”Petrecerea tuturor strigoilor” la Castelul Bran. Usturoiul negru, la loc de cinste

Castelul Bran propune, de joi până duminică, vizitatorilor săi, o incursiune în trecut cu gândul să creeze, în viitor, o noua tradiţie, prin „Petrecerea tuturor strigoilor”. Practic, vizitatorii care poartă numele Sfântului Andrei vor intra gratuit, iar un restaurant oferă meniu cu usturoi negru.

176 afișări
Imaginea articolului ”Petrecerea tuturor strigoilor” la Castelul Bran. Usturoiul negru, la loc de cinste

”Petrecerea tuturor strigoilor” la Castelul Bran. Usturoiul negru, la loc de cinste

„Petrecerea tuturor strigoilor” a început la Castelul Bran joi, fiind prima ediţie a evenimentului, din care reprezentanţii Castelului vor să facă o tradiţie.

Organizatorii îşi propun să spună adio tuturor relelor şi tuturor spaimelor de peste an şi să se pregătească pentru sărbătorile de iarnă.

De joi până duminică, un restaurant a pregătit un meniu special, unde ingredientul vedetă este usturoiul, care va putea fi regăsit inclusiv în cana cu ceai sau în tradiţionala colivă.

”Va fi savurată supa cremă de dovleac cu curry, un pic picantă, plăcinta cu fructe de toamnă şi aromă de anason, timp în care căţelul de usturoi copt va păzi cu străşnicie pulpa de raţă odihnită pe un pat de linte neagră şi piure de sfeclă roşie, iuţită cu hrean!”, a explicat Bogdana Balmuş, PR manager Castelul Bran.

În farfurii, vizitatorii vor găsi şi usturoiul negru, considerat un produs cu efecte benefice asupra sănătăţii, care conţine o cantitate dublă de antioxidanţi faţă de usturoiul alb, este bogat în zaharuri naturale şi aminoacizi.

De asemenea, vineri, vizitatorii care poartă numele Sfântului Andrei vor intra gratuit la castel, doar cu buletinul.

Vechile credinţe româneşti spun că în noaptea de 30 noiembrie, zi de cumpănă între toamnă şi iarnă, strigoii se luptă să pună stăpânire pe sufletele oamenilor. Cerurile se deschid, lupii vorbesc, iar fetele sau femeile singure îşi visează ursitul.

Noaptea Sfântului Andrei sau Noaptea Strigoilor este o noapte de spaimă, când se crede că spiritele morţilor ies din morminte şi se iau la bătaie la răspântii de drumuri cu strigoii vii. La răsăritul soarelui, spaţiul se purifică, duhurile se întorc în morminte, iar sufletele strigoilor vii revin în trupurile părăsite. Ca să se apere de atacul strigoilor şi al moroilor (morţii vii) care vor să le fure sufletul, oamenii folosesc usturoiul.

Noaptea are loc ritualul „păzitul usturoiului”, adică se stă de veghe între funii de usturoi, plantă despre care se crede că poate alunga strigoii, influenţele diavoleşti şi ghinionul. Cu usturoi se fac cruci la ferestre, se ung coarnele vitelor şi se aromatizează copios mâncărurile. În credinţa populară, se consideră că usturoiul este om: are cap, este îmbrăcat în haine, iar firele de usturoi se numesc căţei. Puterea de a apăra şi a alunga răul, îi vine de la faptul că poartă semnul crucii.

Tot în noaptea de Sfântul Andrei românii pun grâu la încolţit, pentru a afla dacă vor avea un an cu bunăstare, noroc şi sănătate sau va fi marcat de dificultăţi. De Anul Nou se verifică dacă firele crescute din grâu sunt înalte, drepte, puternice şi dese. În acest caz, va urma un an bogat, cu recolte bune.

Românii mai cred şi că Sfântul Andrei este patronul lupilor, ca avatar al unei zeiţăţi păgâne care murea şi renăştea simbolic în Noaptea Strigoilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici