Posturi TV amendate pentru imaginile cu Iurie Darie şi Anca Pandrea

CNA a decis, joi, să amendeze Antena 1 şi Pro TV cu câte 20.000 de lei şi Kanal D cu 5.000 de lei, pentru difuzarea înainte de ora 22.00 a unor imagini în care actorii Iurie Darie şi Anca Pandrea apăreau în ipostaze erotice, fapt care poate să afecteze dezvoltarea fizică şi morală a copiilor.

423 afișări
Imaginea articolului Posturi TV amendate pentru imaginile cu Iurie Darie şi Anca Pandrea

Posturi TV amendate pentru imaginile cu Iurie Darie şi Anca Pandrea (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, modul în care posturile de televiziune au difuzat informaţiile despre apariţia unor imagini care-i prezentau pe actorii Iurie Darie şi Anca Pandrea în ipostaze erotice.

Astfel, potrivit CNA, postul Antena 1 a difuzat pe 11, 13 şi 15 octombrie emisiunea "Acces Direct", în intervalul orar 17.00 - 19.00, în direct, cu marcajul AP (acordul părinţilor). În aceste emisiuni au fost difuzate materiale cu privire la actorii Iurie Darie şi Anca Pandrea şi fotografiile în care aceştia au apărut în ipostaze erotice. Fotografiile au fost blurate.

În emisiunea "Acces Direct" din 11 octombrie, titlul postat pe ecran a fost: "Vor în filme pentru adulţi; Iurie Darie şi soţia au apărut în poze sexy", în timp ce, pe 13 octombrie, pe ecran a fost titrat: "Sexy la vârsta a treia? Artiştii vorbesc despre Iurie Darie şi soţia sa". Subiectul a fost abordat şi în emisiunea "Acces Direct" din 15 octombrie, pe ecran fiind titrat "Darie Jr. Rupe tăcerea; Ducu Darie: "Tata nu realizează ce a făcut"; "Şoc: Amor pentru comerţ cu vin"; "După pozele sexy, Darie şi Pandrea au deschis crama".

Subiectul fotografiilor erotice cu Iulie Darie şi Anca Pandrea a fost abordat şi în emisiunea de ştiri "Observator" din 11 octombrie, de la ora 19.00, cu titlul "Iurie Darie, gest şocant". Prezentatoarea Andreea Berecleanu a avertizat telespectatorii că "imaginile sunt şocante pentru adulţi şi deloc recomandate minorilor". Imaginile au fost difuzate blurate. Şi în "Observatorul" din 15 octombrie, difuzat de Antena 1 de la ora 19.00, subiectul fotografiilor a fost reluat. Titlul ştirii difuzate a fost "Ducu Darie îşi apără tatăl". În emisiune au fost difuzate imagini blurate.

Pe de altă parte, Pro TV a difuzat pe 12 şi 13 octombrie emisiunea "Happy Hour", în care s-a discutat despre apariţia în presă a unor fotografii erotice cu soţii Iurie Darie şi Anca Pandrea.

Potrivit CNA, în data de 12 octombrie, Pro TV a difuzat de la ora 17.43 emisiunea "Happy Hour", prezentată de Cătălin Măruţă. Emisiunea nu a fost precedată de o avertizare privind restricţiile de vizionare, iar pe parcursul ei nu a fost afişat niciun simbol vizual de avertizare. Titlul afişat a fost "Nuditate la 80 de ani. Şoc sau nu?". Sub forma unui montaj, au fost difuzate fotografii nud ale actorilor Iurie Darie şi Anca Pandrea, părţile intime ale corpului fiind blurate. În emisiune au fost prezenţi Iurie Darie şi Anca Pandrea.

În emisiunea "Happy Hour" din 13 octombrie, difuzată pe Pro TV de la ora 17.45, în studio a fost invitată Anca Pandrea. Titlul afişat pe ecran a fost "Tinereţe fără bătrâneţe". Emisiunea a fost difuzată fără semn de avertizare privind vârsta de vizionare. Pe parcursul emisiunii, pe ecran - întreg sau splitat - s-au succedat fotografii blurate în care apar cei doi soţi, în diferite ipostaze erotice.

Şi Kanal D a abordat subiectul imaginilor erotice cu Iurie Darie şi Anca Pandrea, la Ştirile Kanal D din 11 şi 12 octombrie, de la orele 12.30 şi 18.30. La Ştirile Kanal D din 11 octombrie, difuzate de la ora 12.30, a fost difuzată o ştire cu titlul "Iurie Darie vrea în filme porno". Pe parcursul ştirii, au fost difuzate fotografiile care îi prezintă pe cei doi în ipostaze intime. Fotografiile au fost uneori blurate. O ştire asemănătoare a fost difuzată şi la Ştirile Kanal D din 11 octombrie, de la ora 18.30, dar şi la Ştirile Kanal D din 12 octombrie, de la ora 12.30 şi de la ora 18.30, precum şi la Ştirile Kanal D din 15 octombrie, de la ora 18.30.

Pe de altă parte, la postul Antena 2, subiectul fotografiilor cu Iurie Darie şi Anca Pandrea a fost abordat în emisiunile "Răi da' buni" din 11 octombrie, de la ora 19.30, şi "Agentul VIP" din 11 şi 12 octombrie, de la ora 22.30. Emisiunile au avut încadrarea AP (acordul părinţilor).

La emisiunea "Răi da' buni", moderată de Mihai Morar, imaginile au fost difuzate pe ecran splitat, neblurat. Imaginile au fost difuzate neblurat şi în emisiunile "Agentul VIP", moderate de Cristian Brancu.

Şi postul OTV a abordat subiectul fotografiilor cu Iurie Darie şi Anca Pandrea, în data de 12 octombrie, de la ora 7.33, în emisiunea "Zori de zi", care i-a avut ca moderatori pe Cristina Coca şi Claudiu Bogdan. Marcajul a fost AP, iar genul programului - divertisment. În emisiune nu au fost difuzate însă imaginile cu Iurie Darie şi Anca Pandrea, moderatorul precizând că nu a putut să-i invite în emisiune pe cei doi actori, în schimb l-a invitat pe Fane Jeg, fotograful care i-ar fi pozat dezbrăcaţi. În emisiune, moderatorul s-a dezbrăcat, rămânând în lenjerie intimă şi tricou, precizând că acest lucru este "plata" pentru prezenţa lui Fane Jeg în emisiune.

În urma mai multor runde de vot, desfăşurate pe parcursul a trei şedinţe ale CNA, membrii Consiliului au decis amendarea posturilor Antena 1 şi Pro TV cu câte 20.000 de lei, în baza articolului 39 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

Pe de altă parte, CNA a decis amendarea postului Kanal D cu 5.000 de lei, pentru că a difuzat doar în emisiunile de ştiri informaţii despre apariţia imaginilor cu Iurie Darie şi Anca Pandrea, fără a aborda subiectul şi în emisiunile de dezbatere. Kanal D a fost amendat pentru încălcarea articolului 27 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie (...) (4) Subiectele sau evenimentele cu teme sexuale pot fi prezentate înainte de ora 22.00 numai în situaţia în care imaginile şi comentariile care le însoţesc nu afectează copiii".

Totodată, CNA a decis să someze public OTV, pentru că moderatorul s-a dezbrăcat în emisiunea matinală, deşi nu a difuzat imaginile cu Darie şi Pandrea. Şi postul Antena 2 a fost somat public de CNA, din cauză că a difuzat imaginile cu Iurie Darie şi Anca Pandrea. Atât OTV, cât şi Antena 2 au fost somate public pentru încălcarea articolului 39 din Legea audiovizualului.

Cristina Trepcea, membru al CNA, a votat împotriva tuturor sancţiunilor, precizând că un astfel de subiect poate fi discutat în emisiunile de televiziune. "Într-o ţară în care bătrâneţea este o condamnare la moarte, să vezi oameni care trăiesc frumos... Mie mi se pare că ar trebui să-i premiem", a spus Trepcea.

Alţi membri ai CNA, printre care Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei, Răsvan Popescu şi Gelu Trandafir, au spus că subiectele cu temă sexuală pot fi abordate înainte de ora 22.00 pe posturile de televiziune numai dacă nu afectează dezvoltarea fizică şi morală a copiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici