Poeta poloneză Wislawa Szymborska, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a murit

Poeta poloneză Wislawa Szymborska, recompensată cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 1996, a murit, miercuri seară, la vârsta de 88 de ani, a anunţat asistentul ei Michal Rusinek.

383 afișări
Imaginea articolului Poeta poloneză Wislawa Szymborska, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a murit

Poeta poloneză Wislawa Szymborska, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a murit (Imagine: www.nobelprize.org)

Wislawa Szymborska a murit, în somn, în reşedinţa ei din Cracovia, a declarat Rusinek pentru agenţia de presă poloneză PAP.

Născută pe 2 iulie 1923 în oraşul Bnin din regiunea Poznan, Szymborska şi-a făcut studiile superioare la Facultatea de litere şi sociologie de la Universitatea Jagellonne din Cracovia. Scriitoarea a trăit apoi în acest oraş istoric din sudul Poloniei până la sfârşitul zilelor sale.

Wislawa Szymborska este autoarea a 20 de volume de poezie, marcate de numeroase reflecţii filosofice asupra unor chestiuni morale din epoca noastră, sublimate într-o formă poetică foarte precisă şi elegantă.

Autoarea poloneză a tradus şi operele altor scriitori, mai ales volume de poezie clasică franceză, precum cele scrise de Agrripa d'Aubigné şi Théophile de Viau, dar şi operele poetului evreu Icyk Manger.

Spirit independent, Wislawa Szymborska s-a ţinut la distanţă de viaţa politică, făcând parte dintre acei intelectuali polonezi pentru care dimensiunea spirituală a vieţii trecea înaintea tuturor celorlalte lucruri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici