Pianul lui Mozart se întoarce "acasă", la Viena

Pianul la care compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791) şi-a compus toate operele, din a doua parte a carierei sale, este expus începând de joi, pentru două săptămâni, la Viena, în fosta casă a muzicianului, care a fost transformată în muzeu.

399 afișări
Imaginea articolului Pianul lui Mozart se întoarce "acasă", la Viena

Pianul lui Mozart se întoarce "acasă", la Viena (Imagine: www.reuters.com)

Potrivit agenţiei de presă Reuters, pianul a revenit astfel "acasă", pentru prima dată de la moartea celebrului compozitor, în 1791. Mozart a compus pe acest pian, în casa lui din Viena, peste 50 de lucrări muzicale.

Mozart a cumpărat acest pian - fabricat de Anton Walter - în 1782, imediat după ce s-a mutat în capitala austriacă, şi l-a folosit timp de aproape 10 ani, până la moartea sa, la vârsta de 35 de ani.

"Numeroase bucăţi muzicale au fost compuse pe acest pian, el şi-a compus multe concerte pentru pian cu ajutorul acestui instrument", au declarat reprezentanţii muzeului.

Mozart şi soţia lui, Constanze, au locuit în acel apartament din apropiere de catedrala Sfântul Ştefan din Viena, unde de altfel s-au şi căsătorit, în perioada în care el se afla în punctul culminant al carierei sale de compozitor şi solist.

Spre sfârşitul acelui deceniu, muzicianul a sărăcit, întrucât capacitatea aristocraţilor vienezi de a sprijini muzica şi artele a fost profund afectată de războiul turco-austriac, şi a fost nevoit astfel să se mute în suburbii, luând însă pianul cu el.

După moartea lui Mozart, Constanze a oferit instrumentul fiului lor cel mare, Carl Thomas, care l-a donat apoi asociaţiei Cathedral Music Association and Mozarteum, în ziua în care compozitorul ar fi împlinit vârsta de 100 de ani.

Pianul lui Mozart este mult mai mic şi mai uşor decât pianele moderne pentru concerte, având o greutate de doar 85 de kilograme şi dimensiuni de 1 x 2,23 metri. Potrivit experţilor în domeniu, citaţi de Reuters, sunetul pe care îl produce este "mai proaspăt şi mai strălucitor" decât cel al unui pian modern, cu sunete înalte şi joase ceva mai fine, dar care se estompează mai repede.

Pe 7 noiembrie, pianistul rus Alexander Melnikov va interpreta mai multe compoziţii de Mozart pe acest instrument, dintre care multe au fost compuse în casa în care celebrul compozitor austriac a locuit la Viena, pe strada Domgasse Nr. 5.

Acest instrument reprezintă un împrumut al Fundaţiei Mozarteum din Salzburg, oraşul natal al lui Mozart.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici