Picturi ale maeştrilor români, estimate la peste 1 milion de euro, la Licitaţia de Toamnă Artmark

Mai multe capodopere semnate de 100 de maeştri ai picturii româneşti, a căror valoare totală se ridică la peste 1 milion de euro, vor fi prezentate în cadrul Licitaţiei de Toamnă - Mari Maeştri ai Picturii Româneşti, organizată de Artmark pe 31 octombrie.

723 afișări
Imaginea articolului Picturi ale maeştrilor români, estimate la peste 1 milion de euro, la Licitaţia de Toamnă Artmark

Picturi ale maeştrilor români, estimate la peste 1 milion de euro, la Licitaţia de Toamnă Artmark (Imagine: Artmark)

Cu ocazia celei mai importante licitaţii de artă a sezonului, Artmark îi celebrează pe cei mai valoroşi pictori români, ale căror opere domină în prezent topul tranzacţiilor de artă din România. Ediţia din acest an a Licitaţiei de Toamnă prezintă 135 de capodopere semnate de 100 de maeştri ale căror opere au fost vândute în licitaţii publice în perioada anilor 1990 - 2012.

Astfel, nu va lipsi Nicolae Tonitza, deţinătorul recordului pentru cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată vreodată pe piaţa românească - pictura "Nud în iatac" (290.000 de euro, Licitaţia de Iarnă Artmark 2011). La această ediţie a Licitaţiei de Toamnă, pictorul va fi prezent cu tabloul "Catrina", o operă ce o reprezintă pe fiica artistului pozând într-o postură erotică, de micuţă Lolita, amintind de personajele pubere ale lui Balthus, Egon Schiele şi Ernst Ludwig Kirchner. Lucrare unică, de o deosebită valoare, tabloul este evaluatla o suma între 100.000 şi 200.000 de euro.

Tot pe 31 octombrie va fi licitată opera "Natură statică cu flori, carte şi lămâi", estimată la 10.000 - 16.000 de euro, semnată de Alexandru Ciucurencu, provenind din colecţia filosofului şi poetului Lucian Blaga, achiziţionată de acesta direct din atelierul artistului, cu banii câştigaţi în urma traducerii operei "Faust".

Şi uleiul pe pânză semnat de Gheorghe Tattarescu şi intitulat "Descătuşarea României" este printre vedetele Licitaţiei de Toamnă de la Artmark. Pictura, o lucrare foarte rară şi considerată emblematică pentru istoria naţională, provine dintr-o colecţie belgiană şi are o valoare estimativă de 5.000 - 10.000 de euro.

Reprezentare în cheie alegorică a României moderne, lucrarea este încadrată la categoria"tezaur naţional". Este una dintre cele trei reprezentări ale"României descătuşate", destinate curtării contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei în Principate, Jacques Poumay, după abdicarea lui Al. Ioan Cuza. În acea perioadă, Locotenenţa Domnească din România i-a solicitat acestuia să preia conducerea ţării. Un alt exemplar al acestei reprezentări a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care, de altfel, va accepta propunerea, devenind principe al României la 10 mai 1866.

O altă operă de valoare care va fi prezentată în cadrul evenimentului de pe 31 octombrie este pictura lui Nicolae Grigorescu "Ţărăncuţă cu doniţă, de la izvor, prin pădure", evaluată la 18.000 – 32.000 de euro. Pictura accentuează recurenţa tematicii bucolice, Grigorescu fiind, totodată, primul care introduce curentele celebre ale epocii în arta românească: realismul dar, mai ales, impresionismul.

Alte nume mari ale picturii româneşti ale căror opere vor fi prezente în cadrul Licitaţiei de Toamnă a casei Artmark sunt Camil Ressu, Theodor Pallady, Marcel Iancu, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Max Arnold şi Gheorghe Petraşcu.

Operele celor mai bine cotaţi pictori români vor putea fi văzute şi de public în perioada 19 - 29 octombrie, într-o expoziţie care va fi organizată la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti.

Licitaţia de Toamnă - Mari Maeştri ai Picturii Româneşti a casei Artmark se va desfăşura pe 31 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici