Omul şi Gândul: Experienţa Dragoş Lumpan şi Ultima Transhumanţă

Povestea unei experienţe cum rar astăzi întâlneşti, în interviul "Omul şi Gândul" cu fotograful Dragoş Lumpan. Acest om a umblat prin şase ţări, pentru a face memorabilă transhumanţa, un singur fenomen: ciobanii ce-şi duc oile la păscut.

346 afișări
Imaginea articolului Omul şi Gândul: Experienţa Dragoş Lumpan şi Ultima Transhumanţă

Omul şi Gândul: Experienţa Dragoş Lumpan şi Ultima Transhumanţă (Imagine: Facebook)

Frate, tu dormi 8 ani cu greierii, sub ploaie, în frică de lup? Tu poţi să taci cu oaia şi câinele, zeci de mii de kilometri? Lasă, fugi cu oile, mergi cu Dragoş Lumpan! Hai la drum într-o experienţă pe legea ciobanilor din şase ţări.Experienţa aceasta tot mai rar o trăieşti. Dragoş Lumpan a prins pe ultima sută de metri o familie de sibieni care a plecat în transhumanţă. Apoi, a umblat cu galezii care nu-şi mulg oile şi cu iurcii ce pasc cămilele.

A umbla pentru a face lucru temeinic, a face „o brânză bună”. Mai mult, umblând cu oile, transhumanţa a devenit un lucru demodat. Transhumanţa este tot mai descurajată prin lege, de frica răspândirii de boli contagioase. Legea a stabilitit norme de transport de acasă la păşune, cu maşina cu o viteză de 40 km pe ora, nu mai mult de 8 ore.

În rest, oaia mergând pe picioarele ei este discriminată. Iată regulile Autorităţii Nationale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA):

"Vor fi evitate soselele intens circulate, deplasarea făcându-se pe drumuri lăturalnice, dar neaccidentate şi fără noroi mare.”

Nicio lege n-a avut Dragoş Lumpan, în afara legii naturii. Doar barba lui trăieşte de atunci în legea blănii de oaie. Barba se tunde vara scurt, iarna curge fără tăietură de foarfecă.

Ce-a văzut Dragoş Lumpan în această experienţă mioritică?

Oaia conduce. Ea dă ritmul vieţii ciobanului.
Cum se ajunge cioban
Prin selecţie naturală. Dacă rezişti fizic. Poţi să ridici o oaie în braţe, poţi să te laşi pradă singurătăţii.

Fricile urbanului, fotografului
Se numeşte birotică. Ţi se termină bateriile şi pierzi cele mai bune momente ale oii, naturii, ciobanului.

Să fii prost ca o oaie
În ordinea naturii, prostia nu există. Doar să ştii care ţi-e locul.

VIDEO INTERVIU

Cine este Dragoş Lumpan?


Fotograf, autor de filme documentare.
http://lumpan.com/
http://transhumance.ro/

Premii:
2011: Grant for the „Last Transhumance” album from National Cultural Fund Administration; Grant for the „Last Transhumance” documentary film from National Cultural Fund Administration.
2010: Grant for the project: “Transhumance – comparative study” from Romanian Cultural Institute.
2009: Third prize in European Central Bank Annual Photography Award ‘Romania’;
Finalist in Festivals Voies Off & WinePhoto;
2003: Fellowship in Italy for photographic project: “A sacred perspective in progress”;
2001: Prize for Photography – International Visual Art Exhibition – TIAV – Bucharest;
2000: Special Prize in “Geografica” Photo contest – Bucharest Museum;
1999, 1998, 1997: Prizes for Photography – Academy of Theater and Film Festival’s Exhibition – CineMAiubit.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici