Pictorul Lucian Freud a încetat din viaţă

Pictorul Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat, joi, avocatul artistului.

924 afișări
Imaginea articolului Pictorul Lucian Freud a încetat din viaţă

Pictorul Lucian Freud a încetat din viaţă (Imagine: www.wikipedia.org)

"Artistul Lucian Freud, născut pe 8 decembrie 1922 la Berlin, a murit în noaptea trecută (miercuri spre joi) în reşedinţa lui din Londra", a anunţat avocata sa Diana Rawstron într-un comunicat.

Deşi foarte bogat, Lucian Freud trăia modest, într-o casă cu grădină, situată în cartierul Notting Hill, instalându-şi atelierul de lucru la etajul casei.

Artistul, care nu aprecia constrângerile vieţii de familie, a trăit singur în ultimii ani, după ce a avut totuşi două soţii şi apoi numeroase amante, zece copii şi numeroşi nepoţi.

Pictorul era cunoscut mai ales pentru nudurile şi autoportretele sale, aşa cum stă mărturie cea mai de seamă operă a lui, datând din 1993, în care s-a pictat sub trăsăturile unui bătrân gol care ameninţă cu periuţa de dinţi ca şi cum ar avea în mână o armă.

De-a lungul ultimilor ani, operele lui s-au vândut pentru sume astronomice. Portretul său din 1995, "Benefits Supervisor Sleeping", a fost adjudecat la casa Christie's din New York pentru suma de 33,6 milioane de dolari.

Născut în 1922 la Berlin, Lucian Freud a emigrat la Londra în 1934 odată cu părinţii lui, arhitectul Ernst Freud şi soţia sa Lucie, care fugeau din calea nazismului. Sigmund Freud li s-a alăturat în 1938 şi a murit la Londra în anul următor. În acelaşi an, Lucian Freud a obţinut cetăţenia britanică.

Recunoscător Marii Britanii care i-a devenit a doua patrie, pictorul Lucian Freud a realizat un portret al reginei Elizabeth a II-a pe care i l-a oferit cu ocazia jubileului ei din 2001.

Lucian Freud a iniţiat şi susţinut renaşterea picturii figurative, care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a devenit principala direcţie din arta contemporană, promovată de Şcoala Londoneză. Împreună cu Francis Bacon şi Frank Auerbach, Lucian Freud a susţinut revenirea personajelor în compoziţie şi a revoluţionat portretul contemporan, sustrăgându-se oricăror prejudecăţi şi falsului puritanism.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici