Papa Francisc în mesajul de Paşte Urbi et Orbi: Hristos înviat să aducă lumină peste bezna conflictelor

Papa Francisc a rostit binecuvântarea de Paşte Urbi et Orbi, duminică, la Vatican vorbind despre speranţa, lumina şi tinereţea pe care o aduce Învierea. ”Hristos înviat să aducă lumină peste bezna conflictelor”, a spus suveranul Pontif.

125 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc în mesajul de Paşte Urbi et Orbi: Hristos înviat să aducă lumină peste bezna conflictelor

Papa Francisc în mesajul de Paşte Urbi et Orbi: Hristos înviat să aducă lumină peste bezna conflictelor

Papa Francisc a celebrat duminică Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului în Piaţa Sf. Petru de la Vatican. Suveranul Pontif a rostit Mesajul de Paşti şi a pronunţat binecuvântarea "Urbi et Orbi" (către Cetate şi lume).

Un moment de împletire între cântecele gregoriene şi rugăciunea bizantină, a prefaţat iniţierea binecuvântărilor în limbile naţionale. ”Siguri de victoria lui Hristos, prezentăm Tatălui nevoile bisericii din lume”, a spus Papa Francisc.

După slujbă, Francisc a străbătut mulţimea care îl aclama în piaţa din faţa catedralei S.Petru pe acordurile muzicii lui Georg Friedrich Händel apoi a urcat în apartamentele papale pentru a vorbi despre problemele şi greutăţile din lume în discursul său tradiţional. Într-un moment marcat de incendiul care a distrus acoperişul Catedralei Notre Dame şi de atentatele care au ucis şi au rănit sute de persoane în Sri Lanka, era aşteptat un mesaj de pace. ”Dragi şi surori, Paşte Fericit!”, a spus Francisc care a vorbit despre ”tinereţea perpetuă a bisericii” şi despre puterea pe care Hristos o oferă, arătând că destinatarii mesajului său sunt în primul rând tinerii. ”Hristos trăieşte şi rămâne cu noi şi nu ne abandonează când trecem prin încercări şi dureri”, a arătat pontiful. ”Hristos este viu şi vrea ca voi să fiţi vii!”, a arătat Francisc.

”Fie să înceteze conflictul şi vărsarea de sânge din Libia, unde din sunt ucise persoane fără apărare în ultimele săptămâni. Rog părţile implicate să aleagă dialogul în locul forţei”, a arătat suveranul pontif.

Liderul bisericii catolice a vorbit despre criza refugiaţilor sirieni ajunşi în Liban şi Iordania, pentru copiii afectaţi de conflictul din Yemen, şi despre conflictul israeliano-palestinian dar şi despre incertitudinea politică din Sudanul de Sud.

Francisc a vorbit despre suferinţa celor marcaţi de conflicutul din estul Ucrainei dar şi despre poporul venezuelean care se confruntă cu criza: ”Să dea Domnul ca toţi cei care au răspundere politică să pună capăt nedreptăţilor sociale, abuzurilor şi actelor de violenţă, să facă paşii necesari pentru a vindeca neînţelegerile şi să ofere poporului nevoia de care are nevoie”.

”În faţa suferinţelor timpului nostru să nu ne găsească Dumnezeul vieţii reci şi indiferenţi. Să facă din noi constructori de poduri, nu de ziduri. Cel care ne dă pacea Lui să oprească urletul armelor şi în zonele de conflict, şi în oraşele noastre şi să îi inspire pe liderii naţiunilor să lucreze pentru un capăt al cursei înarmării”, a arătat Papa Francisc, care a cerut credincioşilor să îşi caute resursele de a răspunde celor dezavantajaţi, nedreptăţiţi şi aflaţi în nevoie. ”Să ne deschidem inimile nevoilor celor dezavantajaţi, vulnerabili, săraci, şomeri şi marginalizaţi, către toţi cei care bat la uşa noastră în cătare de pâine, adăpost şi recunoaştere a demnităţii lor”, a încheiat Francisc.

În fiecare an, Suveranul Pontiv oferă binecuvântarea Urbi et Orbi în Duminica Paştelui şi de Crăciun. De fiecare dată, binecuvântarea este însoţită de un mesaj transmis de conducătorul Bisericii Catolice de la fereastra apartamentelor papale în faţa mulţimilor adunate în Piaţa Sf. Petru de la Vatican, numărul credincioşilor adunaţi în celebra piaţă de la Roma urcând până la 300.000 de persoane.

Papa Francisc a celebrat, sâmbătă noaptea, Vigilia Pascală, iar în cadrul ceremoniei i-a îndemnat pe credincioşi să nu trăiască pentru lucruri trecătoare, cum ar fi succesul sau averile, ci pentru Dumnezeu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici