PNL şi PSD îl susţin pe Andrei Marga la şefia Institutului Cultural Român. Ponta: E un candidat ideal pentru această poziţie

Fostul ministru de Externe Andrei Marga este susţinut de PNL şi PSD pentru a prelua şefia Institutului Cultural Român, numirea în această funcţie urmând a se face prin decizie a Senatului, în subordinea căruia se află, în prezent, această instituţie.

854 afișări
Imaginea articolului PNL şi PSD îl susţin pe Andrei Marga la şefia Institutului Cultural Român. Ponta: E un candidat ideal pentru această poziţie

Andrei Marga (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Premierul Victor Ponta declară că PSD îl susţine pe fostul ministru de Externe Andrei Marga pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, liderul social-democrat apreciind că Marga este "un candidat ideal pentru aceasta poziţie".

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de PSD, acest anunţ vine în completarea susţinerii de care se bucură fostul ministru din partea PNL, pentru aceeaşi funcţie.

"Am în continuare un deosebit respect pentru omul Andrei Marga şi cred că ar fi o foarte bună opţiune pentru această funcţie. Cu o experienta bogată, cu un bagaj cultural de excepţie, precum şi cu foarte multă dragoste de ţară, Andrei Marga este un candidat ideal pentru această poziţie",  a declarat premierul Victor Ponta, potrivit comunicatului.  

Conform sursei citate, susţinerea PSD pentru Andrei Marga vine în contextul în care Institutul Cultural Român nu are, în prezent, un preşedinte, în urma demisiei fostului preşedinte.

"Partidul Social Democrat a susţinut întotdeauna nevoia unei îmbunătăţiri a activităţii acestei instituţii, iar domnul Marga are toate calităţile necesare pentru o astfel de funcţie", se mai arată în comunicat.

Fostul ministru de Externe Andrei Marga este susţinut de PNL pentru a prelua şefia Institutului Cultural Român. Propunerea ca Andrei Marga să fie desemnat la preşedinţia ICR a primit un vot de susţinere din partea conducerii PNL, la ultima şedinţă a Biroului Politic Central.

Surse liberale au declarat pentru MEDIAFAX că propunerea PNL urmează să fie înaintată, la începutul sesiunii ordinare a Parlamentului, când Senatul va stabili o nouă conducere a Institutului Cultural Român.

Andrei Marga a fost revocat, în 6 august, din funcţia de ministru de Externe, în acest post fiind desemnat Titus Corlăţean.

Marga declara, atunci, că a refuzat toate propunerile care i s-au făcut şi că va pleca luna viitoare în Germania, dar nu ca ambasador, ci în mediul ştiinţific.

La scurt timp, premierul Victor Ponta a declarat, pentru MEDIAFAX, că fostul ministru de Externe Andrei Marga va fi numit din nou într-o funcţie publică, fără a preciza care va fi aceasta.

De altfel, şi Crin Antonescu a declarat, după remaniere, că toţi cei care au părăsit Cabinetul "şi-au purtat mandatul cu demnitate şi onestitate", mulţumindu-i în mod special lui Andrei Marga, pentru devotamentul său.

Guvernul a adoptat, în 13 iunie, Ordonanţa de Urgenţă 27, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, care numeşte atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

Sesizată de Avocatul Poporului, privind caracterul de urgenţă al actului normativ, Curtea Constituţională a stabilit pe 31 iulie că OUG nr. 27 este constituţională.

Conducerea operativă a ICR a fost asigurată de Horia Roman Patapievici - preşedinte - şi Tania Radu şi Mircea Mihăieş – vicepreşedinţi, care şi-au anunţat demisia în 2 august.

Bugetul Institutului Cultural Român (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetară, la 28,5 milioane de lei, în condiţiile în care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, având în prezent un deficit şi neputându-şi desfăşura în continuare proiectele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici