Porumboiu: Mă interesează ca filmul "Comoara", construit în jurul a două teme, să fie ca o aventură

Corneliu Porumboiu, regizorul şi scenaristul filmului "Comoara", recompensat, sâmbătă seară, cu premiul Un Certain Talent, la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, a declarat că îl interesează ca pelicula, care e construită în jurul a două teme, să fie "ca un soi de aventură".

687 afișări
Imaginea articolului Porumboiu: Mă interesează ca filmul "Comoara", construit în jurul a două teme, să fie ca o aventură

Porumboiu: Mă interesează ca filmul "Comoara", construit în jurul a două teme, să fie ca o aventură

Marţi, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, a avut loc proiecţia pentru presă a filmului "Comoara", de Corneliu Porumboiu, care a primit, sâmbătă seară, premiul Un Certain Talent în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

După proiecţia lungmetrajului a avut loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, la care au participat, printre alţii, Corneliu Porumboiu, regizorul şi scenaristul filmului, Tudor Mircea, directorul de imagine al peliculei, producătoarea Marcela Ursu (42 Km Film), şi actorii Corneliu Cozmei, Adrian Purcărescu şi Cuzin Toma.

Filmul "Comoara" spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită, cum îi place lui să spună. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani. Preferata lor este "Robin Hood". Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vânzare. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor impărţi jumătate - jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale...

Rolurile principale din filmul "Comoara" sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele "Aferim!", "Câinele japonez", "Domnişoara Christina"), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selectaţi după un proces amplu de casting, care s-a desfăşurat pe parcursul a trei luni.

La sesiunea de întrebări şi răspunsuri, Corneliu Porumboiu a spus că nu se gândeşte, atunci când face un film, la ce premii ar putea să câştige sau la modul în care l-ar putea înţelege cei care nu cunosc limba română. "Mă gândesc întotdeauna ca filmele mele să mă mulţumească pe mine şi publicul", a afirmat Corneliu Porumboiu.

Cu toate acestea, regizorul peliculei a spus că sunt importante şi selecţiile la festivaluri mari, pentru că ajută apoi la distribuirea filmelor în cinematografe. De asemenea, acesta a precizat că pentru el este foarte important să facă filme în continuare, să obţină finanţări, de aceea este esenţial că peliculele sale să se bucure de succes.

Întrebat dacă construieşte în vreun fel scenele, astfel încât umorul din filmele sale să fie gustat şi de cei care nu cunosc limba română, Corneliu Porumboiu a declarat: "Nu, pentru că atunci când fac un film mă interesează foarte mult... Nu mă gândesc, toate filmele mele au umor, cred că toate personajele mele seamănă cu Buster Keaton, sunt foarte serioase, ca şi mine. Pentru că şi eu sunt destul de serios în viaţa de zi cu zi. Nu mă gândesc dinainte. (...) Cred că e vorba de un tip de construcţie narativă, pe care eu, ca scenarist, mi-o propun şi o construiesc în timpul scriiturii".

De asemenea, Corneliu Porumboiu a precizat că lungmetrajul "Comoara" este construit în jurul a două noţiuni - solidaritatea şi proprietatea -, iar pe el îl interesează ca acest tip de film să fie "un soi de aventură", iar publicul să trăiască "un tip de experienţă".

"E un film care e construit în jurul a doua noţiuni: una e solidaritate şi alta e proprietate. M-a interesat foarte mult tipul ăsta de schimb, până la urmă ce ai şi ce dai mai departe. Ca şi povestea în sine, începe cu cineva care vine la altcineva şi-i spune despre o legendă... Astea două teme m-au interesat. Nu pot să spun că e una mai importantă decât cealalată. Pe mine mă interesează la tipul ăsta de film să fie ca un soi de aventură şi speranţa mea e ca publicul să intre în timpul ăsta de demers şi să trăiască un tip de experienţă", a declarat Corneliu Porumboiu.

Prezent la eveniment, actorul Cuzin Toma a vorbit despre rolul său din film şi a menţionat că i-a fost "incredibil de greu" să joace alături de soţia şi de fiul său. "Este incredibil de greu, pentru că, deşi am plecat de ideea «nu am încredere în ei» sau «nu ştiu cum o să fie, pentru că nu sunt actori profesionişti nici unul», în final am ajuns să nu mai am încredere în mine în raport cu ei. Cumva am fost luat de emoţii. Este foarte greu să joc cu copilul meu şi cu soţia, mi-a fost foarte greu. Din cauza emoţiilor, în primul rând, şi, repet, la început (a fost, n.r.) o încredere care s-a transformat în neîncrederea în mine, nu ştiu de ce. Dar, cu ajutorul lui Cornel, am depăşit momentul. (...) Ca şi actor profesionist, îţi este mult mai uşor, sau cel puţin ne păcălim noi şi ne bazăm unii pe alţii, să joci cu un actor. Ai încredere în el până la un punct sau până la urmă zici hai că ne scoatem noi (...), dar, când îţi asumi un lucru aşa, şi mai e şi băiatul tău sau soţia ta, deja lucrurile nu le mai poţi controla sau eu cel puţin nu le-am putut controla", a declarat Cuzin Toma.

De asemenea, Adrian Purcărescu a spus că filmul a pornit de la un documentar "care a eşuat" şi a reieşit această ficţiune.

Imaginea filmului "Comoara" este semnată de directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu Porumboiu a colaborat şi la "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism", iar producţia este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducţie cu Les Films de Worso şi Rouge International, ai cărei producători sunt Julie Gayet, iubita preşedintelui francez Francois Hollande, şi Nadia Turincev.

Proiectul a primit o finanţare de 1.574.000 de lei de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi este susţinut de HBO România şi Arte France.

Filmul are un agent internaţional de distribuţie - Wildbunch -, urmând ca premiera în România să aibă loc pe 29 mai.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. A primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu "Poliţist, adjectiv". Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

De asemenea, acesta a regizat "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism", un film care a fost prezentat în mai multe festivaluri din întreaga lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici