Pânză de doliu, amplasată pe clădirea Cinematografului "Sergiu Nicolaescu" din Târgu Jiu - FOTO

O pânză de doliu cu lungimea de zece metri a fost amplasată joi pe clădirea Cinematografului "Sergiu Nicolaescu" din Târgu Jiu, în timp ce mai multe persoane au venit în cursul zilei la cinematograf pentru a aprinde lumânări în semn de omagiu.

499 afișări
Imaginea articolului Pânză de doliu, amplasată pe clădirea Cinematografului "Sergiu Nicolaescu" din Târgu Jiu - FOTO

Sergiu Nicolaescu (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

Pânza neagră a fost pusă pe faţada cinematografului de către cel mai vechi angajat al instituţiei, Ion Duţică, un apropiat al lui Sergiu Nicolaescu, cei doi discutând despre vieţile lor în cinematografie în urmă cu o lună, când regizorul a participat la inaugurarea clădirii care îi poartă numele.

"Ne-am povestit vieţile atunci pentru că ele coincid în mare. Eu am 56 de ani de cinematografie, dânsul avea 56 de ani de cinematografie. L-am pierdut şi ne pare nespus de rău. Îi vom purta numele în veci. Nu ne putem reveni, e de necrezut că un asemenea titan al cinematografiei a dispărut aşa de repede", a spus angajatul cinematografului "Sergiu Nicolaescu" din Târgu Jiu.

La rândul său, coordonatorul cinematografului, Ana Bobocea, a declarat că în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă vor rula gratuit filme regizate de Sergiu Nicolaescu. Un astfel de maraton a avut loc şi în 7 decembrie, după ce cinematograful a fost inaugurat în prezenţa regizorului.

"Suntem distruşi, nu ne vine să credem. După inaugurare am vorbit cu dumnealui şi spunea că aceasta era cea mai mare fericire din viaţa sa, ca un cinematograf din Târgu Jiu să îi poarte numele. Spunea că o să moară liniştit pentru că i-am făcut cea mai mare bucurie. Ne-a rugat să avem grijă de acest cinematograf, la care îl aşteptam anul acesta să vină să facă lansarea unui nou film la care vroia să lucreze, cel despre viaţa Mariei Tănase", a menţionat Ana Bobocea.

Mai mulţi locuitori din Târgu Jiu au mers la cinematograf pe parcursul zilei şi au aprins lumânări lângă uşa de la intrarea în instituţie.

Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a declarat la rândul său că în primăvară Sergiu Nicolaescu era aşteptat în oraş pentru a fi prezent la inaugurarea unei stele care urma să-i poarte numele şi care, alături de cea a lui Constantin Brâncuşi, urma să fie amplasată pe Aleea Celebrităţilor din centrul oraşului.

"Este greu de crezut că în urmă cu trei săptămâni îi decernam domnului Sergiu Nicolaescu titlul de cetăţean de onoare în semn de respect pentru activitatea pe care dânsul a desfăşurat-o, iar acum nu mai este. Când a fost luată decizia de amplasare a unei stele cu numele domniei sale pe Aleea Celebrităţilor nimeni nu se gândea că dânsul se va stinge atât de repede", a spus primarul Florin Cârciumaru.

Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu în 13 aprilie 1930, dar la vârsta de 5 ani părinţii săi s-au mutat la Timişoara, ulterior actorul trecând destul de rar prin oraşul natal, unde nu mai are rude. Părinţii săi şi câţiva verişori sunt înmormântaţi în Cimitirul Municipal din Târgu Jiu, într-o criptă pe care este scris cu majuscule "Sergiu Nicolaescu”.

În 6 decembrie 2012 Consiliul Municipal Târgu Jiu i-a conferit regizorului Sergiu Nicolaescu titlul de cetăţean de onoare, în prezenţa acestuia, şi tot atunci a fost inaugurat şi cinematograful din oraş care îi poartă numele. Nicolaescu anunţa atunci că pentru 2013 îşi plănuise să regizeze două filme, unul dintre ele despre viaţa Mariei Tănase, originară şi ea din Gorj.

Sergiu Nicolaescu a decedat, joi, la Spitalul Elias, unde era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici