Papa Francisc a dublat numărul de "followeri" ai contului papal de pe Twitter

Papa Francisc a devenit atât de popular încât numărul de "followeri" de pe Twitter s-a dublat, ajungând la 5 milioane de persoane, în trei săptămâni de pontificat, o treime din intervalul de care a avut nevoie predecesorul său Benedict al XVI-lea pentru a ajunge la 2,5 milioane de admiratori.

243 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a dublat numărul de "followeri" ai contului papal de pe Twitter

Papa Francisc a dublat numărul de "followeri" ai contului papal de pe Twitter (Imagine: Twitter)

Contul @pontifex (papă, în latină) care este disponibil în nouă limbi, inclusiv engleză, spaniolă, franceză, arabă şi latină, a fost lansat pe 12 decembrie 2012 de fostul papă, Benedict al XVI-lea.

Contul a fost închis după două luni de existenţă, când avea 2,5 milioane de followers, pe 28 februarie, ziua demisiei papei Benedict al XVI-lea, care a marcat totodată începutul perioadei cunoscute sub denumirea de "Scaun vacant".

Pe 19 martie, la puţin timp după reactivare, după alegerea papei Francisc pe 13 martie, numărul de followeri ai contului papal crescuse deja la 4 milioane de persoane.

Mesajele postate de papă pe Twitter sunt în esenţă mesaje religioase, îndemnuri spirituale şi nu evocă niciodată viaţa privată a suveranului pontif.

În cel mai recent mesaj postat de papă, joi, acesta spunea: "Dumnezeu ne iubeşte pe toţi. Nu trebuie să ne fie frică să Îl iubim".

Comentariile lăsate de followeri nu sunt întotdeauna foarte curtenitoare sau adoptă uneori un ton glumeţ. "Şi? Te-ai instalat bine?", îi scria joi papei Francisc unul dintre utilizatorii de pe Twitter.

Vaticanul şi-a sporit considerabil prezenţa în aceste ultime luni pe toate site-urile şi reţelele de socializare (inclusiv Facebook şi YouTube), încercând să ajungă astfel la un public mai larg, care să includă persoanele tinere.

Vaticanul a explicat faptul că mesajele de pe Twitter sunt aprobate de papă, chiar dacă nu sunt scrise în mod direct de acesta. Ele sunt scrise de la un singur computer, pentru a se evita astfel pirateria online şi scurgerile de informaţii în spaţiul online.

Papa Francisc a adoptat deja un stil foarte diferit de predecesorul său în doar câteva săptămâni de prezenţă în fruntea Vaticanului. El este mai direct şi simplu în discursuri şi face sistematic turul Pieţei Sfântului Petru în papamobilul său decapotabil cu ocazia slujbelor publice şi a audienţelor din ziua de miercuri, când se opreşte pentru a-i săruta pe copii şi pe persoanele cu handicap.

Numărul de followeri spanioli ai contului papal de pe Twitter a crescut puternic, ajungând la 1,6 milioane de persoane, însă versiunea portugheză a contului papal are doar 188.000 de followeri. Papa Francisc va merge la sfârşitul lunii iulie la Rio de Janeiro pentru a asista la Zilele Mondiale ale Tineretului, un eveniment la care sunt aşteptaţi până la 2 milioane de pelerini.

Chiar şi cu cei 5 milioane de followeri ai săi, papa este încă departe de idolii actuali ai adolescenţilor şi tinerilor, precum cântăreţul canadian Justin Bieber (37 milioane de followers) şi cântăreaţa americană Lady Gaga (35 milioane de followers).

În afară de papă, mai mulţi cardinali de la Vatican sunt prezenţi pe Twitter, precum cardinalul Gianfranco Ravasi, foarte dinamicul "ministru" al Culturii al Sfântului Scaun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici