plăti sursele, dintre care mulţi erau funcţionari", a declarat Akers.

Poliţia, care a verificat milioane de mesaje electronice ale News International, divizie britanică a imperiului lui Murdoch, a descoperit de asemenea că autorizaţiile pentru aceste plăţi erau date la "nivel înalt" în cadrul The Sun.

Comisarul adjunct a mai adăugat că în majoritatea cazurilor descoperite de poliţie, plăţile erau făcute în schimbul unor "bârfe senzuale", conform descrierii comisarului.

Rupert Murdoch, care a decis să închidă News of the World pentru a pune capăt scandalului, a lansat un supliment duminical al The Sun, promiţând să respecte etica jurnalistică.

Comisia Leveson a fost creată în iulie 2011 de către Guvern, în urma scandalului privind ascultarea telefoanelor. Aceasta este prezidată de unul dintre cei mai importanţi judecători din Marea Britanie.

Comisia trebuie să prezinte primele concluzii în acest caz până în septembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici