Pe 31 august începe festivalul dedicat lui Ganesha, zeul cu cap de elefant şi cu patru braţe

Pe 31 august 2022, sute de milioane de hinduşi şi budişti îl vor venera pe Ganesha, zeul înţelepciunii cu cap de elefant.

287 afișări
Imaginea articolului Pe 31 august începe festivalul dedicat lui Ganesha, zeul cu cap de elefant şi cu patru braţe

Karthik Nadar/ Swapnilgorivale (Wikipedia Commons)

Ganesha este zeul înţepeciunii şi al norocului, patronul artelor şi ştiinţelor. Este uşor de recunoscut pentru că are un cap de elefant şi patru braţe. 

Devotamentul faţă de Ganesha este răspândit pe scară largă, fiind venerat şi de jainişti şi de budişti, din Nepal, Sri Lanka, Thailanda, Indonezia, până în  Singapore, Malaezia , Filipine şi Bangladesh, şi chiar în Fiji , Guyana , Mauritius şi Trinidad şi Tobago.

Festivalul este marcat cu instalarea statuetei de lut a zeului în locuinţe şi în spaţiul public. Adoratorii cred că atunci soseşte zeul-elefant pe Pământ. 

Sunt intonate imnuri vedice, rugăciunile şi textele hinduse şi se ţine post. Zeului îi sunt dedicate ofrande, printre  care dulciuri ca modaka (găluştele dulci), unul dintre preferatele zeului. 

Fwstivalul se încheie în cea de-a zecea zi de la începere, când statuia sa de lut este purtată într-o procesiune publică cu muzică, fanfară şi cântece. Apoi, statuia este scufundată într-un lac, mare sau râu din apropiere. 

Numai în Mumbai sunt scufundate 150.000 de statui anual. 

Idolul de lut se dizolvă în apă şi atunci, hinduşii cred că Ganesha s-a întors pe Muntele Kailash unde locuieşte. 

 

  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici