Poeta Constanţa Buzea a murit la vârsta de 71 de ani

Poeta Constanţa Buzea, fosta soţie a lui Adrian Păunescu, a murit vineri, la vârsta de 71 de ani, informează Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti. Una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate poete ale generaţiei sale, Constanţa Buzea s-a născut pe 31 martie 1941, la Bucureşti.

1535 afișări
Imaginea articolului Poeta Constanţa Buzea a murit la vârsta de 71 de ani

Constanţa Buzea (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

A absolvit studii de filologie în anul 1970. Din 1973 a lucrat ca redactor la revista Amfiteatru, până în 1989.

A debutat în revista Tânărul scriitor în anul 1957. Primul volum i-a apărut în anul 1963. Constanţa Buzea a fost o prolifică autoare de versuri ("Norii", "Sala nervilor", "Pasteluri", "Limanul orei", "Ultima Thule", "Pelerinaj", "Roua plural", "Netrăitele" etc.). În ultimii ani s-a consacrat poeziei de inspiraţie mistică. De asemenea, a semnat numeroase culegeri de poezie pentru copii ("Cărticica de doi ani", "Cărticica de patru ani", "Zgomotocicleta"). Jurnalul său din anii 1969-1971 a apărut recent sub titlul "Creştetul Gheţarului".

În calitate de redactor la Amfiteatru şi apoi la România literară, a încurajat numeroşi autori aflaţi la debut, în special poeţi.

I s-au decernat trofee literare importante, precum premiul Uniunii Scriitorilor, premiul Academiei Române şi Premiul Naţional Mihai Eminescu (2001).

Constanţa Buzea s-a căsătorit în 1961 cu poetul Adrian Păunescu, de care a divorţat în 1977. Cei doi au avut doi copii, Ioana, născută în 1967, şi Andrei, născut în 1969. Ioana Păunescu s-a stins din viaţă în noiembrie 2011, la vârsta de 44 de ani.

"Prin dispariţia Constanţei Buzea, literatura română suferă o grea şi dureroasă pierdere", se arată pe site-ul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face sâmbătă şi duminică, la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici