Paştele pentru turişti: Circuite la mănăstiri sau cazare gratuită în lăcaşuri monahale, în Timiş şi Sălaj

Cei care doresc să îşi petreacă perioada Paştelui într-un mod mai liniştit şi apropiat de spiritualitate pot alege Circuitul Mănăstirilor, care include vizitarea unor lăcaşuri monahale din Timiş şi Caraş-Severin, sau se pot caza, gratuit, la două mănăstiri din judeţul Sălaj.

1222 afișări
Imaginea articolului Paştele pentru turişti: Circuite la mănăstiri sau cazare gratuită în lăcaşuri monahale, în Timiş şi Sălaj

Paştele pentru turişti: Circuite la mănăstiri sau cazare gratuită în lăcaşuri monahale, în Timiş şi Sălaj (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

În perioada Paştelui, o agenţie de turism din Timişoara organizează circuite la mai multe mănăstiri din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, oferind reduceri pentru grupurile mai mari.

Circuitul Mănăstirilor începe la Mănăstirea Săracă, de lângă localitatea Deta, judeţul Timiş, şi continuă la Mănăstirea Partoş, din acelaşi judeţ, urmând mănăstiri mai noi, precum Dobreşti şi Timişeni-Şag din judeţul Timiş şi Piatra Scrisă din judeţul Caraş-Severin.

Astfel, preţul pentru Circuitul Mănăstirilor este de 99 de euro de persoană şi include transportul, intrarea în mănăstiri şi ghidul.

"Circuitul Mănăstirilor costă 99 de euro de persoană şi durează o zi. În cazul în care avem cereri pentru vizitarea altor mănăstiri, din alte judeţe învecinate Timişului, preţul este de 149 de euro pentru două zile. Pentru grupurile cu mai mult de zece persoane oferim o reducere de 25 la sută", a declarat Radu Tîrpe, managerul agenţiei de turism Ra Travel din Timişoara.

Mănăstirea Săracă este aşezată în localitatea Şemlacul Mic, comuna Gătaia, la 67 de kilometri sud de Timişoara. Momentul exact al întemeierii mănăstirii nu se cunoaşte, dar prima atestare documentară dateză din anul 1270. La începutul secolului al XVIII-lea mănăstirea adăpostea o şcoală, unde se învăţa pictura de icoane.

Mănăstirea Partoş reprezintă o veche vatră monahală, a cărei existenţă este atestată documentar în 1571. Mănăstirea Partoş a fost desfiinţată în 1778, iar în 2008 s-a hotărât reînfiinţarea ei ca mănăstire de călugări. La Mănăstirea Partoş a murit, în 1656, mitropolitul Iosif al Timişoarei, devenit Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş, ale cărui moaşte se găsesc în prezent la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

Mănăstirea Dobreşti s-a înfiinţat la 9 iulie 2003, la iniţiativa PF Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Originar din Dobreşti, acesta a achiziţionat câteva grădini şi o casă în sat, pentru ca obştea monahilor să locuiască până la finalizarea lucrărilor de construcţie.

Mănăstirea Timişeni-Şag este una de maici, cu hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), fiind situată la aproximativ 14 kilometri de Timişoara, în localitatea Şag. Aceasta a fost ctitorită de către mitropolitul Vasile Lăzărescu, în 1944.

Mănastirea Piatra Scrisă (judeţul Caraş - Severin) este o mănăstire ortodoxă situată în comuna Armeniş, la o distanţă de 25 de kilometri de Caransebeş, având hramul Duminica Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii.

Oferte pentru cei care vor să îşi petreacă Paştele în rugăciune există şi în judeţul Sălaj, unde două mănăstiri pun la dispoziţie pelerinilor 35 de locuri de cazare, toate gratuite.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, Gabriel Gârdan, a declarat că mănăstirile sunt în localităţile Strâmba şi Bic, oferind gratuit 25, respectiv zece locuri de cazare.

"Avem în Sălaj două mănăstiri care pun la dispoziţie 35 de locuri de cazare pelerinilor care doresc să îşi petreacă sărbătorile pascale în linişte şi rugăciune. Nu deţinem o capacitate de cazare atât de mare ca şi mănăstirile din Moldova sau din alte regiuni ale ţării, dar cei care doresc să petreacă Paştele pe meleaguri sălăjene sunt bineveniţi la Strâmba şi Bic, unde cazarea este gratuită, în limita locurilor disponibile", a declarat Gârdan.

Mănăstirea Strâmba este una dintre mănăstirile ortodoxe vechi ale Transilvaniei, singura de călugări din judeţ. A fost înfiinţată, după unele surse istorice, în secolul al XV-lea, în localitatea Păduriş, iar numele provine probabil de la o credincioasă "strâmbă şi şchioapă" care a lăsat moştenire locul pe care a fost ridicată mănăstirea.

Biserica de lemn din Mănăstirea Strâmba a fost ridicată spre sfârşitul secolului al XVIII-lea şi se află pe lista monumentelor istorice de patrimoniu.

Cea de-a doua mănăstire care oferă locuri de cazare gratuite în perioada Paştelui este situată la cinci kilometri de oraşul Şimleu Silvaniei, iar construcţia ei a început în 1995. Mănăstirea Bic este una de maici şi include între ziduri o biserică din lemn, care datează din anul 1720.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici