Pleşu, doctor honoris causa al Universităţii Ovidius: E un titlu doctoral care nu poate fi plagiat

Scriitorul Andrei Pleşu a primit, miercuri, titlul de doctor honoris causa al Universităţii Ovidius, el spunând că este o distincţie neaşteptată şi emoţionantă şi că acest titlu doctoral are avantajul că "nu poate fi plagiat", transmite corespondentul MEDIAFAX.

464 afișări
Imaginea articolului Pleşu, doctor honoris causa al Universităţii Ovidius: E un titlu doctoral care nu poate fi plagiat

Pleşu, doctor honoris causa al Universităţii Ovidius: E un titlu doctoral care nu poate fi plagiat ( Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

Conducerea Universităţii Ovidius din Constanţa i-a decernat, miercuri, titlul de doctor honoris causa scriitorului Andrei Pleşu.

"Personalitate deosebită, complexă a vieţii noastre culturale, politice, naţionale şi internaţionale, domnia sa a acceptat oferta noastră de a deveni membru al corpului profesoral şi de a ne onora din acest punct de vedere", a declarat rectorul Universităţii Ovidius, Sorin Rugină, în deschiderea ceremoniei.

În Laudatio, prezentat de decanul Facultăţii de Litere, Cristina Tamaş, a fost menţionată activitatea literară a lui Andrei Pleşu, dar şi cea politică.

După ce a primit distincţia, Andrei Pleşu a mulţumit pentru această iniţiativă a Universităţii Ovidius.

"Am auzit un inventar mai mult decât flatant al activităţii mele. Eu vă spun cu toată sinceritatea că mă socotesc un leneş şi de câte ori aud câte aş fi făcut sunt primul care să fiu sincer stupefiat. Mulţumesc din toată inima Universităţii Ovidius şi celor care au avut şi au sprijinit această onorantă iniţiativă", a afirmat Andrei Pleşu.

El a amintit lucrurile care îl leagă de sud-estul României.

"A trebuit să capăt, prin generozitatea colegilor de la Universitatea Ovidius, un titlu măgulitor de onorabilitate academică, o distincţie neaşteptată, dar cu atât mai emoţionantă ca să realizez câte lucruri mă leagă de sud-estul românesc. Încă elev, am petrecut lungi perioade de vacanţă de-a lungul Dunării inferioare, alături de tatăl meu, pentru multă vreme chirurg la Tulcea. M-am format, cu alte cuvinte, într-un peisaj dominat de prestigiul şi imprevizibilul apelor, între fluviu şi mare, între labirintul Deltei şi monumentalitatea originară a litoralului tomitan", a spus Andrei Pleşu.

El a menţionat că primele explorări arheologie, dar şi primele euforii bahice sunt legate tot de zona Dobrogei.

"Student în istoria artei, am făcut primele exerciţii de explorare arheologică la Capidava, Histria, Adamclisi şi Basarabi. Până şi primele euforii bahice de care îmi amintesc sunt legate de vinuri dobrogene, de Murfatlar, Sarica-Niculiţel sau Istria-Babadag. Am crescut într-o atmosferă în care nimic nu era mai firesc decât să percepi simultan striurile unei diversităţi perfect coerente: români, turci, tătari şi lipoveni", a mărturisit scriitorul.

El a spus că momentul în care primeşte distincţia din partea Universităţii Ovidius este unul tensionat al istoriei ultimilor 25 de ani.

"Momentul în care primesc distincţia dumneavoastră e, întâmplător, un moment tensionat al istoriei naţionale post-decembriste. Au murit tineri nevinovaţi, a căzut Guvernul, clasa politică este, în întregul ei, fisurată. Încercăm încă o dată, iarăşi şi iarăşi, să redescoperim democraţia pe bază de martiraj. Se caută oameni, se caută idei, se caută program de reformă politică radicală. Şi mi-am dat seama că valorile proclamate de Universitatea Ovidius sunt foarte potrivite pentru a sugera un prim pas al schimbării: Unitate, Onoare, Competenţă! Sunt cu atât mai bucuros să mă văd integrat într-o comunitate academică cu un asemenea înţelept program", a afirmat Andrei Pleşu.

În finalul discursului său, scriitorul a precizat că acest titlul are avantajul că nu poate fi plagiat.

"Mulţumesc mult pentru acest titlu. Doctor honoris causa, între altele, are avantajul că e un titlu doctoral care nu poate fi plagiat", a declarat Andrei Pleşu.

El a susţinut apoi o conferinţă intitulată "Câteva reflecţii asupra prostiei", a răspuns întrebărilor publicului şi a oferit autografe pe cărţi ale sale.

Andrei Pleşu este autorul mai multor volume, între care "Călătorie în lumea formelor", "Minima moralia" (elemente pentru o etică a intervalului), "Dialoguri de seară", "Chipuri şi măşti ale tranziţiei", "Despre îngeri", "Obscenitatea publică", "Comèdii la porţile Orientului", "Faţă către faţă. Întâlniri şi portrete", "Parabolele lui Iisus" şi "Din vorbă-n vorbă".

Andrei Pleşu este directorul Colegiului "Noua Europă" şi al revistei Dilema Veche.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici