Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci până pe 15 august

Postul Adormirii Maicii Domnului reprezină unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioşii trebuie să le ţină de-a lungul anului. Postul începe de obicei pe 1 august şi are o durată de doua saptamani (1-15 august).

3143 afișări
Imaginea articolului Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci până pe 15 august

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci până pe 15 august

Postul Adormirii Maicii Domnului durează între 1 şi 15 august.

Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. Dacă 31 iulie este in zi de miercuri sau vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie si postul incepe pe 31 iulie.

Ca durata, Postul Adormirii Maicii Domnului este mai scurt doar decat Postul Pastelui si cel al Craciunului. Postul Postul Adormirii Maicii Domnului incepe de regula la data de 1 august si tine doua saptamani (1-15 august), potrivit crestinortodox.ro.

Pentru credincioşii care respectă toate canoanele bisericeşti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Învierii Domnului. Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare luni, miercuri şi vineri, până la Ceasul IX, adică până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată. Marţi şi joi se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se pot consuma untdelemn şi vin.

În 6 august (sărbătoarea Schimbării la faţă), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În timpul acestui post se citesc în special rugăciuni către Maica Domnului, precum cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.

Postul Sântămăriei Mari sau postul lui August, cum mai este numit de popor, se ţine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu care, înainte de Adormire, a petrecut în neîncetată rugăciune şi ajunare.

În perioada postului, nunţile sunt interzise.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici