Poetul suedez Tomas Tranströmer, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2011, a murit

Poetul suedez Tomas Tranströmer, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2011, a murit la vârsta de 83 de ani, informează Reuters.

191 afișări
Imaginea articolului Poetul suedez Tomas Tranströmer, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2011, a murit

Poetul suedez Tomas Tranströmer (Imagine: Lucian Vasilescu/Mediafax Foto)

Informaţia a fost dată publicităţii vineri, de cotidianul suedez Svenska Dagbladet, care citează un membru al Academiei Suedeze.

Tomas Tranströmer a câştigat prestigiosul trofeu în 2011, generând un val de entuziasm în ţara sa natală, care nu a mai avut un laureat Nobel pentru literatură de la victoria repurtată de Eyvind Johnson, premiat alături de Harry Martinson, în 1974.

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2011 a fost atribuit scriitorului suedez Tomas Tranströmer, "deoarece, prin imaginile sale condensate şi translucide, ne-a oferit o perspectivă proaspătă asupra realităţii", potrivit comunicatului comitetului Nobel.

Tomas Tranströmer, născut pe 15 aprilie 1931 la Stockholm, este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi scandinavi contemporani, opera lui explorând relaţia dintre intimitatea personală şi lumea care ne înconjoară. Încă din timpul studenţiei publică prima culegere de versuri - "17 poeme" - la cea mai renumită editură suedeză, Bonnier. În 1966 este recompensat cu premiu Bellman, după care primeşte alte numeroase distincţii, printre care premiul Petrarca (Germania, 1981) şi Neustadt International Prize (Statele Unite, 1990). Până în 1990 publică peste zece culegeri de poeme, următorul volum de poezii - "Gondola durere" (1996) - apărând în urma unui atac de apoplexie suferit în 1990. Cel mai recent volum publicat este o culegere de poeme haiku - "Marea enigmă -, apărut în 2004. Versurile sale au fost traduse în peste 50 de limbi, potrivit site-ului editurii Polirom.

În colecţia "Biblioteca Polirom" a editurii Polirom au apărut: "Pagini din cartea nopţii" (2003) şi "Taina cea mare" (2005).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici