OTV-amendat cu 25.000 lei pentru mai multe emisiuni în care s-a încălcat legislaţia audiovizuală

CNA a decis, marţi, să aplice trei amenzi - două de 10.000 de lei şi una de 5.000 de lei - postului OTV pentru mai multe ediţii ale emisiunilor "Dan Diaconescu Direct", "Pe mâna soacrei", "Cazul Damian" şi "Musafiri nepoftiţi", în care s-a încălcat legislaţia audiovizuală.

197 afișări
Imaginea articolului OTV-amendat cu 25.000 lei pentru mai multe emisiuni în care s-a încălcat legislaţia audiovizuală

OTV-amendat cu 25.000 lei pentru mai multe emisiuni în care s-a încălcat legislaţia audiovizuală (Imagine: Lucian Alecu/ Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat, marţi, cu 10.000 de lei postul OTV pentru mai multe ediţii ale emisiunii "Dan Diaconescu Direct", în care publicul a fost informat incorect în legătură cu diferite produse ale companiei Heidi, membrii Consiliului considerând că astfel a fost afectată şi imaginea societăţii.

Consiliul a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunile "Dan Diaconescu Direct" difuzate în perioada 25 martie - 27 aprilie, în care invitatul Silviu Alupei şi-a prezentat investigaţiile în legătură cu diferite produse alimentare, printre care şi cele din ciocolată, în special de la firma Heidi. El a spus că a adresat, în scris, întrebări mai multor firme printre care şi Heidi, pentru a participa la emisiune.

Silviu Alupei a mai spus că ciocolata Heidi nu informează corect publicul, deoarece firma refuză, la cerere, să precizeze codul numeric CE. Potrivit lui Alupei, deşi sunt legali, aditivii ar fi prea mulţi, ei regăsindu-se în multe produse de bază. Astfel, Alupei şi-a pus problema utilităţii atât de multor E-uri într-un produs. El a mai spus că scrisul este foarte mic şi amplasat pe ambalaj astfel încât să nu poată fi citit cu uşurinţă, dar şi că ciocolata nu ar fi fabricată cu grăsime vegetală hidrogenată - margarina, iar că termenul de garanţie de un an ar fi prea mare. De asemenea, Alupei a mai spus că a găsit aditivul E1250 - pe care nu l-a găsit în niciun tratat despre aditivi -, în două produse Heidi.

În emisiunea din 30 martie a fost invitat Vasile Cazan, din partea ong-ului Apcons, el fiind cel care a sesizat OTV cu privire la aditivul E1250. Pe de altă parte, în ediţia din 31 martie, s-a spus că două produse de ciocolată Heidi, având trecut pe ambalaj E1250, au fost interzise de Administraţia Publică Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), oficial, până la reambalarea lor corectă. Pe 27 aprilie, jurnalistul a cerut şi părerea ministrului Sănătăţii.

Titlurile afişate pe ecran au fost: "Ciocolată dubioasă, suprachimizată. Heidi Tace!", "Ciocolată cu E1250 ilegal - experiment Heidi pe copii?", "O nouă victorie a televiziunii poporului: Ciocolata Heidi - retrasă de pe piaţă în România" etc.

Într-o sesizare trimisă CNA, SC Heidi Chocolat SA spune că în emisiunile de la OTV s-au transmis publicului "informaţii neadevărate", care aduc atingere imaginii societăţii ce produce ciocolata Heidi. Totodată, potrivit sesizării, în emisiune nu s-a prezentat poziţia Heidi faţă de "acuzele nefondate" aduse de OTV.

"Singurul aspect adevărat prezentat în emisiune, cu care suntem evident de acord, este existenţa unei greşeli de tipar pe un număr limitat de produse. Societatea noastră a luat măsura retragerii temporare a acestor produse de pe raft, în vederea reetichetării, deci a recomercializării. Această greşeală de tipar nu justifică în niciun fel denigrările masive, afirmaţiile neadevărate şi încălcările postului de televiziune OTV, întrucât o greşeală de tipar nu schimbă conţinutul produselor noastre şi nu afectează copiii sau sănătatea consumatorilor", se mai spune în sesizarea SC Heidi Chocolat SA.

La propunerea lui Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, postul OTV a fost amendat cu 10.000 de lei, pentru încălcarea art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "1) Orice persoană are dreptul la propria imagine" şi a art. 71 din Cod - "1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate".

De asemenea, CNA a decis să solicite OTV să acorde dreptul la replică societăţii Heidi.

Totodată, CNA a decis, marţi, să amendeze cu 5.000 de lei postul OTV pentru emisiunile "Pe mâna soacrei", "Cazul Damian" şi "Musafiri nepoftiţi", în care s-a folosit un limbaj agresiv şi violent şi s-a prezentat violenţă verbală şi fizică, fapt care încalcă legislaţia privind protecţia minorilor.

Potrivit membrilor CNA, aceste emisiuni pot fi difuzate doar după ora 22.00, pentru a nu afecta dezvoltarea fizică, psihică şi morală a copiilor.

În plus, CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei postul OTV pentru emisiunea "Dan Diaconescu Direct" din 25 martie, în care a fost invitată o femeie care a povestit cum a fost violată de un poliţist. În emisiune au fost difuzate imagini cu poliţistul respectiv şi cu familia acestuia, fără ca postul să aibă vreun acord în acest sens.

Şi în acest caz, membrii CNA au considerat că postul OTV a încălcat art. 42 din Cod - "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine", hotărând să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea lui Dan Diaconescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici