Piese de Shakespeare, pe scenele lumii întregi, pentru a marca 450 de ani de la naşterea dramaturgului

Piese de teatru scrise de William Shakespeare vor fi puse în scenă în lumea întreagă - de pe plajele din Bahamas până în Coreea de Nord - pentru a marca împlinirea a 450 de ani de la naşterea poetului, dramaturgului şi scriitorului britanic.

110 afișări
Imaginea articolului Piese de Shakespeare, pe scenele lumii întregi, pentru a marca 450 de ani de la naşterea dramaturgului

William Shakespeare

Naşterea celui mai cunoscut dramaturg britanic - care a fost botezat pe 26 aprilie 1564 - este în mod tradiţional sărbătorită pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, o sărbătoare naţională în Marea Britanie.

În marja acestor festivităţi, trupa de teatru de la Shakespeare's Globe, teatrul londonez reconstruit pentru a semăna perfect cu teatrul Globe din epoca lui Shakespeare, pe malul Tamisei, a început miercuri un turneu mondial care va dura doi ani.

Actorii săi vor juca "Hamlet", una dintre cele mai cunoscute piese scrise de dramaturg, în peste 200 de ţări, inclusiv în Coreea de Nord.

Presa internaţională a făcut deja o apropiere între celebra întrebare a prinţului danez - "To be or not to be", ezitând între sinucidere şi asasinarea unchiului său - şi recenta execuţie a unchiului liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

Turneul se va încheia în 2016 în Danemarca, la castelul Kronborg, care serveşte drept cadru general pentru piesa lui Shakespeare.

Până atunci, trupa, compusă din 12 actori originari din Marea Britanie, Nigeria, Hong Kong şi Noua Zeelandă, va juca în teatre naţionale, pe plajele din Nauru şi din Bahamas, în amfiteatre greci şi romane, dar şi în Teatrul Shakespeare din oraşul polonez Gdansk.

Acelaşi spectacol va fi jucat şi în Palatul regal din Lituania, în piaţa Jemaa el-Fna din Marrakech, dar şi la nord de Cercul arctic.

Un sondaj realizat în Brazilia, China, Germania, India şi Statele Unite ale Americii a arătat că Shakespeare este numele cel mai des evocat atunci când participanţii au fost rugaţi să se gândească la Marea Britanie, devansându-i în acest clasament pe regina Elizabeth a II-a şi pe fotbalistul David Beckham.

"În calitatea sa de cel mai citit şi cel mai studiat autor anglofon, Shakespeare a creat o legătură între Marea Britanie şi milioane de persoane din lumea întreagă", a declarat Martin Davidson, directorul agenţiei culturale din cadrul British Council, o agenţie care promovează cultura britanică pe plan mondial.

Cu aceeaşi ocazie, trupa de teatru de comedie The Reduced Shakespeare Company a stabilit miercuri un record mondial, jucând o versiune condensată a spectacolului "Hamlet", la o altitudine de peste 11.000 de metri.

Actorii au jucat această piesă de teatru într-un avion al companiei EasyJet care făcea legătura între Londra şi Verona, oraşul italian care a servit drept cadru general pentru două piese scrise de Shakespeare.

La Stratford-upon-Avon, oraşul natal al dramaturgului, The Royal Shakespeare Company a organizat miercuri seară un foc de artificii spectaculos, de pe acoperişul clădirii în care funcţionează această companie de teatru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici